RightLogo
Logo
Skip Navigation Links
صفحه اول
عناوین کل اخبارExpand عناوین کل اخبار
جنگ نرم
سیاسیExpand سیاسی
اجتماعیExpand اجتماعی
اقتصادیExpand اقتصادی
فرهنگی هنریExpand فرهنگی هنری
علمی پژوهشیExpand علمی پژوهشی
بین المللExpand بین الملل
ورزشیExpand ورزشی
حوادث
دین و اندیشه
دانشگاهExpand دانشگاه
عکسExpand عکس
شهرستانها
Skip Navigation Links
پیوندهاExpand  پیوندها
آرشیو
جستجوی پیشرفته
تماس با ما
ارسال خبر
درباره ایسکانیوز

اين صفحه را برای دوستان خود بفرستيد نسخه چاپی
تهران: 10:07 17/06/1387  کدخبر: 240412-03-870617
سرویس: اجتماعی نوع مطلب: مصاحبه

در گفتگوی اختصاصی با ایسکانیوز عنوان شد:
کوه های ایران باید دارای شناسنامه شوند
تهران – خبرگزاری ایسکانیوز: رئیس خانه محیط زیست سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران گفت: علیرغم توجه بسیار زیاد شرقی ها به شناسایی رشته کوه‌های آسیا، هنوز کوه‌های ایران شناسنامه ندارند.
دکتر محمدجواد امیری روز یکشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران دانشجویی ایران "ایسکانیوز" ، افزود: بدون تردید شناسایی اولیه کوههای ایران در کشوری که شاید حدود 15 هزار قله بالای 3000 متری در آن وجود دارد با تنوع وسیع آب و هوایی، اقلیم‌های متفاوت از یکدیگر، کویرهای نسبتا بزرگ و ارتفاعات کویری زیاد، به دلیل ضعف مفرط در انگیزه و عدم توجه به کوهستان، که جزء موهبتهای الهی در ایران است .
وی در خصوص مهمترین عوامل تخریب کوهها گفت: عده ای عمده ‌ترین عامل تخریب در اکوسیستم‌های کوهستانی ایران را چرایی دام‌های اهلی و پس از آن هم تبدیل علفزارهای کوهستانی به دیمزارهای کم‌بازده عنوان کرده اند.
امیری افزود: به دلیل اینکه علفزارهای کوهستانی شیبدار که برای اولین بار شخم‌زده و به زیر کشت گندم و یا جو برده می‌شوند محصول به نسبت خوبی به بار می‌آورند. ولی در سال‌های بعد و با تکرار کشت و کار معمولا تا حدی از میزان محصول کاشته می‌شود و یا این‌که حتی به کلی رها می‌شوند. در نتیجه پوشش گیاهی و خاک ارزشمند علفزارهای کوهستانی به این طریق از میان برده می‌شود.
وی در مورد عامل تخریب مسلط در اکوسیستم‌های کوهستانی ایران یادآور شد: شاید به یقین بتوان عدم درک صحیح از ویژگی‌های اکولوژیک کوهستان و نقش اساسی آن در زندگی مردم، را عامل اصلی تخریب کوهستان دانست به بیان دیگر تا زمانی که تدوین تمام برنامه‌های آموزش همگانی به منظور بالا بردن آگاهی‌های عمومی در خصوص مسایل کوهستان و ایجاد احساس مسئولیت بیشتر در طبقات مختلف جامعه صورت نگیرد مسئله تخریب کوهستان کماکان وجود خواهد داشت.
امیری با اشاره به اینکه حدود یک پنجم کره زمین و حدود نصف کشور ایران از کوهستان تشکیل شده اظهار داشت: اکوسیستم کوهستان، در بسیاری از نقاط جهان ، با تهدیدهایی چون تغییر آب و هوا، آلودگی و بهره برداری غیر اصولی از منابع روبرو است که پیامدهایی نظیر: تغییرات آب و هوایی، نابودی مراتع ، تخریب منابع آب شیرین ، نابودی تنوع زیستی گیاهی و جانوری، نابودی میراث طبیعی، نابودی جنگلها، کاهش منابع کانی ، کاهش محصولات دارویی و گیاهی، کاهش و ... را بدنبال خواهد داشت.
رئیس خانه محیط زیست سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در خصوص اقداماتی که در زمینه تنویر افکار عمومی از طرف سازمان‌های مرتبط فرهنگ سازی صورت گرفته یاد آورشد: ای اقدامات به صورت کارگاه های آموزشی، تهیه محصولات فرهنگی از قبیل بروشور، کتاب، لوح فشرده و ... می باشد.
امیری بابیان اینکه در دنیا اکوتوریسم را به منظور بهبود و کاهش تخریب زیست محیطی و معضلات ناشی از توسعه نیافتگی ترویج داده‌اند افزود: اعتقاد بر این است که اکوتوریسم در کوهستان موجب ارتقاء تشویق رفتار مسئولانه، حفظ و بقای مکان‌های طبیعی، حیات وحش و اکوسیستم‌ها، احترام به فرهنگ محلی و شیوه‌های زندگی سنتی و در نهایت طرح ریزی اشکال پایدار و مناسب زندگی برای مردم که در نواحی و جوامع دوردست زندگی می‌کنند، خواهد شد.
رئیس خانه محیط زیست سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران تصریح کرد: با توجه به حساسیت و شکنندگی محیط کوهستان، باید با توجه به توان اکولوژیک محیط کوهستان، برنامه ریزی جهت حضور طبیعت گرد صورت پذیرد.
وی در پاسخ به اینکه برای کم کردن فشار طبیعت گردها به مناطق کوهستانی کشور (مثلاً دماوند و درکه) چه مناطق دیگری را پیشنهاد می کنید،گفت:با توجه به اینکه تمامی مناطق طبیعی کشور با ازدحام طبیعت گرد مواجه است ، باید طبیعت گردی بر پایه اصول توان اکولوژیک و فرهنگ سازی همگانی باشد و گرنه تخریب مناطق کوهستانی وجود خواهد داشت.
امیری بابیان اینکه کوه‌ها علاوه بر نقش مهمی که در وضعیت محیط زیست طبیعی و ایجاد شرایط آب و هوای گوناگون ایفا می‌کنند، تاثیر بسزایی نیز بر محیط های همجوار و بخصوص جوامع انسانی دارند،تصریح کرد: کوه‌ها به دلیل ارتفاع و شیب زیاد، حساس و شکننده هستند و قرار گرفتن کوهستان های کشورمان در منطقه خشک جهان مزید بر علت شده و بر حساسیت و آسیب پذیری کوه ها افزوده است.
رئیس خانه محیط زیست سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در ادامه اظهار داشت:شالوده حیات انسانی و زیر بنای اقتصادی در سراسر کشور به کوه‌ها گره خورده و حیات دشت‌ها مرهون و مدیون منابع و نعمات کوههاست که در این راستا، کوهها گنجینه تنوع زیستی (گیاهی و جانوری)، آب شیرین، چوب ، انرژی و... نیز می‌باشد./146/125
خبرنگار:141