اقتصاد دیجیتال توسعه فعالیت استارت‌آپی کشور را هدف گرفت

ستاد توسعه فناوری‌های حوزه اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی با هدف توسعه اکوسیستم اقتصاد دیجیتال، سه مأموریت اصلی را در اولویت کاری خود قرار داد.

به گزارش گروه علم و فناوری ایسکانیوز، عدم توجه به حوزه‌های نیازمحور و عدم بهره‌گیری از توانمندی‌های فناورانه و آینده‌محور از جمله چالش های اکوسیستم نوآوری و استارت‌آپی کشور است که پس از آسیب شناسی های انجام شده مشخص شد این موضوع منجر به ایجاد چرخه‌های معیوب شده‌ است.

این در حالی است که اغلب ایده‌ها و فعالیت‌های اکوسیستم درحال حاضر روی فعالیت‌های خدماتی مانند فروش، حمل‌ونقل و غذا به‌صورت آنلاین متمرکز شده‌اند و با توجه به موفقیت چند شرکت در این حوزه‌ها، اغلب افراد جدیدی که تمایل دارند وارد اکوسیستم استارت‌آپی شوند به همین حوزه‌ها ورود کنند.

ترویج این موضوع باعث شده تا از یک‌سو نرخ شکست در این حوزه‌ها بالا رفته و از سوی دیگر منجر به سرخوردگی کارآفرینان شود و در کل کاهش اثرات اقتصادی و ایجاد اشتغال در اکوسیستم را همراه داشته باشد.

در همین راستا ستاد توسعه فناوری‌های حوزه اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی با هدف توسعه اکوسیستم اقتصاد دیجیتال، با سه مأموریت اصلی شامل تقویت اکوسیستم موجود با رویکرد رگولاتوری، زیرساختی و میانجیگری، متنوع‌سازی اکوسیستم با رویکرد فناوری محور و آینده محور و متنوع‌سازی اکوسیستم با رویکرد نیازمحور و مسأله‌محور، فعالیت خود را آغاز کرد.

با توجه به گستردگی موضوعات قابل تعریف ذیل مفهوم کلی اقتصاد دیجیتال و همچنین محدودیت‌های اجرایی ستاد، به منظور تحقق مأموریت‌های تعریف شده، ستاد ناگزیر از تعریف اولویت‌هایی در هریک از این مأموریت‌ها بوده است. به همین دلیل حوزه‌های دارای اولویت مربوط به هر یک از مأموریت‌ها تعیین شدند که در ادامه این گزارش به بررسی آن ها پرداخته شده است.

حوزه‌های متمرکز بر اکوسیستم موجود

در سال 1397 علاوه بر رویکرد توسعه‌محور، ستاد اقتصاد دیجیتال معاونت علمی، از اکوسیستم موجود غافل نشده و تلاش کرد تا با بهره‌گیری از ابزارهای موجود، چالش‌ها و موانع پیشِ روی فعالان اکوسیستم موجود را مرتفع سازد.

حوزه‌هایی که در این بخش به عنوان اولویت ستاد شناخته می‌شود شامل مواردی چون کسب و کارهای الکترونیکی موجود، سخت‌افزارهای الکترونیک، میکرو الکترونیک و ارتباطات و فناوری اطلاعات و نرم‌افزار و امنیت فضای تبادل اطلاعات هستند.

اولویت‌های فناوری محور و آینده محور

همچنین فناوری‌هایی که در این بخش به عنوان اولویت‌های ستاد انتخاب شده‌اند، فناوری های نوظهوری هستند که بر اساس پیش‌بینی مؤسسات بزرگ دنیا، در 5 سال آینده فراگیر می شوند. از میان خیل عظیم فناوری‌هایی که احتمالاً تا چند سال آینده شکل‌دهنده اصلی اکوسیستم‌های مختلف صنعتی و کارآفرینی خواهند بود، فناوری‌های شامل هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، داده‌های بزرگ و پردازش ابری،زنجیره‌های بلوکی، فناوری‌های هوشمندسازی و نسل چهارم صنعتی و واقعیت افزوده و واقعیت مجازی، به عنوان اولویت‌ها و نقاط تمرکز ستاد، انتخاب شدند.به همین منظور ستاد در سال گذشته به این موضوع از ابعاد مختلف پرداخت .

اولویت‌های نیازمحور

در سال‌های اخیر با توسعه اکوسیستم کارآفرینی شرکت‌های نوپا در ایران و افزایش تعداد این شرکت‌ ، زمینه ایجاد اشتغال و به ظهور رسیدن ایده‌های نوآورانه فراهم شده است. هم‌اکنون که این پارادایم جدید خلق ثروت در حال رشد است و از نوپایی خارج شده، نیازمند متنوع‌سازی و تمرکز بیشتر بر حوزه‌های جدید است این موضوع از جمله اولویت های نیازمحور ستاد توسعه فناوری‌های حوزه اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی در سال گذشته بود که به آن پرداخته شد .

برنامه‌های ستاد توسعه فناوری‌های حوزه اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی

ستاد توسعه فناوری‌های حوزه اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی مبتنی‌بر اولویت‌های معرفی شده فوق، برنامه‌هایی را برای تحقق مأموریت‌های خود تدوین کرده است. با توجه به نیازسنجی‌های صورت گرفته و همچنین نظرات خبرگان، سه سطح اصلی برای شکل‌دهی به برنامه‌های ستاد در نظر گرفته شد.

پرورش نیرو و استعداد انسانی مناسب جهت توسعه حوزه‌های اولویت‌دار

در سالی که گذشت پرورش نیرو و استعداد انسانی مناسب جهت توسعه حوزه‌های اولویت‌دار در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات یکی دیگر از برنامه های این ستاد بود .

حمایت از شکل‌گیری استارتاپ‌ها در حوزه‌های اولویتدار

یکی از مهمترین دلایلی که امروزه استارت‌آپ‌های معدودی در حوزه‌های 12 گانه مورد اشاره فوق وجود دارند، کمبود نهادهایی است که به صورت تخصصی در این حوزه‌ها ورود پیدا کرده باشند. بنابراین در این سطح، ردسال گذشته توسط این ستاد برنامه‌هایی ارائه شده‌اند که چه از منظر علمی و دانشگاهی و چه از منظر بازار، شرایط را برای خلق استارت‌آپ‌ها فراهم خواهند کرد.

کمک به رشد و بزرگ شدن استارتاپ‌ها

در سالی که گذشت با حمایت کارگروه سلامت الکترونیک ستاد توسعه فناوری اطلاعات ارتباطات و فضای مجازی معاونت علمی؛ رویداد ملی استارتاپ ویکند سلامت الکترونیکی، به‌عنوان یک رویداد مهم نوآورانه و کارآفرینانه با محوریت فناوری اطلاعات در حوزه سلامت نخستین رویداد استارت آپ ویکند سلامت الکترونیکی به‌منظور ارائه خدمات سلامت در بستر فضای مجازی و فنّاوری‌های نوین برگزار می‌شود.

زیست بوم حمایت از شرکتهای خلاق حوزه ICT

این ستاد در سالی که گذشت از شرکت های خلاق و نوآوری فعال در حوزه ICT نیز حمایت کرد .

حمایت از نخستین رویداد ملی استارتاپ ویکند سلامت الکترونیک

یکی از دیگر اقدامات این ستاد حمایت از برگزاری نخستین رویداد ملی استارت آپ ویکند سلامت الکترونیک بود که به‌عنوان یک رویداد تاثیرگذار نوآورانه و کارآفرینانه با محوریت فناوری اطلاعات در حوزه سلامت و به‌منظور ارائه خدمات سلامت در بستر فضای مجازی و فنّاوری‌های نوین در خرداد ماه سال گذشته برگزار شد.

پویایی شرکت‌های ایرانی فعال در حوزه فناوری اطلاعات در کنیا

در سالی که گذشت یکی دیگر از اقدامات این ستاد پویایی شرکت‌های ایرانی فعال در حوزه فناوری اطلاعات در کنیابود که شرکت‌های ایرانی توانستنددر نشستی با شرکت‌ها، سازمان‌ها و نهاد‌های کنیایی محصولات خود را عرضه کردند و با استقبال چشمگیری از طرف‌های مقابل روبه رو شدند.

استقبال شرکت‌ها، سازمان‌ها و نهاد‌های کنیایی در این نشست از محصولات دانش بنیان ایرانی بسیار خوب بودو محصولات دارویی، کشاورزی و زیربنایی در این نشست توانستند مشتریان خاص خود را پیدا کنند.

حضور و شرکت در نمایشگاه های مناصبتی، ملی و بین الملی

پکیج حمایت از حضور شرکت های داشن بنیان در پاویون ایران جیتکس ۲۰۱۸ ،برگزاری دومین نمایشگاه شرکت‌های دانش‌بنیان، خلاق و فناور ،حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در نمایشگاه ITU Telecom ،برگزاری پاویون برق، الکترونیک و فناوری اطلاعات در دومین نمایشگاه شرکت‌های دانش بنیان کشورو حضور و فعالیت در نمایشگاهی رسانه های دیجیتال، الکامپ، دومین نمایشگاه شرکتهای دانش بنیان، خلاق از جمله اقدامات حمایتی این ستاد در نمایشگاه های مناسبتی در سال گذشته بود .

گامی رو به جلو در جهت توسعه فعالیت های دانش بنیان

برگزاری سلسله نشست برای تعریف تعرفه‌های پیشنهادی و معقول کالاها و شرکت‌های دانش‌بنیان ، فرصت حمایت از شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان در دهمین نمایشگاه معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری کشور ،بازارسازی برای شرکت‌های دانش بنیان در نمایشگاه جی تکس از جمله اقدامات این ستاد در جهت توسعه فعالیت های دانش بنیان در سال گذشته بود .

اولویت دهی تدوین استراتژی امنیت سایبری

با توجه به فقدان یک نمونه استراتژی موفق در عرصه امنیت سایبری تدوین استراتژی امنیت سایبری یکی از اولویت‌های اساسی بود که در سال گذشته در این ستاد به آن پرداخته شده بود .

تعامل با کارگروه های ستاد فناوری‌های اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی

این ستاد با کارگروه های زیر مجموعه اش تعاملاتی داشت در جهت پیشبرد اهداف ستاد

این جلسه در مورد برنامه های جدید ستاد توسعه فناوری اطلاعات، ارتباطات و فضای مجازی و شیوه ارزیابی شرکتهای خلاق و نحوه حمایت از این شرکتها گفتگو، بحث و بررسی شد. همچنین در مورد شیوه فعالیت کارگروهها در ادامه سال ۹۷ نیز مباحثی مطرح گردید، این ستاد از سال گذشته تغییراتی در شیوه حمایتهای خود به وجود آورده و مباحث جدیدی در خصوص انعقاد تفاهم نامه های عملیاتی با مجموعه های مختلف در خصوص حمایت از شرکتهای نوپا، شکل گیری شتابدهنده های مختلف با مشارکت بخشهای دانشگاهی و خصوصی کشور، ایجاد صندوقهای سرمایه گذاری خطر پذیر و تلاش برای رفع موانع در خصوص تسهیل فضای کسب و کارها را در دستور کار خود قرار داده است.

امضای تفاهم‌نامه همکاری مشترک معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان تامین اجتماعی

همچنین در تیر ماه سالی که گذشت با پیگیری‌های ستاد توسعه فناوری‌ اطلاعات، ارتباطات و فضای مجازی معاونت علمی ، تفاهم‌نامه همکاری مشترک در خصوص توسعه کسب‌وکارهای مبتنی بر فن‌آوری اطلاعات در حوزه خدمات بیمه و سلامت کشور در نشستی مشترک به امضای معاون علمی و فناوری رییس جمهور و مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی رسید.

حمایت از شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان در دهمین نمایشگاه معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری کشور

با حمایت و اقدامات و تمهیدات اتخاذ شده ستاد توسعه فناوری اطلاعات، ارتباطات و فضای مجازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، فضای مناسبی جهت حضور شرکت‌های فناور در دهمین نمایشگاه معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری کشور (Kiah Invex 2018) با هدف معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بورس، امور بانکی، بیمه و خصوصی‌سازی و حمایت از شرکت‌های خلاق،‌ فناور و دانش‌بنیان در آبان ماه سال گذشته انجام گرفت.

بررسی زمینه های همکاری در حوزه تبادل اطلاعات

در سالی که گذشت کارگروه امنیت فضای تبادل اطلاعات ستاد فناوری اطلاعات، ‌ارتباطات و فضای مجازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و منطقه ویژه اقتصادی شرکت خدمات هوایی و منطقه ویژه اقتصادی پیام، با هدف بررسی فرصت‌های همکاری و تعامل دو و چندجانبه در حوزه فضای تبادل اطلاعات در محل فرودگاه و منطقه ویژه پیام برگزار شد.

ضریب نفوذ سلامت دیجیتال فراتر از ضریب فروش شرکت های فناوری

در سالی که گذشت تفاهم نامه ای میان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت بهداشت منعقد شد تا زمینه توسعه شرکت های دانش بنیان استارتاپ های سلامت دیجیتال را در کشور فراهم کند .

توسعه بازار داخلی محصولات دانش بنیان

در سالی که گذشت این ستاد تفاهم نامه مشترکی با دانشگاه علوم پزشکی ایران منعقد کرد تا در جهت ارتقای توانمندی‌های تولید، صادرات و توسعه بازار داخلی محصولات و خدمات در کسب و کارهای مبتنی‌بر فناوری اطلاعات در بخش سلامت گام بردارد .

همکاری های چند جانبه برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان خلاق و فناور

در سالی که گذشت این ستاد در قالب همکاری سه جانبه تفاهمنامه همکاری را با شرکت هاب و سازمان فناوری اطلاعات در جهت حمایت از فعالیت شرکت های داشن بنیان خلاق و نوآور منعقد کرد .

تضمین سلامت دیجیتال در شرق کشور

همچنین در روزهای پایانی بهمن سال گذشته این ستاد با دانشگاه علوم پزشکی مشهد به منظور تحقق سیاست‌های کلان جمهوری اسلامی ایران در حوزه علم و فناوری و تحقق حمایت از کالاها و خدمات ملی و دانش بنیان در حوزه سلامت دیجیتال در شرق کشور تفاهم نامه ای را منعقد کردند .

برگزاری نخستین رویداد استارتاپ ویکند سلامت روان الکترونیک

برگزاری نخستین رویداد استارتاپ ویکند سلامت روان الکترونیک یکی دیگر از برنامه ای بود که با حمایت ستاد توسعه فناوری‌های حوزه اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سال 97 برگزار شد .

اعلام فراخوان تولید محتوای الکترونیکی

با حمایت ستاد توسعه فناوری‌های حوزه اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری وهمکاری دانشگاه علوم پزشکی مجازی ودر راستای تولید محتوای الکترونیکی فراخوانی در این حوزه اعلام شد .

برگزاری نخستین رویداد نوروز نوآوری و اختتامیه ششمین جایزه ملی مدیریت فناوری و نوآوری

در واپسین روزهای سالی که گذشت نخستین رویداد نوروز نوآوری با حمایت این ستاد و ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان با هدف آگاهی بخشی عمومی در زمینه اقتصاد دیجیتال و با موضوع محوری متنوع‌سازی اکوسیستم استارت‌آپی و نوآوری کشور همزمان با مراسم اختتامیه ششمین دوره جایزه ملی مدیریت فناوری و نوآوری در سالن همایش‌های شهید قندی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد.

سال آینده،گامی درجهت ارتقای سطح علمی

ستاد توسعه فناوری‌های حوزه اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سال 1397 تلاش کرد تا با تولید محتوای علمی در قالب گزارش‌های و یادداشت‌هایی با موضوعات متنوع در راستای اهداف و ماموریت‌های تدوین شده، گامی در جهت ارتقای سطح علمی و معلوماتی و اطلاع رسانی به جامعه در حوزه عملکردی خود بردارد امید است تا این روند در سال 98 همچنان و با توان بیشتری ادامه یابد.

انتهای پیام/

کد خبر: 1001172

وب گردی

وب گردی