دعوت از استادان و پژوهشگران برای نقد آگاهانه و دلسوزانه نقشه مهندسی فرهنگی کشور

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در نامه‌ای خطاب به استادان، پژوهشگران و دانشجویان از آنها خواست نظرات و پیشنهادهای خود را پیرامون روزآمدسازی و پیاده‌سازی سند نقشه مهندسی فرهنگی ارائه دهند.

به گزارش گروه دانشگاه ایسکانیوز به نقل از مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، سعیدرضا عاملی در نامه‌ای خطاب به استادان، پژوهشگران و دانشجویان از آنها خواست نظرات و پیشنهادهای خود را پیرامون روزآمدسازی و پیاده‌سازی سند نقشه مهندسی فرهنگی ارائه دهند. در تارنمای دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی به آدرس sccr.ir بخشی به نام فصل همدلی برای دریافت این نظرات و ارتباط مستقیم با دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی راه اندازی شده است.

در متن نامه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی آمده است: نیک می‌دانید در دورانی به سر می‌بریم که گستره وسایل ارتباطی جمعی خصوصاً صنعت همزمان ارتباطات که دنیای جدیدی موسوم به فضای مجازی که مراتب از فضای واقعی در اجتماعی شدن و فرهنگی شدن جامعه نقش آفرینی می‌کند و مسیر زندگی و ارتباطات انسانی را در لایه‌های مختلف تحت تأثیر و تغییرات سریع و فوری قرار داده است. انسان‌ها بیش از پیش سلایق، علایق، تعلقات و ادراکات متفاوت از یکدیگر را پیدا کرده و می‌کنند و در مسابقه استقلال‌گرایی فردی و جمعی و تمایزیابی از اطرافیان و جامعه‌شان شرکت می‌کنند؛ و همزمان با تنفس در وضعیت تأثیرپذیری هویتی فراملی، از اقلیم فرهنگی خویش دفاع می‌کنند و در برابر نفوذ و گسترش دگرفرهنگ ها از خود مقاومت نشان می‌دهند یا تحت تأثیر اقلیم‌های فرهنگی جوامع دیگر و بعضاً شرکت بزرگ تجارت فرهنگی که در بسیاری از موارد به دنبال خیر و صلاح ملت نیستند، قرار می‌گیرد.

در ادامه نامه عاملی ذکر شده است: وضعیت فرهنگی ایران عزیز که قلب پر دغدغه شما فرهیختگان برای آن می‌تپد در همین راستا قابل دقت و تبیین است. بر ماست که در زمانه‌ای که دستخوش ناملایمات فرهنگی در سطح جامعه هستیم از ساحت آن دفاع کنیم و با خردورزی و عقل‌مداری و بر اساس مبانی، مبادی و ریشه های اسلامی-ایرانی و بر اساس نیازها و درخواست‌های خودمان بتوانیم پیشرفت‌های مهم فرهنگی را در حوزه های گوناگون رقم بزنیم. اگر مهیای این امور نباشیم در تعارضاتی که در دنیای امروز وجود دارد، نقاط قوت ما به نقاط ضعف تبدیل شده و از بالندگی و شکوفایی فرهنگی محروم می‌شویم و فرهنگ اسلامی به مخاطرات جدی می‌افتد.

وی در ادامه به سند نقشه مهندسی فرهنگی کشور اشاره کرده و نوشته است: به لطف الهی و همت جمعی، دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در حال پیاده‌سازی و اجرای سند نقشه مهندسی فرهنگی کشور است. در زمینه این سند، سخنان فراوان گفته یا نوشته شده است؛ اما احتیاج داریم که با تأمل بیشتر و نیز نقد آگاهانه و دلسوزانه، راهبردی و کاربردی، هم به روزآمد شدن سند و هم به کارآمد شدن جنبه‌های نظری و گام‌های عملیاتی آن کمک جدی شود. به طور حتم سند مهندسی فرهنگی به دنبال برنامه‌ریزی و مدیریت یکپارچه فرهنگی با هدف استقرار جامعه اسلامی است و در این مسیر نیک می‌دانیم که خودانگیختگی، معرفت فرد و توانمندی دانشی آحاد مردم بسیار اهمیت دارد و به تعبیر حکیم انقلاب اسلامی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای «کنترل فرهنگ به طور کامل نه ممکن است و نه جایز؛ اصلا رشد فرهنگی با ابتکار و آزادگی و آزادی و میدان دادن به اراده‌هاست». پس ما در مهندسی فرهنگی به دنبال کنترل فرهنگی یا حرکت از مسیر ناخودآگاه جامعه نیستم و نباید باشیم و اساساً ارزشی بر آن مترتب نمی‌شود؛ اما سؤال اینجاست که در مواجهه با تهاجم‌های عظیمی که به تار و پود فرهنگ اسلامی می‌شود، چگونه باید زیرساخت‌های فرهنگی جامعه و تعلیم و تربیت اسلامی را تدبیر کرد که شاهد جامعه سالم، الهی، بانشاط و برخوردار از حس «بودن متعالی» باشیم.

عاملی در ادامه نوشته است: عمیقاً بر این باور هستیم که اجتماعی شدن فرهنگ اسلامی و رسیدن به تمدن نوین اسلامی با لطف و عنایت پروردگار قابل تحقق است و در این مسیر همدلی و همراهی همه آحاد مردم، خصوصاً کسانی که از توانایی بیشتری برای راهبری فرهنگ اسلامی برخوردار هستند، ضرورتی انکارناپذیر است.

وی در ادامه از صاحب‌نظران درخواست کرده نظرات و پیشنهادهای خود را به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه دهند: بر این اساس، همزمان با برگزاری نخستین جلسه «ستاد راهبری سند نقشه مهندسی فرهنگی کشور»، به سوی کلیه استادان، علما و اندیشمندان و صاحب‌نظران، پژوهشگران و محققان، دانشجویان و جوانان، مؤسسه‌های علمی و پژوهشی، انجمن‌ها و کانون‌های علمی، تشکل‌های دانشجویی و آحاد فرهیختگان و نویسندگان و روشنفکران ایران عزیز، دست نیاز دراز کرده و از آنها می‌خواهم با گفتارها و نوشتارهای خویش ما را در اجرای این مهم یاری کنند. برای ارتباط بهینه و بهتر، تارنمای دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی می‌تواند واسطه انتقال پیام شما عزیزان باشد. فراموش نکنیم که این امر، هم اقدامی در برابر دسیسه‌های بیگانگان سودجو و هم در برابر خلأهای موجود داخلی در حوزه فرهنگ و هم در برابر کم‌کاری‌ها و ناکارآمدی‌هاست. امید است این پویش فرهنگی، اقدام جمعی، امیدآفرین و انسجام بخش، شروع دوباره‌ای برای «همدلی و هم‌فکری جمعی» باشد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در خاتمه نوشت: در پایان به آستان خدای سبحان التجا می‌کنم که با لطف بی‌پایان خود ما را در این وظیفه و مسئولیت مهم اجتماعی یاری کند که تردیدی نیست: «من آن نیم که دهم نقد دل به هرشوخی/ در خزانه به مهر تو و نشانه توست»؛ و ان‌شاءالله مشمول دعا و عنایات خاصه امام مهدی عج الله تعالی فرجه الشریف قرار گیریم. همچنین از پروردگار مهربان توفیقات روزافزون همه شما عزیزان را خواهان هستم.

انتهای پیام/

کد خبر: 1021643

وب گردی

وب گردی