راه‌اندازی آزمایشگاه تراسترهای فضایی در کشور

رئیس پژوهشکده سامانه‌های حمل‌ونقل فضایی پژوهشگاه فضایی ایران از راه‌اندازی آزمایشگاه تراسترهای فضایی در راستای توسعه فناوری در تراسترها(رانش‌زاها)، برای نخستین بار در کشور خبر داد.

به گزارش گروه علم و فناوری ایسکانیوز، به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه فضایی ایران، رحیم احسانی عضو هیات علمی و رئیس پژوهشکده سامانه‌های حمل و نقل فضایی، به تشریح فعالیت‌های ارزنده این پژوهشکده در حوزه فناوری‌های فضایی از جمله راه‌اندازی آزمایشگاه تراسترهای فضایی پرداخت.

رحیم احسانی گفت: در راستای توسعه فناوری در تراسترها(رانش‌زاها)، برای نخستین بار در کشور، آزمایشگاه تراسترهای فضایی توسط متخصصان پژوهشکده سامانه‌های حمل و نقل فضایی طراحی و احداث شده و به افتخار دانشمند بزرگ ایران، به آزمایشگاه فضایی ابوریحان بیرونی نامگذاری شده است.

وی افزود: نمونه‌های مهندسی تراسترهای تک‌پیشرانه و دو پیشرانه هیدرازینی نیز در آزمایشگاه فضایی ابوریحان بیرونی، تست شده و به اتمام رسیده است.

رئیس پژوهشکده سامانه‌های حمل و نقل فضایی در خصوص دیگر فعالیت‌های مرتبط با تراسترها در این پژوهشکده گفت: تراسترهای محصولی برای استفاده در ماهواره سنجشی پارس۱ و ماهواره مخابراتی ناهید۲ در دستور کار پژوهشگران این مجموعه بوده که تست‌های نمونه پیش‌پروازی پروژه پارس۱ با موفقیت به اتمام رسیده و نمونه مهندسی ناهید۲ نیز ساخته شده است. افزون بر این، نمونه توسعه‌ای تراستر ماهواره مخابراتی ناهید۲ نیز به نتیجه مطلوب رسیده و آماده رونمایی است.

احسانی افزود: در حوزه توسعه فناوری تراسترها نیز با ارتقاء فناوری‌های حاصله با رویکردی علمی، دستیابی به فناوری‌های پیچیده‌ تراسترهای ماهواره‌های بزرگ‌تر را در دستور کار داریم.

انجام موفق تست‌های مدل کیفی زیر‌سیستم‌های بلوک انتقال مداری

احسانی در توضیح فعالیت‌های انجام شده در حوزه فناوری‌های فضایی، به روند پیشرفت فرآیند پروژه بلوک انتقال مداری که برای انتقال ماهواره‌ها از مدارهای پایینی زمین به مدارهای بالاتر مورد استفاده قرار می‌گیرد، گفت: پژوهشگران پژوهشکده پس از طراحی و ساخت موفق این سامانه، به انجام تست‌های مدل کیفی زیر‌سیستم‌های بلوک انتقال مداری پرداخته‌اند که تعدادی از این آزمون‌ها برای نخستین بار در کشور، انجام شده و با موفقیت به اتمام رسیده است. این آزمون‌ها با استانداردهای بین‌المللی فضایی تطابق دارد.

بالن مخابراتی در خدمت مدیریت بحران

رئیس پژوهشکده سامانه‌های حمل و نقل فضایی در خصوص بالن مخابراتی که در این پژوهشکده طراحی و ساخته شده و امسال رتبه برتر جشنواره فاوا کسب کرد، گفت: بالن مخابراتی عملیاتی بوده و با قابلیت‌هایی که دارد، می‌تواند در مواقع بحران و بلایای طبیعی کارساز باشد که از جمله آن انجام موفق عملیات‌ در ارائه خدمات اینترنت Wi-Fi در منطقه پلدختر به مردم سیل‌زده این شهر در سیل بهار ۹۸ بود و افزون بر این، در مرز مهران برای ارائه خدمات به زائران اربعین در سال قبل مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

وی یادآور شد: این پژوهشکده امسال آمادگی دارد از طریق بالن مخابراتی به زائران اربعین حسینی خدمات اینترنتی ارائه کند.

احسانی در ارتباط با پروژه گسترده‌تری از بالن مخابراتی به کشتی هوایی اشاره کرد و گفت: طراحی مفهومی کشتی هوایی به اتمام رسیده و آمادگی‌های اولیه برای طراحی و ساخت نمونه‌ای کوچک از این کشتی پیشرفته در پژوهشکده فراهم شده است.

همکاری با دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان و حمایت از استارت‌آپ‌ها

رئیس پژوهشکده سامانه‌های حمل‌ونقل فضایی در مورد حمایت این پژوهشکده از استارت‌آپ‌ها گفت: در پژوهشکده سامانه‌های حمل و نقل فضایی، بستری به مساحت بیش از ده‌هزار متر مربع به عنوان فضای اداری، کارگاهی و پژوهشی برای استقرار شرکت‌های دانش‌بنیان و خصوصی بازسازی و تجهیز و ۲۰ شرکت با کاربری طراحی، ساخت و تولید در این فضا مستقر شدند. همچنین بیش از دوهزار متر مربع فضای اداری و پژوهشی برای فعالیت شرکت‌های دانش بنیان آماده شده است.

احسانی با تاکید بر توسعه تعامل پژوهشی و فناوری با دانشگاه‌ها، در راستای سیاست‌های دولت مبنی بر توسعه اقتصادی و برون‌سپاری و حمایت از طرح‌های دانشگا‌هی، از تعداد ۱۶ مورد قرارداد همکاری با دانشگاه‌ها خبر داد.

وی در خصوص همکاری پژوهشکده سامانه‌های حمل‌ونقل فضایی با شرکت‌های دانش بنیان و شرکت‌های خصوصی و استفاده حداکثری از تمام پتانسیل موجود در کشور گفت: این پژوهشکده ۱۲ قرارداد همکاری با شرکت‌های دانش‌بنیان و ۱۰۲ قرارداد با شرکت‌های خصوصی دارد.

ثبت اختراع و انتشار مقاله

رئیس پژوهشکده سامانه‌های حمل و نقل فضایی از موفقیت‌های دیگر این پژوهشکده در ثبت اختراع اظهار کرد: بخش آزمایشگاه تراسترهای شیمیایی، نانوپک، بستر آزمون عملکرد سامانه‌های الکترو هیدرو دینامیکی به عنوان اختراع به ثبت رسیده و دو پروژه آخر گواهی اعتباردهی از سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران را نیز دریافت کرده‌اند.

وی همچنین، به دیگر فعالیت‌های این پژوهشکده از جمله انتشار ۱۹ مقاله ISI و ۶۸ مقاله در کنفرانس‌های ملی و بین‌المللی از سوی محققان و متخصصان آن و نیز اخذ استاندارد ISO۱۷۰۲۵ برای آزمایشگاه شیمی، پلیمر و متالورژی از موسسه استاندارد کشور اشاره کرد.

توسعه زیرساخت‌ها

رئیس پژوهشکده سامانه‌های حمل‌ونقل فضایی به فعالیت‌های انجام شده در زمینه توسعه زیرساخت‌ها در این پژوهشکده پرداخت که از آن جمله، فراهم ساختن شبیه‌ساز تست استند فضایی با قابلیت ایجاد شرایط خلاء برای آزمون‌های موتورهای فضایی کروی سوخت جامد سامان بوده که این شرایط عملکرد موتور در فضا را بر روی زمین ایجاد می‌کند.

وی همچنین به موارد زیرساختی دیگر از جمله توسعه ۵۰ درصدی آزمایشگاه تجمیع سامانه‌های فضایی؛ ساخت و راه‌اندازی محفظه خلاء تراستر؛ ساخت میز مونتاژ بلوک انتقال مداری، تجهیز خط تولید، مونتاژ و تست بالن و کشتی هوایی و همچنین تجهیز و راه‌اندازی سالن تست و تجمیع بالن مدیریت بحران در پژوهشکده و راه‌اندازی آزمایش بالن و کشتی هوایی در شهرک کاوش اشاره کرد.

وی همچنین مواردی چون احداث و بهره‌برداری سایت رادیوتلسکوپ، ایجاد زیرساخت ایستگاه زمینی پشتیبان برای بهره‌برداری از ماهواره ناهید، بهره‌برداری از آزمایشگاه کنترل کیفیت و کالیبراسیون (آزمایشگاه رصد)، بهینه‌سازی زیرساخت‌های برق و تأسیسات در راستای کاهش مصرف انرژی (کسب رتبه برتر مدیریت سبز)؛ به‌روزرسانی و ایجاد سیستم PM برای بیش از ۵۰۰ دستگاه و تجهیزات فعال آزمایشگاهی و کارگاهی، پیاده‌سازی نرم افزار و پرتال گسترده برای آزمایشگاه‌ها برای دسترسی سریع و آسان مشتریان خارج از پژوهشگاه، پایگاه اطلاعات جامع پژوهشی برای پژوهشگران و طرح‌های پژوهشی، ارتقاء زیرساخت ارتباطی شبکه اختصاصی با پژوهشگاه بربستر فیبر نوری و یکپارچه سازی دامنه‌ها و سرورهای اختصاصی را از جمله فعالیت‌های مشترک با پژوهشگاه برشمرد.

احسانی به بازنگری و اصلاح دستورالعمل‌های اجرایی و ایمنی با استانداردهای فضایی بین‌المللی اشاره و بیان کرد: در راستای ارتقاء سطح ایمنی فعالیت‌های پژوهشکده بیش از ۳۰۰ دستورالعمل اجرایی و مطابق با آن، دستورالعمل ایمنی استخراج شده است.

انتهای پیام/

کد خبر: 1026092

وب گردی

وب گردی