برگزاری کرسی نظریه‌پردازی ترویجی آسیب‌شناسی نگرش و التزام عملی به نماز

کرسی نظریه‌پردازی ترویجی با عنوان «آسیب‌شناسی نگرش و التزام عملی به نماز » در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر برگزار شد.

به گزارش گروه دانشگاه ایسکانیوز از واحد بوشهر، در این کرسی نظریه‌پردازی ترویجی انسیه ماهینی عضو هیئت علمی گروه آموزشی معارف اسلامی، فاخته ماهینی عضو هیئت علمی گروه آموزشی علوم تربیتی و محبوبه اعتصامی دانش‌آموخته مقطع کارشناسی ارشد رشته مدیریت آموزشی واحد بوشهر به‌عنوان نظریه‌پرداز و مریم پرهیزگاری عضو هیئت علمی گروه ادبیات فارسی واحد بوشهر به‌عنوان منتقد به بیان فرضیات و نظرات خود پرداختند.

انسیه ماهینی عضو هیئت علمی واحد بوشهر درباره هدف، جامعه آماری و روش جمع‌آوری اطلاعات این پژوهش گفت: هدف از این پژوهش، آسیب‌شناسی التزام به نماز بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر بود. روش تحقیق این پژوهش، پیمایشی از نوع توصیفی و جامعه آماری آن تمام دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر بوده است.

عضو هیأت علمی واحد بوشهر با اشاره به اینکه میانگین نگرش و التزام عملی به نماز در پس نتایج این تحقیق، آمار ۶۹,۳ را نشان داد که در حد متوسط به بالا ارزیابی می‌شود، عنوان کرد: علت التزام و عدم التزام به نماز را می‌توان از زوایای مختلف و عواملی همچون اعتقادات فردی، خانوادگی، فرهنگی، سیاسی، رسانه‌ای، اقتصادی، مدیریتی و اجتماعی مورد بررسی قرار داد.

این پژوهشگر با قرائت آیه ۳ سوره مبارکه بقره یادآور شد: نماز ستون خیمه دین اسلام و مهم‌ترین شکل عمل دینداری است.

ماهینی با تأکید بر اینکه جایگاه نماز از سه منظر قابل بررسی است، خاطرنشان کرد: از دیدگاه معارف، علوم تربیتی و رفتار انسانی - روانشناختی ضرورت نماز می‌تواند مورد تحقیق قرار گیرد.

وی با برشمردن برخی جنبه‌های مثبت نماز بیان کرد: در روانشناسی دینی نماز موجب آرامش دل‌ها، شفابخش بودن، مقابله با هیجانات و مسائل آشفته‌ساز ذهن است.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر با تأکید بر اینکه یکی از مسائلی که باید در جامعه کنونی مورد بررسی قرار گیرد مسئله عدم توجه برخی جوانان به تکالیف شرعی است، تصریح کرد: توجه‌ نکردن به نیازهای اساسی نسل جوان مانند کار، ازدواج و مسکن، استفاده ابزاری از دین توسط برخی سیاسیون به‌منظور اهداف شخصی، کمبود برنامه‌های مدون و اثرگذار فرهنگی کافی و منسجم را می‌توان از مهم‌ترین عوامل دین‌گریزی نسل جوان برشمرد.

این استاد گروه معارف واحد بوشهر با بیان اینکه در بسیاری از پژوهش‌ها مشخص شده است که خانواده‌های سنتی نسبت به سایر خانواده‌ها به‌ویژه خانواده‌های مرفه به ارزش‌های اعتقادی و الهی پایبند هستند و بنابر آیات و روایات افراط در توجه به مادیات موجب طغیان انسان می‌شود، بیان کرد: تعقل و تدبّر در مسائل دینی، معرفت‌شناسی، مقابله با کاهلی و نظم می‌تواند توصیه‌های ارزشمندی در گرایش جوانان به نماز باشد.

ماهینی چنین نتیجه‌گیری کرد: هرچه عوامل فردی، خانوادگی، ارتباطی، فیزیکی، رسانه‌ای، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی تقویت شود، نگرش و التزام عملی به نماز تقویت می‌شود و در سوی مقابل چنانچه عوامل مالی و اقتصادی به سطح بالاتری افزایش یابد، نگرش و التزام عملی به نماز در سطح پایین‌تری واقع خواهد شد.

مریم پرهیزگاری عضو هیئت علمی گروه ادبیات فارسی واحد بوشهر نیز به‌عنوان داور در مجموع انتخاب موضوع مناسب، ورود شایسته به بحث، ارتباط بخشی مناسب میان نماز و علم روانشناسی، بیان کامل فطرت خداجوی انسان، بیان وجود نماز میان ادیان دیگر الهی، بیان دقیق، ریزبینانه و علمی یافته‌های پژوهشی، نتیجه‌گیری عالمانه و بیان موضوع به واسطه استناد به آیات قرآن مجید را از محاسن این نظریه برشمرد و برابر قراردادن دین‌گریزی و عدم پایبندی به نماز، مشخص‌نبودن حدود ارجاعات و بررسی‌نشدن موضوع التزام دانشجویان به نماز پیش از ورود به دانشگاه و پس از خروج از دانشگاه (پژوهش طولی) را از نقاط ضعف این نظریه دانست.

انتهای پیام/

کد خبر: 1030410

وب گردی

وب گردی