نیازمند شبکه‌های ارتباطی دوفضایی دانشمندان مسلمان هستیم

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: نیازمند شبکه‌های ارتباطی دوفضایی دانشمندان مسلمان هستیم و فضای مجازی با ایجاد بستری دوگانه‌ای که همان ادامه جهان ذهن است، توانسته به تحقق جهانی فرامکان یاری برساند.

به گزارش گروه دانشگاه ایسکانیوز به نقل از مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، افتتاحیه سومین هفته جایزه علمی و فناوری مصطفی (ص) در دانشگاه الزهرا (س) برگزار شد.

سعیدرضا عاملی در ابتدای سخنان خود با تقدیر از هنرمندی فاطمه عبادی برنده فینال مسابقه تلویزیونی عصر جدید گفت: وی در نمایش خود تلاش کرد با ظرافت‌های خاصی نمادهای تمدنی را نشان دهند که باهم‌بودگی عرصه علم در خلق تمدنی و نقش دانشمندان در خلق نوآوری برای زندگی بهتر را به خوبی نمایش می‌داد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با ارائه گزارشی تحت عنوان «شبکه ارتباطی دانشمندان مسلمان: خلق تمدنی جدید بر مبنای همکاری شبکه‌ای» گفت: شبکه‌ای شدن همکاری میان دانشمندان مسلمان منشأیی برای خلق تمدنی نوین است که می‌تواند منشأ ثمرات بسیاری برای جهانیان باشد.

وی تصریح کرد: در طول تاریخ بشری همواره امر تمدنی محصول مشارکت اجتماعی و ارتباطات شبکه‌ای بوده است که به دنبال آن هر دانشمندی با بهره‌گیری از یافته دانشمندان قبلی، خود را وام‌دار آنها می‌کند و در واقع تمدن یک امر فاخر، اثر گذار و ماندگار است که محصول همکاری و تعامل مثبت بین شبکه‌ای است.

عاملی با تقسیم‌بندی تمدن‌ها به تمدن مادی و تمدن معنوی گفت: قطعا‌ً تمدن مادی محصول تمدن معنوی است و تمدن معنوی احساس بروز، عضویت و ماندگاری را وام‌دار تمدن مادی است و به عبارتی این دو تمدن همواره در تعامل با یکدیگر بوده‌اند و نمی‌توان این دو جهان را از هم متمایز کرد.

وی افزود:‌ تمدن‌ها در بعدی برای ایجاد صلح و آرامش، سلامت و تعالی و رشد بشریت به منصه ظهور رسیده‌اند که همان هدف عالی دانش است.

عاملی با تأکید بر این نکته که ماهیت اصلی علم، نور است که دارای منشأ الهی است یادآور شد: اگر دانش را از اهداف متعالی دور کردیم، نیرنگ جای دانش را می‌گیرد که منشأ تولید سلاح‌های کشتار جمعی و سلاح‌های اتمی شده و ریشه نسل‌ها را برمی‌کند.

وی خاطرنشان کرد: کارآمدی و افزایش سرمایه علمی از طریق ارتباطات شبکه‌ای به وجود می‌آید و برگزاری نشست‌های این‌چنینی در جایزه مصطفی (ص) نیز در راستای همین اهداف است.

استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با این نگاه که سرمایه علمی محصول پیوند نودهای انسانی است، با تأکید بر اینکه‌ ماهیت دانش، ماهیتی فرامکانی و فراجغرافیایی است گفت: فناوری‌های جدید برمبنای اتصال‌گرایی معنا پیدا کرده‌اند که دارای دو قابلیت تراکم داده و افزایش تراکنش داده‌هاست.

وی با اشاره به قابلیت تراکم داده‌ها گفت: اتصال‌گرایی با توانایی تراکم داده و افزایش تراکنش داده‌ها از طریق اتصال داده‌ها نوعی تصاعد عددی متمایل به بی‌نهایت را به وجود می‌آورد که قابلیت تبادل داده را دارند و امروز در اثر این امکان است که مجموعه داده‌های بارگزاری شده در فضای مجازی از عدد 780 اگسابایت (Exabyte) (Bytes 1018 × 780) گذشته است.

عاملی با اشاره به تجربه فعالیت‌های شرکت گوگل گفت: شرکتی مثل گوگل که تنها 21 سال از عمر آن می‌گذرد و با 100 هزار دلار سرمایه آغاز به کار کرده، امروز ارزش سرمایه‌ای آن بیش از یک تریلیون و 400 میلیارد دلار است که این سرمایه را مدیون توجه به تحقیق و توسعه است.

وی با اشاره به پدیده منبع کردن همه داده‌ها (Crowd sourcing) گفت: مفهوم جدید صحبت از این می‌کند که قدرت فضای مجازی مربوط به منبع کردن همه مردم است و اگر بتوان از این ظرفیت در ایجاد پلتفرمی برای مشارکت همه دانشمندان جهان اسلام استفاده کرد. آنها می‌توانند منبع تولید دانش بزرگ و جهانی شوند که به دنبال آن سرمایه داده‌ای دانشمندان جهان اسلام به ایجاد همکاری‌ها و تبادلات علمی یاری رسانیده و می‌تواند دوره طلایی تاریخ بشر را رقم بزند.

استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با ارائه تعریفی از شبکه به‌‌عنوان توان اتصال همه دیوایس‌ها (Devices) در بستر همه پدیده‌ها گفت: در ارتباطات شبکه‌ای ما از دو نوع ارتباط همزمان و ارتباط غیرهمزمان صحبت به میان می‌آوریم که محیط مجازی همان محیط ارتباط همزمان است و در آن فاصله فیزیکی حذف شده، به تبع آن حرکت و سرعت بی‌معنا می‌شود و با مفهوم همه در یک‌جا (omnipresence) مواجه می‌شویم.

وی با اشاره به ارتباطات غیرهمزمان در ارتباطات شبکه‌ای گفت: در ارتباطات غیرهمزمان، پیام‌ها می‌توانند در هر زمانی ارسال شوند و مخاطبان دریافت کننده نیز برای خواندن پیام‌ها در هر زمانی که برای‌شان مناسب باشد، اقدام کنند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: ما در پرتو این همزمان شدن و شکل گرفتن مفهوم (omnipresence) در کنار یکدیگر قرار گرفته‌ایم و باید بدانیم که در این فضا، آشکار شدن علم است که می‌تواند معانی و نوآوری‌های جدید به وجود آورد.

نیازمند شبکه‌های ارتباطی دوفضایی دانشمندان مسلمان هستیم

وی تأکید کرد: ما نیازمند شبکه‌های ارتباطی دوفضایی دانشمندان مسلمان هستیم.

عاملی با اشاره به خصوصیات شبکه‌های ارتباطی مجازی گفت: ارتباط دیجیتال ارتباطی رقومی (Numerical) است که بر بستر عددی تعریف می‌شود و از همین رو قابلیت برنامه‌ریزی و شبکه‌ای شدن را دارد.

وی با اشاره به خصوصیت خوشه‌ای بودن شبکه‌های ارتباطی مجازی گفت: امکان موژولاری فضای مجازی (Modularity) حکایت از این قابلیت دارد که خوشه‌های دانشی را به صورت نود به نود، ماتریسی، خوشه‌ای و لایه به لایه به همدیگر مرتبط می‌کند و ضمن تأمین استقلال امکان ارتباطات در فضا را پر می‌کند.

استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران در ادامه با اشاره به ویژگی‌های غیر مرکزی بودن، اتصال جهانی، یکپارچگی و لایه‌ای بودن به عنوان دیگر ویژگی‌های شبکه‌های ارتباطی مجازی گفت: تفاوت شبکه های ارتباطی فیزیکی و مجازی در آنالوگ بودن محیط اول (محیط فیزیکی) به‌عنوان محیطی تماماً شیئی و دارای امکانات تغییرات اندک است.

وی افزود: در مقابل با ویژگی دیجیتال بودن محیط دوم (محیط دیجیتال) که محیطی رقومی است و در آن به تنوع جهان ریاضیات امکان تغییر وجود دار، از همین رو است که عصر پیش رو را عصر الگوریتم‌ها نامیده‌اند که تنوع رفتار محاسباتی در محیط صفر و یک رقومی پیدا می کند.

وی افزود: فشرده شدن همه فرایندها (Hyperlink)، واقعیت مجازی گسترش یافته (Extended Reality) و غیر مرکزی بودن از دیگر تفاوت‌های شبکه‌های ارتباطی فیزیکی و مجازی است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به قابلیت‌های شبکه‌های ارتباطی گسترده و مرکزی گفت:‌ شبکه اجتماعی گسترده به گستره‌ای از ارتباطات میان افراد و نقاط اتصال بازمی‌گردد که افراد در آن می‌توانند شبکه خود را بدون محدودیت گسترش دهند؛ حال آن‌که شبکه اجتماعی مرکزی به گستره‌ای از ارتباطات میان افراد اشاره دارد که پیرامون یک امر یا محتوای مرکزی شکل می‌گیرد.

وی با اشاره به عناصر شبکه‌های اجتماعی شامل ارتباط‌گر، نقطه اتصال و خط ارتباطی گفت: ما نه ارتباطات فیزیکی را فدای ارتباطات شبکه‌ای مجازی می‌کنیم و نه ارتباطات مجازی را فدای ارتباطات واقعی و فیزیکی می‌کنیم و باید توجه داشته باشیم که این دو جهان باهم ارتباطات معناداری دارند.

استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران گفت:‌ در شبکه دانشمندان باید تفکیک کنیم که در چه حوزه هایی ارتباط حضوری و در کدام حوزه‌ها می‌توانیم به ارتباط در شبکه اجتماعی دست پیدا کنیم.

وی افزود:‌ ترکیب و تکرار شبکه‌های ارتباطی فیزیکی و مجازی مؤلفه‌ای است که امروزه فضای گسترده‌ای را برای دستیابی به این مهم فراهم آورده است.

عاملی گفت:‌ در جهان پزشکی 24 تله (Tele) با استفاده از بسترهای فضای مجازی ظهور یافته که تغییرات گسترده ای را در جهان رقم زده و انقلابی را برای تغییر در علوم به نمایش گذاشته است.

استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با تبیین عناصر اصلی ارتباطات شبکه‌ای گفت:‌ ارتباطات شبکه‌ای «حسی اشتراکی» و «در جماعت بودن» را در میان اعضای شبکه به وجود می‌آورد.

جمهوری اسلامی ایران در دیگری‌هراسی و اسلام‌هراسی‌ گم شده است

وی افزود:‌ جمهوری اسلامی ایران در دیگری‌هراسی‌ها و اسلام‌هراسی‌ گم شده است و طی آن رکن اصلی ارتباطات که به رسمیت شناختن یکدیگر (Recognition) مورد توجه قرار نمی‌گیرد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان کرد:‌ در پرتو برنامه تبادل علم و فناوری جهان اسلام و با توجه به قابلیت شبکه‌ای می‌توان وجوه مشترک جهان اسلام را برای همکاری‌های مشترک و حل چندرشته‌ای مسائل بزرگ مورد توجه قرار داد.

وی افزود‌: وجوه مشترک جهان اسلام و توجه به رسالت اصلی علم که همان رسیدن به حیات طیبه است باید در ارتباطات شبکه‌ای مورد توجه اصلی قرار گیرد.

عاملی با نقد این دیدگاه که برخی کشورها صرفاً دانشمندان را متعلق به کشور خاصی می‌دانند تصریح کرد: دانشمندان متعلق به بشریت هستند و دانش موقعیت فراجغرافیایی دارد.

وی افزود: فضای مجازی با ایجاد بستری دوگانه‌ای که همان ادامه جهان ذهن است، توانسته به تحقق جهانی فرامکان یاری برساند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تأکید کرد: سیاست همکاری و باهم بودن ما را به اهداف باشکوه می‌رساند که خوشبختانه اقداماتی چون جایزه مصطفی (ص) این ظرفیت را برای برقرار ارتباطات مختلف فراهم آورده است. دانشمندان جهان اسلام مرجع اصلی ساختن جهان اسلام موفق، حیاط طیبه هستند.

انتهای پیام/

کد خبر: 1042774

وب گردی

وب گردی