رابطه استعمار و علم در یک کتاب بررسی شد/ اثری مملو از شواهد تاریخی

کتاب «استعمار و علم» که مملو از شواهد تاریخی است به نقش علم و تحولات آن در مستعمرات و کشورهای استعمارگر طی دویست سال گذشته پرداخته است.

چاپ نخست کتاب «استعمار و علم؛ تأثیرات و تعاملات اجتماعی» تألیف جورج اِن. ولاهاکیس و دیگران زیر نظر مارک اِی. لارجنت با ترجمه مهدی کفائی و دیگران از سوی انتشارات سروش منتشر و روانه بازار نشر شد.

کتاب «استعمار و علم؛ تأثیرات و تعاملات اجتماعی»، نقش علم و تحولات آن را در مستعمرات و کشورهای استعمارگر طی دویست سال گذشته می‌کاود و دامنه بررسی خود را در هشت فصل به انگلیس، فرانسه، روسیه، عثمانی، پرتغال، چین، حوزۀ بالکان و آمریکا می‌گسترد. هر چند این بررسی توزیع جغرافیایی گسترده‌ای دارد، اما در بین آن‌ها می‌توان وقایع، اهداف و الگوهای مشابهی از رابطۀ استعمار و علم یافت.

این کتاب مملو است از شواهد تاریخی که روابط مستقیم و غیرمستقیم استعمار و علم را نشان می‌دهد. برخی وقایع علمی مشخص، اگر تحت تأثیر استعمار نبودند، می‌توانستند طور دیگری رخ دهند یا اصلا رخ ندهند. از دیگر سو، علم یک عامل مهم در رخداد یا چگونگی رخداد وقایع خاص اجتماعی و سیاسی در تاریخ مستعمرات و استعمارگران است. کتاب نشان می‌دهد فهم تحولات علم و روابط استعماری در حالت کلی به هم وابستگی دارند.

بی‌شک پیوست‌های اضافه شده به کتاب، جذاب‌ترین قسمت برای ایرانیان است. این قسمت به انقلاب آموزشی و توسعه مدل آمریکایی آموزش عالی در زمان پهلوی دوم می‌پردازد و تأسیس دانشگاه صنعتی آریامهر (شریف) و پردیس اصفهان آن (صنعتی اصفهان) را به عنوان یک گام مهم و تعیین کننده در این فرایند تبیین می‌کند.

توسعه، علم، فناوری و نظام آموزشی در یک شبکۀ پیچیده و بعضاً پیش‌بینی ناپذیر برای طرفین، نقش مهمی در اجرای برنامۀ سیاسی سلطه جویانۀ ایالات متحده در جنگ سرد در ایران و بسیاری از نقاط دیگر جهان داشته است.

از آنجا که تغییرات در علم و نهادهای علمی بر روند آینده تأثیر می‌گذارند، آگاهی از این بخش نسبتاً مغفول تاریخ برای تصمیمات خرد و کلان امروز در این حوزه لازم می‌نماید.

چاپ نخست کتاب «استعمار و علم» در 500 صفحه و با قیمت 60 هزار تومان از سوی انتشارات سروش در اختیار علاقمندان به مباحث این حوزه قرار گرفت.

علاقه‌مندان به تهیه کتاب به صورت تک‌جلدی و کلی به فروشگاه مطهری سروش به نشانی: خیابان شهید مطهری، نرسیده به خیابان شهید مفتح، جنب ساختمان سروش، تلفن 88310610-021 یا به فروشگاه مرکزی سروش (ترنجستان سروش) به نشانی خیابان انقلاب، بعد از تقاطع ابوریحان، بین خیابان وصال و فلسطین، فروشگاه ترنجستان سروش، تلفن 66493620-021 مراجعه کنند.

انتهای پیام/

کد خبر: 1044783

وب گردی

وب گردی