مهم‌ترین عناوین روزنامه‌های دانشگاهی کشور در سوم خرداد

آرمان‌ها و ماموریت‌ها،رقابت دانشمندان زن و مرد در تحقیقات کرونایی و برگزاری المپیاد علمی دانشجویی کشور از جمله مهمترین عناوین امروز روزنامه‌های دانشگاهی کشور هستند.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، روزنامه‌‌های فرهیختگان و آفرینش از جمله روزنامه‌های دانشگاهی کشور هستند که اخبار و موضوعات حوزه آموزش عالی را منعکس می‌کنند.

مهم‌ترین عناوین امروز روزنامه آفرینش به شرح زیر است:

آرمان‌ها و ماموریت‌ها

بر اساس این عنوان روزنامه فرهیختگان، دانشگاه آزاد اسلامی در سالی که گذشت، حرکت به‌سمت مساله‌محوری را نیز در دستورکار خود قرار داد؛ حرکتی که ذیل مسئولیت اجتماعی دانشگاه تعریف می‌شود. البته رویکرد جدید دانشگاه آزاد اسلامی فراتر از رسیدن به دانشگاه نسل سوم است. آنچه مسئولان دانشگاه هدف‌گیری کرده‌اند، تحقق دانشگاه حل مساله است. اگر بخواهیم ماموریت دانشگاه آزاد اسلامی از بدو تاسیس تاکنون را تقسیم‌بندی کنیم، می‌توان سه مرحله برای آن درنظر گرفت. ماموریت اول دانشگاه آموزش‌محور، ماموریت دوم پژوهش‌محور و ماموریت سوم حرکت به‌سمت کارآفرینی است. در نسل سوم دانشگاه یا همان کارآفرینی پژوهش‌‌های انجام‌شده کاربردی هستند و باید منجر به ایجاد کار و اشتغال شوند. درواقع در این دانشگاه‌‌ها آموزش‌‌ها منجر به پژوهش‌‌های کاربردی می‌شوند و نهایتا محصولی ساخته شده و تجاری می‌شود. درواقع تولید این محصول امکان تولید و خلق کار و ثروت را فراهم می‌کند. اما دانشگاه آزاد اسلامی می‌خواهد از این مرحله نیز عبور کند و یک دانشگاه مساله‌محور شود. اما برای تحقق دانشگاه حل مساله چند فاکتور نیز لازم است؛ اول اینکه افراد باید توانایی حل مشکلات و مسائل مختلف را داشته باشند. این موضوع هم ممکن نیست مگر اینکه افراد مهارت شناسایی مشکلات جامعه را پیدا کنند و برای چنین مشکلاتی راه‌حل‌‌های علمی و کاربردی ارائه دهند. درواقع پیدا کردن مشکل کار سختی نیست، اما پیدا کردن راهی که بتوان آن مشکل را حل کرد، کار هر کسی نیست. این مهم فقط از سوی کسی ساخته است که مهارت حل مشکلات را پیدا کرده باشد. اما این مهارت از کجا به دست می‌آید؟ دانشگاه آزاد اسلامی وظیفه آموزش این مهارت را برعهده گرفته و در گام اول قطب‌بندی واحد‌ها را مدنظر قرار داده است. شکل کار به این صورت است که دانشگاه آزاد اسلامی هر واحد را در یک یا چند زمینه تبدیل به قطب آن زمینه کرده و برای هر قطب یک برنامه علمی تهیه شده است. این برنامه همان طرح پایشی است که بار‌ها از ساخت آن گفته‌ایم. درواقع طرح پایش پلی برای رسیدن به یک دانشگاه حل مساله است.

رقابت دانشمندان زن و مرد در تحقیقات کرونایی

یکی از نقاطی که نمی‌توان جایگاه زنان را نادیده گرفت، حوزه‌های علمی و به‌ویژه درمقابله با ویروس کروناست که همگام با مردان، شبانه‌روز در آزمایشگاه‌ها، بیمارستان‌ها و مراکز درمانی مشغول تحقیق و مطالعه بوده و هستند. از زمانی که کرونا در دنیا شیوع پیدا کرده، محققان و دانشمندان زیادی فعالیت‌های تحقیقاتی خود را آغاز کرده و مورد تقدیر قرار گرفته و یافته‌های خود را به جامعه منتقل و سعی کرده‌اند در پیشگیری و درمان این بیماری موثر عمل کنند. در این مسیر حتی دانشجویان و اعضای هیات‌علمی دانشگاه‌ها هم به میدان آمدند تا سهمی در این تحقیقات داشته باشند، اما با تمام این حرف‌ها، در صحنه‌های علمی هنوز هم گاهی موضوع جنسیتی و نژادی مطرح می‌شود و جایگاه ویژه‌تری را برای مردان درنظر می‌گیرند. این مساله حاکی از نابرابری میان مردان و زنان و شکافی است که بین این دو جنس در جامعه وجود دارد که باید آن را مدیریت کرد تا درجهت صحیح هدایت شود. زنان هم مانند مردان در سیاستگذاری‌ها حضور دارند، آزمایش‌های بالینی را طراحی و مطالعات میدانی را هماهنگ کرده و حتی گاهی هدایت جمع‎آوری داده‌ها و تجزیه و تحلیل آنها را برعهده می‌گیرند اما کمتر دیده شده که چنین فعالیت‌هایی ازسوی محققان و دانشمندان زن در رسانه‌ها منعکس و به آن پرداخته شود. حتی پیش از این هم، همه‌گیرشناسان، ویروس‌شناسان و متخصصان طب بالینی متعددی با رسانه‌های مختلف و ژورنال‌ها گفت‌وگو داشته‌اند اما سیاست رسانه‌ها معمولا به‌گونه‌ای است که جهت‌گیری خود را بیشتر به‌سمت مردان سوق می‌دهند. درحال حاضر و با توجه به شرایط کرونایی دنیا، با وجود اینکه محققان و دانشمندان زن در عرصه‌های تحقیقاتی و آزمایشگاهی و در خط‌مقدم مقابله با کرونا مشغول فعالیت هستند، بازهم اخبار به‌سمتی هدایت می‌شود که عملکرد آنها نادیده گرفته شده و تنها فعالیت مردان محقق و دانشمندان عنوان می‌شود. این درحالی است که نه علم اپیدمیولوژی و نه طب علومی مردمحور نیستند اما زنان معمولا در این علوم در مرکز توجه قرار نمی‌گیرند. از این گذشته، کمتر می‌توان در رسانه‌ها و اخبار شاهد حضور فعالیت دانشمندان رنگین‌پوست و به‌ویژه زنان رنگین‌پوست محقق باشیم که نژادپرست بودن شدید رسانه‌های به‌ویژه غربی را در این زمینه نشان می‌دهد.

مهم‌ترین عناوین امروز روزنامه آفرینش به شرح زیر است:

المپیاد علمی دانشجویی کشور برگزار می‌شود

بر اساس این عنوان روزنامه آفرینش، معاون سازمان سنجش آموزش کشور از برگزاری بیست و پنجمین دوره المپیاد علمی دانشجویی کشور و تغییرات آن در سال جاری خبر داد و گفت: تصمیمی برای حذف المپیاد علمی دانشجویی کشور در سال جاری نداریم.

دکتر احسان جمالی درباره وضعیت برگزاری المپیاد علمی دانشجویی کشور با توجه به شیوع کروناویروس گفت: آزمون المپیاد علمی دانشجویی کشور تاکنون در 24 دوره برگزار شده است و امسال بیست و پنجمین دوره آن برگزار می‌شود. با توجه به مشکلاتی که بیماری کرونا در کشور ایجاد کرده است المپیاد با تغییرات جزئی نسبت به دوره‌های گذشته برگزار می‌شود.

وی گفت: تا چندین سال قبل برگزیدگان و نفرات برتر آزمون کارشناسی ارشد هر سال در رشته‌های المپیاد انتخاب می‌شدند و به مرحله نهایی المپیاد علمی دانشجویی راه می‌یافتند و آزمون را به صورت تشریحی در تهران به صورت متمرکز برگزار می‌کردند.

جمالی خاطرنشان کرد: در سال‌های اخیر به دلیل توسعه المپیاد علمی دانشجویی، مقرر شد که برگزیدگان از دو طریق معرفی شوند. یک راه شرکت در آزمون کارشناسی ارشد و نفرات برتر بود و یک راه هم برگزاری آزمون به صورت غیرمتمرکز در مناطق 10 گانه بود که هر منطقه شامل چند استان است.

دبیر المپیاد علمی دانشجویی کشور گفت: در سال 1399 برای برگزاری بیست و پنجمین المپیاد علمی دانشجویی کشور با توجه به وضعیت کشور و مشکلات ناشی از شیوع کروناویروس و همچنین مشکلات دانشگاه‌ها برنامه جدیدی تنظیم شد.

معاون فنی سازمان سنجش یادآور شد: اگر بخواهیم علاوه بر آزمون کارشناسی ارشد، آزمون غیرمتمرکز را در مناطق 10 گانه برگزار کنیم برای دانشگاه‌ها و داوطلبان مشکلات و معضلات زیادی را ایجاد می‌کند. نکته اول این است که موجب سفر دانشجویان می‌شود و باید از یک استان به استان دیگر یا از یک شهر به شهر دیگر سفر کنند. دیگر اینکه خوابگاه و امکانات و تغذیه دانشجویان شرکت کننده در آزمون باید از سوی دانشگاه میزبان تامین شود و در حال حاضر با توجه به مشکلات ناشی از بحران کرونا این امکان برای دانشگاه‌ها وجود ندارد.

وی تاکید کرد: تصمیمی برای حذف المپیاد علمی دانشجویی کشور اتخاذ نشده است و تصمیم بر این شد که تغییرات جزئی در مسیر انتخاب نفرات برتر برای آزمون نهایی المپیاد انجام شود.

دبیر المپیاد علمی دانشجویی کشور اظهار کرد: تصمیم بر این شد که در آزمون کارشناسی ارشد نفرات برگزیده بیشتری نسبت به سنوات گذشته انتخاب شوند. به دانشگاه‌ها گفته شده است با توجه به اینکه آزمون غیرمتمرکز مناطق 10 گانه برگزار نمی‌شود، اگر دانشجویانی وجود دارند که واجد شرایط بوده و سال سوم هستند به آنها توصیه شود که در آزمون کارشناسی ارشد امسال شرکت کنند.

وی گفت: بنابراین پس از برگزاری آزمون کارشناسی ارشد نفرات برگزیده بیشتری نسبت به سنوات گذشته انتخاب شوند و ما اکنون در حال طراحی مرحله نهایی المپیاد علمی دانشجویی با توجه به وضعیت بیماری کرونا در کشور هستیم.
پیش بینی ما این است که امسال با توجه به حذف مرحله غیرمتمرکز بتوانیم تسهیلات بیشتری برای دانشجویان ایجاد کنیم و به جای برگزاری مرحله نهایی در تهران، این مرحله در قطب‌های آموزشی برگزار شود.

معاون فنی سازمان سنجش آموزش کشور یادآور شد: این سناریو برای این مرحله در حال طراحی است اما به هر حال بسیاری از موارد منوط به شرایط بیماری کرونا در کشور است.

جمالی گفت:آزمون نهایی المپیاد علمی دانشجویی کشور پس از برگزاری آزمون کارشناسی ارشد و مشخص شدن نفرات برتر در رشته‌های المپیاد برگزار خواهد شد.آزمون کارشناسی ارشد هفته اول مردادماه برگزار می‌شود و نتایج اولیه نیز در اوایل شهریورماه مشخص می‌شود. انتظار ما این است که مرحله نهایی المپیاد را با تغییر در مکان برگزاری، برگزار کنیم.بیست و پنجمین دوره المپیاد علمی دانشجویی کشور در 24 رشته برگزار می‌شود.

انتهای پیام/

کد خبر: 1070171

وب گردی

وب گردی