مراکز تحقیقاتی در خدمت جهش تولید/9

تولید محصولات ارگانیک در حد شعار باقی مانده است/ اخذ 19 مجوز «سیب سلامت» برای محصولات مرکز تحقیقات گیاهان دارویی

چهارشنبه 25 تیر 1399 - 12:44
کد مطلب: 1074764
گیاهان دارویی

رئیس مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: پس از دو سال تلاش شبانه‌روزی با وجود سخت‌گیری‌های دستگاه‌های نظارتی و دولتی به دانشگاه آزاد اسلامی، موفق به اخذ 19 مورد مجوز سیب سلامت برای محصولات شدیم.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، مراکز تحقیقاتی به‌عنوان بازوی پژوهش‌های کاربردی و صنعتی در بطن دانشگاه‌ها به‌منظور ایجاد بستری برای گزینش، شکوفایی و ماندگاری فرهیختگان علمی و تحقق اهداف کلان دانشگاهی ایجاد شده‌اند.

تمرکز پژوهش درحوزه‌هاى پیشتاز علمى، ارتقا و تقویت کیفیت تحقیقات دوره‌های تحصیلات تکمیلی با همکاری واحدهای پژوهشی دانشگاه، جهت‌دهی پژوهش در راستای تامین نیازهای ملی و منطقه‌ای، تدوین و واگذاری دانش فنی و تجاری‌سازی نتایج تحقیقات دانشگاهی، تمدید و گسترش روابط تحقیقاتی موجود، ترویج روابط جدید با مراکز علمی پیشرفته داخلی و خارجی، شرکای صنعتی، تجاری و شرکت‌های بزرگ از دیگر اهداف مراکز تحقیقاتی در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی به‌شمار می‌رود.

دانشگاه آزاد اسلامی با بهره‌مندی از 190 مرکز تحقیقاتی در گروه‌های پزشکی، فنی و مهندسی، علوم پایه و علوم پیشرفته در واحدهای دانشگاهی سراسر کشور از ظرفیت تحقیقاتی عظیمی برخوردار است. ظرفیت‌هایی که می‌تواند در واگذاری و انتقال دانش فنی و تخصصی به مراکز رشد و پارک‌های علم و فناوری ایفای نقش کند و سهم اقتصاد دانش‌بنیان را در سبد درآمدهای دانشگاهی افزایش دهد.

مهرداد عطایی رئیس مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی درباره آخرین دستاوردهای تحقیقاتی این مرکز اظهار کرد: فعالیت‌های این مرکز تحقیقاتی از ابتدای سال 98 آغاز شده و پازل‌های مختلف کشت‌وصنعت در ابعادی کوچک به ‌همت دانشجویان و اعضای هیئت علمی ایجاد شده است. بازدید ریاست عالی دانشگاه از واحد شهرکرد و حمایت وی برای بهره‌برداری از ظرفیت‌های منطقه‌ای انگیزه‌ای برای آغاز پروژه‌های بزرگ شد.

وی افزود: سال گذشته دستگاه‌ها و تجهیزات فرآوری محصولات گیاهان دارویی از جمله ادوات بسته‌بندی، تی‌بگ زن و شیرینگ با اخذ تسهیلات بانکی خریداری شد. با تهیه چنین امکاناتی تصمیم بر این شد که با استفاده از ظرفیت‌های منطقه‌ای و توانمندی‌های اعضای هیئت علمی تولید مواد اولیه و محصولات پایه نیز در مرکز تحقیقاتی کلید زده شود.

رئیس مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد بیان کرد: با بهره‌گیری از دانشجویان فعال و ساعی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز مقدمات مهارت‌افزایی و کسب تجربه دانشجویان فراهم شد. طرح برون‌دانشگاهی «بررسی سازگاری 12 نوع گیاه دارویی در زاینده رود» پایه و انگیزه‌ای شد تا طرح‌نامه تولید گیاهان دارویی ارگانیک و غذای سالم در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد آغاز شود.

عطایی با اشاره به درک نادرست جامعه از محصولات ارگانیک و سالم، عنوان کرد: بسیاری از خانواده‌ها با مفهوم غذای ارگانیک واقعی آشنا نیستند و نمی‌دانند از کجا باید تهیه کنند. البته تولید محصولات ارگانیک و واقعاً سالم در کشور در حد شعار باقی مانده و مصرف سموم و کودهای شیمیایی همه معادلات محصولات ارگانیک را به‌هم ریخته است.

وی ادامه داد: با زمینه دانشی و فنی که پیش از در سالیان گذشته کسب شده بود با بهره‌برداری 4 هکتار از زمین‌های زراعی و انعقاد قرارداد با دانشگاه، فعالیت‌های کاشت با آخرین روش‌های نوینِ آبیاری طیف زیرسطحی آغاز شده و روش‌های ونتوری در کوددهی محصولات و کشت پلاستیک برای مقابله با علف‌های هرز انجام شد. 10 گونه گیاه دارویی اکنون مراحل رشد و آزمایش را سپری می‌کنند و آماده بهر‌ه‌بردای می‌شوند.

رئیس مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد تصریح کرد: این مرکز با هدف‌گذاری کاشت و برداشت تعداد 80 گونه گیاه دارویی درنظر دارد کلکسیونی از گیاهان دارویی را از سراسر کشور جمع‌آوری کند تا براساس نیازهای جامعه، آنها را روانه بازارهای هدف کرده و دانش‌آموختگان را وارد چرخه اشتغال مرتبط کند.

عطایی از ورود مرکز تحقیقاتی به فرآیند برداشت و فرآوری مزارع گل‌محمدی دانشگاه آزاد واحد شهرکرد خبر داد و گفت: پیش از این دانشگاه محصولات گل‌محمدی را به‌صورت خام فروشی با قیمتی اندک روانه بازار می‌کرد که با ورود مرکز تحقیقات گیاهان دارویی اکنون این محصولات وارد فرآیندهای رطوبت‌زدایی، بسته‌بندی و تجاری‌سازی می‌شود.

وی با اشاره به افزایش بهره‌وری در مصرف آب در کاشت محصولات جدید تشریح کرد: با استفاده از روش‌های آبیاری نوین و اصولی، مصرف آب در مزارع کشت به یک پنجم شرایط سابق تقلیل پیدا کرده است. مصرف کود نیز به ازای هر هکتار به 5 کیلوگرم رسیده که در مقایسه با روش‌های رایج روند بسیار کاهشی بوده است. از این‌رو هزینه‌های کود شیمیایی کاهش پیدا کرده و شاخص‌های شیمیایی خاک نیز بی‌دلیل بالا نمی‌رود.

رئیس مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد با اشاره به نظارت و راستی‌آزمایی مداوم سازمان حفظ نباتات جهاد کشاورزی از مزارع وکارگاه‌های تولید محصولات بیان کرد: پس از دوسال تلاش شبانه‌روزی با وجود سخت‌گیری‌های دستگاه‌های نظارتی و دولتی به دانشگاه آزاد اسلامی، موفق به اخذ 19 مورد مجوز سیب سلامت برای محصولات شدیم که به تنهایی دستاورد بزرگی محسوب می‌شود.

عطایی درباره مراحل نظارتی و روند تولید و ارائه محصولات به دست مشتریان گفت: محصولات زراعی از لحاظ میزان سموم و محصولات برداشت شده از نظر بسته‌بندی و میزان آلودگی به قارچ‌ها و باکتری‌ها بررسی می‌شوند و با دو نشان استاندارد و کد 9 رقمی محصولات سالم و سیب سلامت وارد بازار شده و عرضه می‌شوند.

وی درباره درآمدهای دانشگاه از جهت فعالیت‌های کشت و تولید اظهار کرد: این مرکز در اول راه قرار دارد و ذات فعالیت‌های کشاورزی نیز در سودهی بلند مدت معنی پیدا می‌کند؛ ولی 20 درصد تمام درآمدهای مراکز تحقیقاتی به دانشگاه آزاد واحد شهرکرد اختصاص پیدا می‌کند. اکنون 6 دانشجوی مقطع دکتری و سه دانشجوی کارشناسی ارشد در طرح‌های اشتغال و کشاورزی مرکز تحقیقات درحال فعالیت هستند.

انتهای پیام/

358 / 167

نظرات

1- لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
2- نظرات حاوی مطالب توهین‌آمیز یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران و مغایر با قوانین کشور منتشر نمی‌شود.
3- نظرات پس از تایید منتشر می‌شود.

ایسکاTV

اخبار پر بازدید

آخرین اخبار