اولین نشست دبیرخانه کنسرسیوم غذا و امنیت غذایی دانشگاه آزاداسلامی

صبح امروز اولین نشست دبیرخانه کنسرسیوم غذا و امنیت غذایی دانشگاه آزاداسلامی با حضور حسین کلانتری رئیس دانشگاه آزاداسلامی استان مرکزی، عبداله محمدی مدیرکل پژوهشکده ها و مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاداسلامی، افشین اسماعیلی فر رییس پژوهشکده امنیت غذایی ودبیرخانه کنسرسیوم دانشگاه آزاداسلامی، برخی از مدیران و معاونان سازمان ها و نهادهای مرتبط و روسای مراکز تحقیقاتی علوم و صنایع غذایی واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاداسلامی در سالن امام خمینی(ره) واحد اراک برگزارشد.

به گزارش باشگاه خبرنگاران دانشجویی (ایسکانیوز)، حسین کلانتری رئیس دانشگاه آزاداسلامی استان مرکزی در نخستین نشست کنسرسیوم غذا و امنیت غذایی دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اینکه یکی از معیارهای توسعه انسانی امنیت غذایی است و هدف اصلی کشور دستیابی به این موضوع مهم است، اظهار کرد: امروز کشور در شرایط ویژه ناشی از شیوع بیماری کرونا است که همه مسائل و مشکلات با همت همه برطرف می‌شود به طوری که مقام معظم رهبری در این زمینه بیان کردند؛ آحاد مردم و مسئولان کشور بدانند حل مشکلات اقتصادی و فرهنگی کشور تنها به دست مردم و اتکا به توان و ظرفیت‌های داخلی امکان‌پذیر است و نه با اتکا به بیگانه بنابراین باید با اتکا به دانش و ظرفیت‌های داخلی حرکت کنیم.

وی افزود: امنیت غذایی را زمانی احساس می‌کنیم که همه مردم در تمامی زمان‌ها به غذای کافی، سالم و مغذی دسترسی فیزیکی و اقتصادی داشته باشند بنابراین موجود بودن غذا، دسترسی به آن و پایداری در دریافت غذا سه رکن اساسی در امنیت غذایی است.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی ادامه داد: در کشور ما مسئله امنیت غذایی در بعد کمی مصرف، مشکلات کمتری دارد اما در بعد کیفی مشکلاتی وجود دارد که  از جمله مشکلات می توان به الگوی مصرف اشاره کرد همچنین ذائقه و دانش تغذیه‌ای خانواده‌ها در نحوه تخصیص بودجه برای بهترین نوع غذای در دسترس نیز مشکل دیگری است ومشکل سوم در این زمینه عدم همکاری سازمان‌ها و نهادها با یکدیگر در زمینه امنیت غذایی است که باید در این زمینه مسئولان و نهادها همکاری بیشتری داشته باشند .

کلانتری افزود: باتوجه به افزایش جمعیت، افزایش تولید مواد غذایی هر روز مشکل‌تر می‌شود که مهم‌ترین موضوع در این زمینه توسعه پایدار است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

وی تصریح کرد: بر اساس گزارش فائو یک سوم غذای تولید شده در جهان هر ساله به سبب زیرساخت‌های ضعیف، نحوه بسته‌بندی، افزایش قیمت و سایر موارد هدر می‌رود و امروزه امنیت غذایی به سبب افزایش گرسنگی در جهان، عدم وجود تعادل در رژیم غذایی روزانه، نابودی محیط زیست و منابع طبیعی یکی از مهم‌ترین مسائل جوامع بشری است بنابراین دستیابی به توسعه پایدار در زمینه امنیت غذایی، از شرایط اصلی تحقق امنیت ملی و ارکان توسعه اقتصادی است.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی عنوان کرد: با نگاهی به دوران 40 ساله گذشته و شروع انقلاب اسلامی تاکنون و حوادث و اتفاقاتی که در طول این دوران برای کشور رقم خورده به ویژه جنگ تحمیلی، تحریم‌های ناجوانمردانه، بلایای طبیعی، بیماری همه‌گیری در سطح دنیا و جنگ بیولوژیک می‌توان گفت امنیت غذایی و توسعه پایدار اهمیت  دو چندان یافته است.

کلانتری خاطرنشان کرد: با نگاهی به دهه گذشته و تاکیدات مقام معظم رهبری در زمینه نامگذاری سال به خضوص سال جاری  به سال جهش تولید می‌توان دغدغه موجود در زمینه تولید، امنیت و پایداری به ویژه در زمینه تولیدات کشاورزی و صنایع غذایی را درک کرد که می‌توان با ایجاد هماهنگی بین نهادها و ایجاد زنجیره‌ غذایی و تولید به تاکیدات مقام معظم رهبری جامه عمل پوشاند.

دبیرهیات امنای استان مرکزی ابراز امیدواری کرد این نشست و امکانات و قابلیت های دانشگاه آزاداسلامی به خصوص دانشگاه آزاداسلامی استان مرکزی با همکاری دستگاه های اجرایی بتواند زمینه اجرای بیانات مقام معظم رهبری را فراهم کند.

در ادامه عبداله محمدی مدیرکل پژوهشکده‌ها و مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به حمایت دانشگاه آزاد اسلامی از کنسرسیوم‌ها و مراکز تحقیقاتی اظهار کرد: یکی از دلایل تشکیل کنسرسیوم حول مرکز تحقیقات امنیت غذایی اراک علاقه‌مندی و توانمندی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک است که دبیرخانه کنسرسیوم امنیت غذایی در واحد اراک مستقر شد و سایر مراکز تحقیقات همکاری لازم با این مرکز دارند و این دبیرخانه پویا است و به صورت دوره‌ای در همه واحدهای علاقه‌مند برگزار و از توانمندی آنها نیز استفاده می‌شود.

وی افزود: دانشگاه آزاد اسلامی در ابتدا با ماموریت آموزشی شروع به کار کرد و حدود دو دهه فعالیت به این نتیجه رسید که اگر امور تحقیقاتی را به کار خود اضافه نکند به موفقیت نمی‌رسد و رسالت دانشگاه آزاد اسلامی تحقق نمیابد بنابراین در سال ۸۵ مجوز نخستین مرکز تحقیقاتی در زمینه آب به یکی از واحدهای دانشگاهی داده شد و تا کنون مجوز ۱۸۷ مرکز تحقیقاتی در سطح دانشگاه آزاد اسلامی صادر شده و از این تعداد ۲۳ مرکز لغو مجوز شده که در نهایت ۱۶۴ مرکز تحقیقاتی در زمینه مباحث غیرپزشکی از جمله فنی، مهندسی، کشاورزی و غیره فعالیت می‌کنند.

مدیرکل پژوهشکده‌ها و مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اینکه در زمینه پزشکی ۳۹ مرکز تحقیقاتی داریم که در مجموع بیش از ۲۰۰ مرکز تحقیقاتی در سطح دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت می‌کنند، گفت: تیمی با عنوان پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی در سطح دانشگاه تشکیل شد و با بررسی مراکز تحقیقاتی سطح کشور به این نتیجه رسیدیم که واریانس فعالیت این مراکز تحقیقاتی بسیار متنوع است و ارتباطی ضعیفی بین مراکز تحقیقاتی وجود دارد بنابراین باید بین مراکز تحقیقاتی موضوعی، کنسرسیوم و کنسرسیوم‌های بین رشته‌ای تشکیل شود و در نهایت این دو شبکه به شبکه ملی مراکز تحقیقاتی مرتبط شوند به طوری که همه مراکز تحقیقاتی باید در همه زمینه‌ها با یکدیگر همکاری داشته باشند.

محمدی تصریح کرد: شبکه‌سازی توانایی بالقوه مراکز تحقیقاتی را بالفعل می‌کند بنابراین یکی از پیشروترین کنسرسیوم‌ها، کنسرسیوم امنیت غذایی است که با وجود شبکه بسیاری از هزینه‌ها کاهش، کیفیت تحقیقات افزایش و بازاریابی خوبی انجام می‌شود و باتوجه به افزایش توانایی، صنایع و وزارتخانه‌ها می‌توانند با حمایت از کنسرسیوم‌ها از تحقیقات آنها استفاده کنند.

وی ادامه داد: با این کار به‌روز بودن، توانایی در حل مشکلات، ایجاد حس همدلی و پیشرفت در کار و سایر موارد انجام و دانش و تجربه به اشتراک گذاشته می‌شود بنابراین همه مراکز تحقیقاتی باید مشارکت قوی در کنسرسیوم‌ها داشته باشند و امکانات خود را به طور کامل در اختیار کنسرسیوم قرار دهند که در نهایت تلاش می‌کنیم تا دانشگاه مساله‌محور و در جامعه تاثیرگذار باشد.

مدیرکل پژوهشکده‌ها و مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی بیان کرد: دانشگاه آزاد اسلامی درصورت نیاز امکانات لازم در اختیار کنسرسیوم‌ها قرار می‌دهد، کنسرسیوم امنیت غذایی برای سایر کنسرسیوم‌ها الگو است و تلاش می‌کنیم تا سایر کنسرسیوم‌ها از جمله گیاهان دارویی، نانو، اعتیاد و سایر موارد تشکیل و با یگدیگر ارتباط داشته باشند تا لایه دوم شبکه نیز تشکیل شود و دانشگاه آزاد اسلامی در زمینه هرگونه شبکه‌سازی در سطح دانشگاه حمایت می‌کند زیرا شبکه‌سازی در سطح کشور از اهمیت بالایی برخوردار است.

 افشین اسماعیلی‌فر رئیس پژوهشکده امنیت غذایی دانشگاه آزاداسلامی استان مرکزی در نخستین نشست دبیرخانه کنسرسیوم غذا و امنیت غذایی دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اینکه امنیت غذایی دسترسی همه مردم و آحاد جامعه به مواد غذایی سالم است، اظهار داشت: اکنون جهان با ۳ چالش عمده در حوزه غذایی از جمله افزایش گرسنگی در جهان، عدم وجود تعادل در رژیم غذایی و در معرض نابودی قرار گرفتن محیط زیست است که باید مدیریت علمی مبتنی بر دانش و تکنولوژی انجام شود.

وی افزود: توسعه پایدار ایجاد تعادل بین توسعه منابع و محیط زیست است به طوری که پایداری در حوزه منابع طبیعی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی مورد بررسی قرار می‌گیرد و زمانی توسعه پایدار می‌شود که اجتماع، محیط زیست و اقتصاد در نقطه‌ای به تعادل برسند، امروز تهدیدات نظامی جای خود را به تهدیدات اقتصادی دادند که می‌توان به تورم، میزان تولید ناخالص داخلی، سرانه ذخیره ارزی، قدرت خرید و سایر مسائل اشاره کرد.

رئیس پژوهشکده امنیت غذایی ادامه داد: با بررسی ارتباط امنیت غذایی و امنیت ملی به این نتیجه می‌رسیم که در شرایط تحریمی نیازی به گزینه نظامی برای جمهوری اسلامی نبود به همین سبب امنیت غذایی سیاست امنیت ملی است و در ابعاد مختلف منابع انسانی، اجتماعی، اقتصادی و سایر موارد ارتباط مستقیم دارد به همین سبب در سیاست‌های کلی اقتصاد مقادمتی توسط مقام معظم رهبری از ۲۴ بند حدود ۸ بند تاکید در حوزه کشاورزی است به طوری که در زمینه امنیت غذایی بر افزایش کمی و کیفی تولید تاکید شده است.

اسماعیلی‌فر با اشاره به اینکه یکی از شاخص‌های مهم و تاثیرگذار در زمینه امنیت غذایی ضریب خودکفایی محصولات غذایی است که از سال ۸۰ به بعد در محصولاتی از جمله گندم و برنج نسبت به سایر مواد غذایی ضریب خودکفایی پایین آمد، گفت: پژوهشکده امنیت غذایی از بدو تاسیس ۴ محور از جمله عقد تفاهم‌نامه ملی و بین‌المللی در حوزه‌های تحقیقاتی پژوهشکده، معرفی ارقام جدید دانه‌های روغنی، مدیریت آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز، ایجاد بانک بذر دانه‌های روغنی و کنترل کیفیت را به عنوان اولویت کاری خود تعیین کرد و در این راستا اقدام می‌کند.

وی عنوان کرد: در زمینه مراکز تحقیقاتی عضو کنسرسیوم می‌توان به گیاهان دارویی، سلامت و امنیت غذایی واحد دزفول، غذا و شیرینی واحد یزد، فناوری‌های نوین تولید غذای سالم واحد ورامین، علوم دامی و کشاورزی واحد ابهر اشاره کرد.

رئیس پژوهشکده امنیت غذایی استان مرکزی عنوان کرد: خشکسالی، خالی شدن روستاها از سکنه، ضایعات گسترده مواد غذایی، الگوی مصرف نامناسب گندم و نان، الگوی تغذیه نامناسب، کمبود سیلوها و سردخانه‌های نگهداری مواد غذایی از تهدیدها و نقاط ضعف در زمینه امنیت غذایی است که باید در این راستا با همکاری نهادها اقدامات لازم انجام شود و از فرصت‌ها به خوبی استفاده کرد به طوری که می‌توان به وجود ذخایر بالقوه آبزیان در کشور، تنوع اقلیمی و اکولوژی جهت توسعه فعالیت‌های کشاورزی، تکمیل پروژه‌های سدسازی جهت مهار آب‌های سطحی و سایر موارد اشاره کرد.

اسماعیلی‌فر با اشاره به راهکارهای اجرایی گفت: با توجه به ضریب خودکفایی محصولات استراتژیک در افق سال ۱۴۰۰ طبق اسناد بالادستی و محدودیت منابع تولید ضرورت تدوین استراتژی جامع امنیت غذایی کشور بیش از هر زمانی از اهمیت بالایی برخوردار است.

انتهای پیام /

کد خبر: 1080598

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =