تهران- ایسکانیوز: معاون پژوهش‌های اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس با ارائه راهکارهایی برای اداره کشور با قیمت نفت پایین، گفت: درآمدهای نفتی را نباید صرف اشتغالزایی کارگران چینی و ژاپنی کنیم.

محمد قاسمی معاون پژوهش‌های اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس با حضور در برنامه تلویزیونی پایش در مورد کاهش قیمت جهانی نفت گفت: آن بخشی که می تواند جایگزین نفت بشود و ارزش افزوده خوبی تولید کند، بخش صنعت و به ویژه صنایع کوچک هستند. در طول 4 دهه اخیر کشور رشد پایینی را داشت،  هر وقت درآمد نفت به اقتصاد تزریق نمی‌شد عملاً رشد اقتصادی هم یا منفی پیش یا بسیار کاهش پیدا می کرد که این رشد اشتغال ایجاد نکرده است.

این اقتصاددان افزود: با پدیده رشد وابسته به نفت غیر اشتغالزا در کشور رو به رو بودیم. با کاهش درآمدهای نفتی و تحریم های ظالمانه علیه کشور بحث بین مردم و مسئولان بوده که در غیاب نفت باید چه کاری انجام دهیم.

وی گفت: وجود درآمدهای سهل الوصول نفتی، فرهنگی را میان سیاستگذاران، تولیدکنندگان و مردم حاکم کرده که تغییر آن بسیار سخت است، البته بحث زیر ساختی هم داریم که این درآمد نفتی موجب شکل گیری اقتصاد بر پایه نفت شده که صنعت، کشاورزی و غیره کشور به درآمد نفتی وابسته بود.

قاسمی ادامه داد: هنگامی که مردم عادی بعضی اطلاعات را دریافت می کنند، تاثیر منفی می گرفتند. مسائل مختلفی در اقتصاد نفتی بر دولتمردان تاثیر می‌گذاشت، مثلاً امکانات موجود در کشور نسبت به دوره های قبلی در حال افزایش است و دامنه توقعات نیز در حال گسترش هستند.

وی گفت: وقتی در مورد قیمت‌های کلیدی اقتصاد مانند نرخ ارز و سود بانکی صحبت می‌کنیم، تعیین این قیمت‌ها در اقتصاد نفت تاثیر چندانی روی تولید مولد نداشته است و در عمل تولید مولد ضربه می خورد.

این نماینده مجلس، با بیان اینکه فعالان اقتصادی به دلیل انحرافات قیمتی تصمیم بهینه ای نداشتند، افزود: ما یک رفتار رانت جویانه را در بخش تولید شکل دادیم. یک فرهنگ مصرفی و در حقیقت اقتصاد بدون توجه به بهره وری را گسترش دادیم.

قاسمی ادامه داد: یکی از راه حل‌ها این است که دولت خودش مشکلش را حل کند و با افت قیمت نفت، قیمت ارز را بالا ببرد و از این طریق بودجه را تنظیم کنیم اما راه حل مناسب و خوب این است که رشد اشتغال‌زا غیر وابسته به نفت را باید ساماندهی کنیم.

معاون پژوهش‌های اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس در پاسخ به این پرسش که اگر درآمد نفتی از بودجه حذف شود باید چه کار کنیم؟ تصریح کرد: جواب این است که درآمد نفتی را در اختیار عمق بخشیدن به اقتصاد قرار دهیم، چون در حال حاضر اقتصاد کشور عمق ندارد. ما باید به جای اینکه آثار درآمد نفتی را صرف اشتغالزایی برای کارگران چینی و ژاپنی کنیم، آن را برای اشتغالزایی کارگران ایرانی هزینه کنیم. باید به مردم اطمینان انجام عمل را بدهیم.

تا دو سال آینده بازار مسکن در رکود باقی می ماند

در ادامه این برنامه، هادی کوزه چی، کارشناس مسکن از طریق تلفن در این برنامه شرکت کرد و گفت: در کل و با بررسی تمام جهات بازار مسکن این نتیجه به دست می‌آید که بازار مسکن با این وام 50 میلیونی از رکود خارج نمی‌شود.

وی در پاسخ به این سؤال که افزایش وام مسکن چه تأثیری بر قیمت مسکن دارد، گفت: وامی که دولت تا مبلغ 50 میلیون تومان تصویب کرد و در حقیقت این وام را افزایش داد بیشتر در زمینه عرضه مسکن موثر خواهد بود. این وام برای ساخت و ساز در مناطق فرسوده یک استراتژی بسیار خوب برای رونق غیر تورمی می‌تواند باشد. به این ترتیب که دولت مصوب کرده 300 هزار وام برای بافت‌های فرسوده توسط بانک‌های مختلف ارائه شود.

این کارشناس بازار مسکن گفت: از آنجایی که ساخت و ساز بیشتر زمان می‌برد این استراتژی بیشتر جهت کاهش رکود در زمینه عرضه به کار می‌رود. آمارها نشان می‌دهد کاهش جوازهای دریافت شده طی 6 ماه اخیر در تهران و سایر کلان شهرها بسیار بالا بوده و دلیلش هم رکود خرید، عدم در اختیار گذاشتن منابع مالی به سازنده‌ها و در نهایت جواز نگرفته و کل ساخت و ساز در شهرهای مختلف دچار رکود شده است.

وی در پاسخ به این سئوال که اثر این سیاست در بازار مسکن چیست، گفت: عرضه زیاد می‌شود و اگر دولت این وام ساخت را تبدیل به وام خرید کند، در انتهای کار می‌تواند یک رونق غیر تورمی ایجاد کند، یعنی در واقع مشارکت در دوره ساخت بدهد که معمولاً بانک‌ها طی چند سال اخیر این کار را انجام ندادند. امیدوارم با توجه به مصوبه دولت، این اتفاق در بافت‌های فرسوده رخ دهد چون با نیاز مردم در این بافت مثل متراژ قیمت زمین منطبق است.

کوزه چی در پاسخ به این سئوال که دلیل افزایش قیمت اوراق حق تقدم وام مسکن چیست، گفت: دلیلش این است که تعداد این اوراق کم است، یعنی وقتی وام خرید را از دی ماه سال گذشته از مبلغ 30 میلیون تومان به حدود 35 تا 40 میلیون تومان افزایش دادند، چون آمادگی عرضه این اوراق در بازار وجود نداشت، یک دفعه تقاضا برای اوراق دو برابر شد و مبلغ وام نیز افزایش پیدا کرد.

این کارشناس بازار مسکن در پاسخ  به این سئوال مجری که آیا هنوز معتقدید که قیمت مسکن تا چند سال آینده افزایش پیدا نمی‌کند؟ گفت: اگر در حوزه تورم و دلار تحولی پیش نیاید تا دو سال آینده مسکن در بخش تقاضا با رکود مواجه است و تقاضا نسبت به تورم رشد کمتری خواهد داشت.

هادی کوزه چی در پاسخ به این سئوال که وقتی قیمت نفت کاهش یافته، درآمد های عرضی کم شده و قیمت دلار افزایش پیدا کند آن وقت مسکن گران می‌شود یا خیر؟ گفت: یک مقدار گران می‌شود ولی باز هم از تورم عقب می‌ماند. اگر قیمت نفت کاهش پیدا کرده و قیمت دلار هم افزایش پیدا کند، بنابراین تورم بالا می‌رود.
کد خبر: 115124

وب گردی

وب گردی