تهران-ایسکانیوز،پلاس+/ هفته ی گذشته در دانشگاه تهران همایشی با عنوان "پدیدار شناسی فرهنگی مرتضی پاشایی" با حضور اساتید برجسته جامعه شناسی این دانشگاه برگزار شد. در این نشست به بررسی پدیده مرتضی پاشایی و همراهمی عظیم مردم در تشییع جنازه ی او پرداخته و بحث و گفتگو شد. پس از این نشست انتشار فایل صوتی صحبت های یوسف اباذری از اساتید شناخته ی شده ی جامعه شناسی و از سخنرانان این نشست که همه او را نماینده مکتب انتقادی می دانند، سروصدای بسیاری کرده و بازتاب گسترده ای در شبکه های اجتماعی داشته است.

یوسف اباذری در سخنانش موسیقی مرتضی پاشایی را مبتذل تربن نوع موسیقی می داند و معتقد است که کار او ارزش موسیقایی نداشته و کسانی که در مراسم تشییع جنازه او نیز شرکت کردند هم درک درستی از موسیقی نداشته اند. یوسف اباذری معتقد است که به دلیل عدم توجه به موسیقی در سطح کلان دولتی و همچنین امتناع از تدریس و آموزش آن در مدارس، سلیقه ی موسیقایی مردم عقب گرد جدی ای داشته است که این خود یک مسئله اجتماعی است.

اباذری خطاب به برخی از مخاطبان نشست که از علاقه مندان مرتضی پاشایی بودند و او را خواننده نسل خود معرفی می کنند، می گوید: نوجوانی داریم از شما کم سن و سال تر که موتزارت و بتهوون گوش می دهد و به این نوع موسیقی مبتذل علاقه ای ندارد پس خواهشا بحث نسل را پیش نکشید، این آقا موسیق پاپ را به مبتذل ترین نوع آن اجرا می کرده است و ربطی به نسل و این حرف ها ندارد. البته نقطه جنجال برانگیز سخنرانی اباذری جایی بود که با یکی از مخاطبان برنامه وارد جدل می شود وقتی او مردم را "ابله" خطاب می کند، دانشجویی خطاب به اباذری می گوید: "آقای اباذری من آدمم توی این مملکت و من خودمم که تعیین می‌کنم چطور زندگی کنم."

بعد از این مراسم و انتشار فایل صوتی صحبت های یوسف اباذری و درگیری اش با مخاطبان برنامه، این اتفاق در فضای مجازی بازتاب های گسترده ای داشت به طوری که بسیاری از کاربران شبکه های اجتماعی با اشتراک گذاشتن این فایل به یوسف اباذری انتقاد کردند که چرا و به چه دلیل او بی پروا بر مردم تاخته است. برخی صحبت های او را توهین آمیز و خارج از چارچوب ادب و انصاف برداشت کرده اند. برخی از اساتید و نویسندگان هم سعی کردند جدی تر و عمیق تر به مسئله نگاه کنند. بعضی از منتقدین اباذری بر این عقیده بودند که او به جای آنکه وضعیت موجود را شناسایی و نقد کند بر قربانیان این وضع که همانا خود مردم هستند شوریده است که این بزرگترین اشتباه است. نقد دیگر بر اباذری آن بود که اگرچه او بر نقطه ی درستی دست گذاشته است ولی نوع ادبیات و لحنش نه تنها کمکی به وضع موجود نمی کند بلکه فاصله ی بین مردم و روشنفکران را بیشتر نیز می کند. نقد های دیگر نیر براین اصل استوار بود که معمولاً نقد های اباذری اساسا ویران گر هستند.

مثل هر پدیده ی دیگر صبحت های اباذری موافق نیز داشت بسیاری نقد او به مبتذل شدن موسیقی را درست ارزیابی کردند و معتقدند موسیقی پاپ تجاری در سال های اخیر سلیقه موسیقی را در کشور تنزل داده است به طوری که مردم موسیقی دانان واقعی این کشور را نمی شناسند ولی در مراسم مرتضی پاشایی این خواننده پاپ تجاری حضور پیدا می کنند و اشک می ریزند، و این یعنی نزول سلیقه موسیقایی.

البته این اولین بار نیست که کسی این گونه بر پاشایی نقد می کند چند هفته پیش نیز هانیه توسلی بازیگر سرشناس سینما و تلویزیون در صفحه اینستاگرام خود با اتشار عکسی از مرتضی پاشایی نوشته بود من صدای او را دوسن نداشتم و موسیقی ار کپگوش نمی دادم ولی مرگش دردناک و عذاب آور است امیدوارم خدا به خانواده اش صبر بدهد. این سخنان توسلی صدای طرفدارن پاشایی را درآورد و آنقدر بر هانیه توسلی شوریدند که در نهایت او تصمیم گرفت صفحه عمومی اینستاگرم خود را ببندد.

این که نقدهای یوسف اباذری بر موسیقی پاشایی درست است یا خیر؟، و این که آیا نوع لحن او توهین آمیز است یا اصولا نقدهای او این گونه ویرانگر است؟ را اگر کنار بگذاریم یک نکته ای که هم موافقان و هم مخالفت اباذری و حتی خود او فراموش کردند این است که دلیل حضور پرشور مردم در مراسم تشیع جنازه پاشایی پیش از ان که به موسیقی اش مربوط باشد به نوع مرگ اش و جدالش با بیماری سرطان مربوط است که شهرت پاشایی را صدچندان کرد و اگرنه خواننده های دیگری هستند که موسیقی شان شهرت بسیار بیشتری از او دارد.

یک سال مبارزه سخت با بیماری سرطان در عین حال حفظ کردن روحیه و برگزاری کنسرت های متعدد برای مردم و در نهایت  مرگ در سنین جوانی و مغلوب شدنش برابر این بیماری حضور مردم را در مراسم بدرقه ی پاشایی با عظمت تر و باشکوه تر کرد. باید نگاه عمیق تر و جدی تر به مقوله ی مردم داشته باشیم، مردم همیشه آن طور که ما می خواهیم رفتار نمی کنند باید با آن ها مدارا کرد و راه درست را نشان داد نه آنکه را بی رحمانه نقد کرد واز خود دور کرد.
کد خبر: 165066

وب گردی

وب گردی