تهران- ایسکانیوز: رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست در نشست مشترک دانشجویان دانشگاه های دولتی و دانشگاه آزاد اسلامی اظهار کرد:جنبش دانشجویی نقش سازنده ای را در شکل گیری جامعه مدنی ایفا می کند. جریان دانشجویی به دلیل نو شدن و ناپایداری بایستی آرمانگرا باشد و باید بتواند یک شناخت کافی از تحولات اجتماعی داشته باشد. در این نشست معصومه ابتکار به سئوالات دانشجویان درباره وزیر علوم، پارازیت‌ها، دریاچه ارومیه و اشغال سفارت آمریکا پاسخ داد.


معصومه ابتکار روز جمعه در نشستی که به مناسبت روز وحدت حوزه و دانشگاه که در اردوگاه شهید باهنر برگزار شد گفت: ما می بایست از فراز و فرودهای جنبش دانشجویی درس بگیریم. نقش آفرینی این جنبش در طول شکل گیری اش زیاد بوده و بی تردید در شکل گیری انقلاب اسلامی نیز موثر بوده است. واقعه۱۳ آبان نیز باعث شکل گیری بسیاری از نهادهای مردم سالاری در کشور شد و کشور توانست پس از آن به یک ثبات برسد. جنبش دانشجویی در دوره اصلاحات نیز موثر بود و همانطور در دوره های بعد نیز نقش آفرینی کرد و در این دوره که شعار اعتدال مطرح است بازهم می شود از تاثیرگذاری این جنبش در روی کار آمدن این گفتمان حرف زد.


وی ادامه داد: ما باید ارتباط جنبش دانشجویی را با جریانات اجتماعی بررسی کنیم. این جنبش از تفکرات دکتر شریعتی و آیت الله مطهری تاثیربذیری زیادی داشته و پس از یک دوره فشار و محدودیت نیاز است تا به بازسازی خود بپردازد ودر عرصه های مختلف با یک تحلیل و نگرش رو به آینده ظاهر شود.


ابتکار درباره رابطه جنبش دانشجویی با حاکمیت گفت: ارتباط جنبش دانشجویی با حاکمیت همواره یک ارتباط نقادانه بوده است و همیشه سعی شده است تا با یک منطق و نگرش علمی توام باشد. اصل بر این است که نقد جریان دانشجویی باید یک مواضع معتدل و منطقی را از سایر انتقادات در بر گیرد. امروزه در تعاریف جدید تنها موضوع دولت ها مطرح نیست و در تعاریف مدرن جامعه مدنی نیز مهم است . جنبش دانشجویی نقش سازنده ای را در شکل گیری جامعه مدنی ایفا می کند. جریان دانشجویی به دلیل نو شدن و ناپایداری بایستی آرمانگرا باشد و باید بتواند یک شناخت کافی از تحولات اجتماعی داشته باشد. این جنبش باید یک تحلیل جهانی و فرا زمانی از مسایل پشت پرده در سیاست داشته باشد و اینجاست که بصیرت نیز تعریف می شود.


وی اظهار داشت: جریان دانشجویی در خیلی از جاها توانسته است از انحرافات مصون بماند و با فرصتی که در دانشگاهها بوجود می آید یک فضایی برای طرح این گفتمان ایجاد می شود که تا دانشجو بسنجد که چطور می تواند دانشگاه و جامعه خود را تغییر دهد. در این باره باید گفت که تا تغییری در منش زندگی ما ایرانیان صورت نگیرد نمی توان انتظار داشت که صرفا با تغییرات سیاسی مشکل ما حل شود. باید روی شیوه های زندگی تامل بیشتری کرد. آستانه تحمل ما ایرانیان نیز در مقایسه با سایر کشورها پایین تر است  و مردم می بایست یاد بگیرند که چگونه می توان در شرایط دشوار نیز زندگی کرد.


معصومه ابتکار افزود: امروزه جنبش دانشجویی می تواند در قالب تشکل ها و با هم افزایی و ارتباط با دولت به پیشبرد اهداف اصلاح گرایانه و موثر در جامعه کمک کند. تحولات فردی و فکری که در نگرش دانشجویان وجود دارد می تواند نقشی سازنده ایفا کند. دولت تدبیر و امید نیز فضایی را برای تشکل ها فراهم کرده که نگاه امنیتی جایی در آن ندارد. باید گفت که بخشی از مطالبات دانشجویان در دولت محقق شده است و بخش های دیگر آنهم مورد توجه و اهمیت است. همه می دانیم که عده ای می خواهند به گفتمان اعتدال لطمه بزنند و ما نباید بگذاریم که آنان موفق شوند.


وی با اشاره به تشکل های دانشجویی گفت: صرف شکل گیری یک تشکل بدون نفوذ و تاثیر در دانشگاهها بی فایده است و باید مباحثی در دانشگاه پیگیری شود که مطالبه عمومی مردم باشد. البته این را هم بگویم که لزوما فعالیت های دانشجویی نباید در سیاست خلاصه شود  و فعالیت های اجتماعی نیز از اهمیت بالایی برخوردارست. یکی از همین فعالیت ها، فعالیت تشکل های زیست محیطی است که به علت بررسی معضل جهانی کره زمین همواره مورد توجه جوانان بوده است که یکی از شاخه های آن دانشجویی است. امیدوارم این قبیل از فعالیت ها نیز که مورد استقبال سازمان محیط زیست نیز هست بتواند نشاط را به فعالیت های دانشجویی بازگرداند.


ابتکار پس از پایان سخنانش به سوالات مختلف دانشجویان پاسخ داد.


دولت به دنبال تنش زدایی و تعامل است


ابتکار در پاسخ به پرسش یکی از دانشجویان که از عملکرد ضعیف معاونت فرهنگی وزارت علوم انتقاد کرد گفت: همه ما در جریان تغییر وزیر علوم بودیم که باعث مشکلاتی هم در روند این وزارت خانه شد. جهت گیری دکتر فرهادی همانطور که رییس جمهور نیز تاکید کردند پیش رو بوده و باید گفت هرچقدر که مخالفین دولت در صدد ایجاد تنش و تقابل و رسانه ای کردن آن هستند دولت به دنبال تنش زدایی و تعامل است و ملاک بر احترام است.امیدوارم با استقرار دکتر فرهادی در وزارت علوم معاونت های این وزارتخانه هم هماهنگ با سیاست های دولت حرکت کنند.


پارازیت‌ها از سوی دولت در حال پیگیری است


ابتکار در پاسخ به سوالی درباره پارازیت ها نیز اظهار کرد: حوزه پارازیت  باوجود آنکه منشا دولتی ندارد از سوی سازمان محیط زیست در حال پیگیری است . در این زمینه همه دستگاههای کشور موظف به رعایت استاندارد هستند . استدلال محیط زیست این است که با توجه به استاندارهای دستگاههای پارازیت انداز این نوع کاربرد برای این دستگاهها تعریف نشده است. با وجود اینکه فشارها و اختلاف نظرها در این باره ادامه دارد پیگیری های مربوطه توسط سازمان حفاظت از محیط زیست انجام می گیرد.


معصومه ابتکار با اشاره به نقش دانشجویان در سازمانهای مردم نهاد کشور گفت: ما در این سازمانها دانشجویان بسیاری داریم که در آنها مشغول به فعالیت هستند. متاسفانه در دولت های نهم و دهم بسیاری از تشکل های زیست محیطی نابود شدند. ما برای این تشکل ها برنامه ریزی انجام دادیم و زمینه های قانونی را هم برای شکل گیری آنها هموار کرده ایم ضمن اینکه سازمان محیط زیست نیز از آنها حمایت خواهد کرد.


رییس سازمان حفاظت از محیط زیست در ادامه گفت: با توجه به اینکه جامعه ما به تکثر و تعدد در دیدگاه های سیاسی و اجتماعی نیاز دارد باید بتوانیم یک گفتمان سالم در دانشگاه ها بوجود بیاوریم  گفتمانی که با انقلاب اسلامی و فرهنگ ملی و دینی مان سازگار باشد. ما باید صبر و استقامت خود را افزایش دهیم.


موارد بسیاری از زمین خواری در دولت گذشته وجود داشته است


وی با اشاره به موضوع فساد و راههای مقابله با آن گفت: دستگاه ها مکلف شدند که بنابر دستور دولت با فساد اداری مقابله کنند و باید مراقب بود با این مدل از اطلاع رسانی فضای ناامیدی در جامعه بوجود نیاید و طرح آن موجب عدم امنیت در بازار نشود. دولت در مقابل تمامی فسادها موضع گرفته و رویکرد مبارزه با فساد و پیگیری آن توسط دولت ادامه دارد. متاسفانه  موارد بسیاری از زمین خواری در دولت گذشته وجود داشته که زمین های متعلق به محیط زیست را به مالکیت خود درآوردند و سازمان محیط زیست در حال پیگیری این تخلفات است.


ابتکار درپاسخ به سوالی درباره وضعیت دریاچه ارومیه گفت: سازمان حفاظت از محیط زیست از سال ۱۳۷۹ نسبت به خشک شدن دریاچه ارومیه هشدار داده بود اما متاسفانه با فشار  به دولت اصلاحات برای قطع حق آبه  طبیعی این دریاچه و احداث سد این هشدار نادیده گرفته شد و در سالهای گذشته نیز با فشار نمایندگان مجلس و حفر چاههای کشاورزی نیز به مشکلات دیگر اضافه شد و تلاش سازمان محیط زیست در سالهای گذشته در جلوگیری از این قبیل اقدامات بی فایده بود. جاده میان گذر نیز یکی از اقداماتی بود که به خشک کردن بیشتر آب این دریاچه کمک کرد. باید گفت که احیای این دریاچه زمان بر است و اعتبار ۷۵۰ میلیاردی نجات آن در سال ۱۳۹۳ پیش بینی شده و توسعه فعالیت کشاورزی در ارومیه متوقف شده است.تلاش های زیادی در حال انجام است تا دریاچه ارومیه احیا شود. تصمیمی که گرفته شده این است که در ابتدا حق آبه های طبیعی را بدهیم و بعد به بخشهای دیگر توزیع شود. باید این را نیز بگویم که همه رودخانه ها  از زاینده رود تا انزلی و چابهار برای ما اهمیت دارند.


وی در پاسخ به سوالی درباره عدم اعتماد دولت به جوانان افزود: تعبیر بی اعتمادی به جوانان از سوی دولت درست نیست و دولت یکی از خاستگاه های اصلی پیروزی خود در انتخابات را جوانان می بیند. بحث اشتغال و بیکاری در شهرهای کشور عزت و جایگاه انسانی جامعه ما را خدشه دار می کند. دولت تدبیر و امید کشور را در شرایط بحرانی از دولت سابق تحویل گرفت و با مشکلات بسیاری روبرو است.


ابتکار در پاسخ به سوالی درمورد اشغال سفارت آمریکا گفت: واقعه ۱۳آبان جریانی کاملا خودجوش بود و توسط دانشجویانی مسلمان انجام شد که تابع اندیشه های امام (ره) بودند و دغدغه جلوگیری از انحراف انقلاب های ضد امپریالیستی از مهم ترین انگیزه های این دانشجویان بود.

کد خبر: 169916

وب گردی

وب گردی