چرا برای پنجاه سالگی «سنگلج» جشنی برگزار نشد؟

همزمان با 18 مهرماه سالروز افتتاح و به مناسبت پنجاهمین سال فعالیت تماشاخانه سنگلج ، مدیر این تماشاخانه یادداشتی را منتشر کرد.

به گزارش ایسکانیوز،در متن این یادداشت "علی عابدی"ضمن بیان ضرورت پاسداشت نیم قرن فعالیت تماشاخانه سنگلج دلایل تعویق در برگزاری جشنی بدین منظور را شرح داده است.

متن این یادداشت بدین شرح است:

«امروز 18 مهر ماه است . اینجا چراغی روشن است و هنوز تماشاگرانی را می‌بینیم که به عشق دیدن تئاتر پا به تماشاخانه‌ای می‌گذارند که با گذشتن عمری حدود پنجاه سال؛ هنوز سر پا ایستاده و نفس می‌کشد.

تماشاخانه‌ای که شاهد به اجرا رفتن آثار مهمی از تاریخ تئاتر ایران بوده و نیم قرن تجربه را پشت سر گذرانده است.

سنگلج واقع در خیابان بهشت. ضلع جنوبی پارک شهر. خاطرات زیادی را درخود جای داده است، خاطراتی که تاریخ فرهنگ و هنر ایران زمین را می‌سازد.

تمام آن داشته‌هایی که در تاریخ تئاتر ایران با نام "تئاتر ملی" و یا ایرانی می‌شناسیم که گره در زلف بزرگانی چون "بهرام بیضائی"،"عباس جوانمرد" ،" علی نصیریان " ،" عزت الله انتظامی" ،" محمد علی کشاورز" ،" جمشید مشایخی" جعفر والی"، "داود رشیدی" و هنرمند ان اثرگذار دیگری دارد. همانانی که به این تماشاخانه عزت و جایگاه بخشیده‌اند.

تماشاخانه سنگلج با آن نقش و نگار پیشانی سر درش که به حق نشانی درست از یک پایگاه هنری را به مخاطب ارائه می‌کند هرچند در طول عمر پر بهای خود نامهربانی زیادی به لحاظ عدم رسیدگی و توجه به زیر ساخت‌های ساختمانی و تاسیساتی به خود دیده است، ولی چند سالی است که به همت خادمانش سعی دارد چهره با طراواتی از خود نشان دهد. همین سالها که با اجرای نمایش‌های ایرانی و فعالیت گروه‌های مختلف در این راستا، ‌عنوان خاستگاه تئاتر ملی ایران را نیز پیدا کرده است.

سنگلج تنها یک تماشاخانه معمولی نیست. سنگلج بخش عظیمی از حافظه شفاهی تئاتر ایران را در خاطر دارد که شاید تاریخ تئاتر ما به سادگی از کنار آن گذشته است.

بدین منظور بود و برای یادآوری و باز آفرینی خاطرات و همه آنچه که در مکتوبات تئاتری ما نیست، نشست‌هایی تحت عنوان"تئاتر از نگاه سنگلج"را برگزار نموده و می‌نماییم تا گنجینه‌ای به طریق تاریخ شفاهی زنده بماند.

اما امروز ما با توجه به اهمیت و ضرورت برطرف نمودن ایرادات فنی و زیر ساختی این تماشاخانه بر آن شدیم تا با هماهنگی و همیاری تمام آنانی که مسئولند و می‌توانند، بخشی از این مشکلات را رفع نماییم که در این میان علاوه بر وزارتخانه متبوع، به حق مدیران و شهردار منطقه دوازده تهران نیز همراه ما بوده‌اند.

تماشاخانه سنگلج با اینکه سالها به عنوان یکی از مطرح ترین جایگاه تئاتر ایران بوده است ولی شرح وضعیت امروز این تماشاخانه در کنار آنچه در همین روزگار بر سر تئاترهای لاله زار آمد باعث نگرانی اهالی تئاتر گردیده که مبادا هجوم هجمه‌های کاذب و رو به رشد شهری باعث شود این تماشاخانه نیز به مرور زمان عاقبتی چون تئاتر سعدی ونصر و پارس و... را پیش رو داشته باشد و ضربه‌ای دیگر به روح پریشان و آزرده خاطر اهالی هنر وارد شود و چراغی دیگر از این خانه به خاموشی فرو برود.

برای نشان دادن ضرورت روشن ماندن این چراغ تصمیم گرفتیم جشن پنجاه سالگی سنگلج را با شکوه برگزار کنیم و بدین منظور چندین نشست و جلسه برگزار کردیم و حاصل چنین نشست‌هایی عقد تفاهم نامه فرهنگی و عمرانی با شهرداری منطقه دوازده گردید که مقرر شد امروز 18 مهر ماه به مناسبت پنجاهمین سالگرد سنگلج مراسمی شایسته برگزار گردد اما با توجه به فضای اندوه بار این روزهای جامعه و احترام به قربانیان فاجعه منا و از سویی دیگر مصادف شدن این روز با سفر گروهی هنرمندان پیشکسوت بر آن شدیم تا این جشن پس از ایام محرم و صفر برگزار گردد که شرح برنامه‌هایی مد نظر قرار گرفته اعلام می‌گردد.

امروز 18 مهر ماه است. اینجا چراغی روشن است و..."»

501/503

کد خبر: 501122

وب گردی

وب گردی