آمارهای ضدونقیض سرانه مطالعه ایرانیان/سرانه مطالعه ایرانی‌ها 7 دقیقه در روز

آمار سرانه مطالعه در ایران حکایت از آن دارد که هنوز تلاش‌ها برای بالا بردن این سرانه مطالعه ثمربخش نبوده است. تاکنون اخبار متفاوتی از این سرانه مطالعه اعلام شده است که به بررسی برخی از این نظرات می‌پردازیم. آخرین آمار اعلام شده حاکی از این است که برخی از سرانه دو دقیقه در شبانه‌روز اطلاع می‌دهند و برخی هفت دقیقه در شبانه‌روز.

به گزارش ایسکانیوز و به نقل از آرمان البته اینها ارقامی ‌است که از سوی معاون فرهنگی وزیر ارشاد بارها تکذیب شده است. ولی در سال 87 رئیس کتابخانه ملی ایران عنوان کرد: سرانه کتابخوانی در کشور برای هر نفر تنها دو دقیقه در شبانه‌روز است. این سرانه با افزودن کتب درسی برای برخی از افراد در شبانه‌روز حدود شش دقیقه است و هر سال، تعداد زیادی آمار غیر رسمی‌‌ و غیردقیق منتشر می‌شود که همه را گیج کرده است. علی‌اکبر اشعری، گفته است اگر زمان درس خواندن را هم به این رقم اضافه کنیم، سرانه مطالعه هر ایرانی می‌شود شش دقیقه. وحشتناکی این رقم، وقتی بهتر مشخص می‌شود که بدانیم سرانه مطالعه آمریکایی‌ها 20دقیقه، انگلیسی‌ها 55 دقیقه و ژاپنی‌ها 90 دقیقه است.

خواندن مطالب در اینترنت محاسبه نشده است

با این وجود دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی‌‌ کشور سال90 اعلام کرد سرانه مطالعه در کشور اصلا کم نیست و این سرانه در کشور ما در هر روز 18 دقیقه است. تازه این عدد، فقط برای مطالعه کتاب‌های غیردرسی و غیرکاری است. علاوه بر این کتاب‌ها، در محاسبه منصور واعظی، مطالعه قرآن و کتاب‌های مذهبی و خواندن مطلب در اینترنت هم محاسبه نشده (که البته در هیچ کجا این آمار به سرانه مطالعه اضافه نمی‌شود). به نظر واعظی، تنها مشکل فعلی مطالعه مردم وضعیت کتابخانه‌هاست. او می‌گوید در دو سال آینده، باید ظرفیت کتابخانه‌های عمومی‌کشور دو برابر شود. محمد سالاری، مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و مطالعات فرهنگی و کتابخوانی، نیز همان سال گفت آمار قدیمی‌‌ 2دقیقه در روز که همه جا گفته می‌شود و همه به آن استناد می‌کنند، سیاه‌نمایی است و آمار واقعی کتاب خواندن در ایران، روزی دو ساعت، یعنی 120 دقیقه است نه دو دقیقه!

سرانه مطالعه ایرانی‌ها 7 دقیقه در روز

تنها باری که یک آمار نسبتا رسمی‌ منتشر شد، سال 81 بود که مرکز پژوهش‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ‌‌28 استان را بررسی و اعلام کرد سرانه مطالعه یعنی اینکه هر نفر به‌طور میانگین در روز چقدر کتاب می‌خواند. برای به دست آوردن این عدد، زمان کتاب خواندن همه افراد یک جامعه را با هم جمع می‌کنند و تقسیم می‌کنند به تعدادشان. همه کشورهای دنیا، هر سال یارانه مطالعه‌شان را حساب می‌کنند و از روی این عدد می‌فهمند که وضعیت کتاب و کتابخوانی در کشورشان چطور بوده است. اما ماجرای این عدد در کشور ما کمی ‌پیچیده شده و هر مسئولی یک عدد متفاوت را اعلام می‌کند. تنها باری که یک آمار نسبتا رسمی‌منتشر شد، سال 81 بود که مرکز پژوهش‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ‌‌28 استان را بررسی و اعلام کرد سرانه مطالعه ایرانی‌ها هفت دقیقه در روز است.

آماری وجود ندارد

بعد از اعلام آمارهای ضد و نقیض وزیر فرهنگ و ارشاد سابق گفت: درباره سرانه مطالعات حال حاضر کشور، هیچ آماری ندارد و نمی‌داند آنهایی که درباره سرانه مطالعه آمار می‌دهند آن را از کجا آورده‌اند. صفار هرندی اعلام کرد برای به دست آوردن آمار درست کاری می‌کند. درحال حاضر نهاد کتابخانه‌های عمومی‌سراسر کشور کمیته‌ای تشکیل داده به نام «کمیته سنجش میزان مطالعه». این کمیته قرار است نوع، موضوع و قالب‌های مطالعه در ایران را بررسی کند و برای این کار در نظر دارد پرسشنامه‌هایی را بین مردم پخش کند. قرار است این‌بار، اندازه مطالعه در گروه‌های سنی مختلف بررسی شود و مطالعه کتاب‌های درسی و قرآن و کتاب‌های دعا هم به‌طور جداگانه در نظر گرفته شود. معضل کتابخوانی در کشور مانند بسیاری دیگر از مشکلات فرهنگی دیگر، یک مسأله یک‌بعدی نبوده و عوامل بسیاری در به وجود آمدنش صاحب نقش‌اند.

105105

کد خبر: 533131

وب گردی

وب گردی