آنچه در همایش «اعتیاد و جوانان» در واحد علوم و تحقیقات  گذشت

معاون دانشجویی و فرهنگی واحد علوم و تحقیقات گفت :‌ جوانان در هر کشوری از جمله سرمایه‌های اصلی، بزرگ و ارزشمندی هستند که باید به آن توجه ویژه‌ای شود بنابراین باید با در اختیار قراردادن بهترین امکانات به جوانان در شکوفایی آنان و به تبع آن رشد و توسعه کشور کمک کرد.

به گزارش ایسکانیوز، کرم اله دانشفرد در همایش «اعتیاد و جوانان» که در واحد علوم و تحقیقات برگزار شد، گفت: باید دید که چه نقصانی در سیاسیت هادر قبال جوانان بوده که امروز کارمان به جایی رسیده است که به جای خوشحالی از آمار کم معتادین، به آمار بالای ترک اعتیاد در بین جوانان افتخار می‌کنیم.

او با بیان اینکه باید در سیاست‌های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، آموزشی، بهداشتی و... بازنگری شود، گفت: آسیب‌شناسی و نگاه سیستماتیک در برنامه ریزی‌های مرتبط با نسل جوان از جمله وظایفی است که معتقدم جامعه دانشگاهی می‌تواند نقش بسزایی در آن ایفا کند تا این سرمایه‌های اصلی بتوانند در موفقیت خود و کشورشان نقششان را ایفا کنند.

رئیس دانشکده علوم انسانی و اجتماعی واحد علوم و تحقیقات نیز با توجه به نقش بحران هویت و معنا در شکل گیری اعتیاد در جوانان، گفت: رویکرد یکجانبه زیستی نتوانسته است مشکلات ما را در این حوزه حل کند. ضروری است در موضوع مواد مخدر نگاه روان‌شناختی نیز مورد بررسی قرار گیرد.

فریبرز باقری با بیان اینکه اعتیاد یک پدیدهٔ پیچیده و چند عاملی است گفت: درمان اعتیاد صرفا از یک دیدگاه و سپردن مسئولیت درمان به یک ارگان، سازمان یا یک حرفه حتی روان‌شناسان، کاملا غلط است. آنچه که در شکل گیری اعتیاد نقش دارد، علاوه بر عوامل زیستی، عوامل و ویژگی فردی، خانوادگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و حتی بین المللی نیز هستند. بنابراین مشکلی که مربوط به اعتیاد است مرتبط با کل جامعه است.

او اعتیاد را عدم توانایی در مقابله و مقاومت در تحریک مصرف یا بروز آن رفتار تعریف کرد و گفت: اعتیاد شامل دو بخش مواد مصرفی و رفتاری است. یکی از اعتیاد‌هایی که کمتر شناخته شده است، اعتیاد عشقی است. یعنی من در یک رابطه رفتاری قرار می‌گیرم و نمی‌توانم در بروز آن رفتار‌ها مقاومت کنم.

رئیس دانشکده علوم انسانی و اجتماعی واحد علوم و تحقیقات با بیان اینکه اصلیترین بخش هویت یک انسان باور‌های او است، گفت: هر انسان با باور‌هایش زندگی می‌کند. باور‌های درونی هر انسان مرجع رفتار‌های اوست. اما اگر جوانی موفق به رشد باور‌های درونی و شخصی خود نباشد و باور‌های خود را از یک مرجع بیرونی دریافت کند، دارای عزت نفس پایین خواهد بود و زمینه اعتیاد را خواهد داشت.

باقری گفت: برخی از باور‌هایی که باعث ایجاد عزت نفس بالا می‌شود عبارت است از باور به ارزشمند بودن و محترم بودن، باور به توانمند بودن و باور به معنا. باور به معنا یعنی حس کنیم که مهم هستیم.

به گفته او، اعتیاد محصول چند عامل بسیار پیچیده‌ای است. فقط دستگاه مافیا بین المللی در این سودا هم بازی نیستند بلکه هر که در اینجامعه چشم انداز امید از جوانان را می‌گیرد و حس پوچ بودن را به جوانان القا می‌کند دستشان در این موضوع آلوده است. برای اینکه بتوانیم با اعتیاد مبارزه کنیم باید پیش از آنکه درمان انجام دهیم، پیشگیری کنیم.

مدیر گروه دکتری روان‌شناسی واحد علوم و تحقیقات نیز با بیان اینکه هیچ روان‌شناس و روانپزشکی نمی‌تواند اعتیاد را درمان کند مگر با اشراف و شناخت کامل بر این بیماری، گفت: همواره شاهد این هستیم که گروه زیادی از افراد برای ترک اعتیاد به کمپ‌های ترک اعتیاد مراجعه می‌کنند، درحالیکه بعد از ترک و به محض خروج، متأسفانه گرایش دوباره‌ای به مواد مخدر پیدا می‌کنند.

حسن احدی دریافت پاداش از مصرف مواد مخدر (حالات جسمی و روحی ناشی از مصرف مواد مخدر) را عامل اصلی شروع مصرف دانست و گفت: «متأسفانه این پاداش کوتاه مدت است به نحوی که پس از مصرف مداوم مواد مخدر دیگر تنها صرف احساس نیاز به مصرف مواد مخدر که‌‌ همان اعتیاد به آن است ادامه می‌یابد.»

او گفت: یکی از مسائل روی آوردن فرد به مصرف مواد مخدر، حل شدن مقطعی و ظاهری مشکلات فردی است. اعتیاد در مراحل پیشرفته حتی موجب افسردگی، اضطراب، خشم، عصبانیت، نفرت از خود، مشکلات فردی، جنسی و اختلال در خواب می‌شود.

مدیر گروه دکترای روان‌شناسی واحد علوم و تحقیقات با تاکید بر اینکه معتادان نسبت به مشکلات و آسیبهای اعتیاد آگاهی دارند اما قادر به ترک آن نیستند، گفت: علت مصرف مواد مخدر را نمی‌توان به عدم آگاهی از آسیبهای آن نسبت داد و باید با علم اینکه مصرف کننده قادر به ترک مواد نیست به او مشاوره داد.

او معضل اساسی دیگر در افراد مصرف کننده را عدم وجود عزت نفس و خوداثر بخشی دانست که موجب شده فرد معتاد مدام احساس ضعف، سرزنش و عذاب وجدان داشته باشد، عنوان کرد و گفت: بنابراین در مراحل اولیه روان کاوی، بالا بردن ارزش افراد با احترام و تکریم نفس و افزایش اعتماد به نفس می‌تواند اثربخش باشد.

عضو هیأت علمی واحد علوم و تحقیقات نیز در این همایش با توصیف پیامدهای منفی اعتیاد، گفت: از جمله مهم‌ترین پیامدهای منفی مصرف مواد مخدر می‌توان از متلاشی شدن شخصیت فردی، نابودی نهاد خانواده، افزایش آسیب‌های روانی و جرایم اجتماعی، کاهش بازدهی کاری و شغلی، کاهش نرخ بهداشت عمومی و اشغال تخت‌های بیمارستانی نام برد.

خدیجه ابوالمعالی با تاکید بر اهمیت ریشه یابی بحران اعتیاد در افراد گفت: بر اساس بررسی‌های صورت گرفته، علل گرایش افراد به سمت مواد مخدر شامل تمایل برای کسب استقلال عاطفی و کسب تجربه جدید، شهرت طلبی، برطرف کردن ضعف، احساس اعتماد به نفس، اعتماد به نفس افراطی، افزایش بازدهی کاذب در درس و تحصیل، افزایش کاذب توانایی تشخیص خوب و بد، اهمیت بیش از حد به قضاوت مردم، باورهای مذهبی از دست رفته و کمال گرایی است.

او با هشدار در رابطه با افرادی که هویت زودرس و زودباور دارند، گفت: این دسته افراد خیلی سریع به چالش‌های اعتقادی کشیده می‌شوند و با تعرض هویت و زدودگی باورهای مذهبی به مسئلهٔ بحران هویت می‌رسند که در ‌‌نهایت منجر به گرایش افراد به سمت اعتیاد می‌شود.

20103

کد خبر: 605176

وب گردی

وب گردی