عرضه  محصولاتی با تاریخ  روزهای نیامده/  کسانی که مسموم می شوند می توانند شکایت کنند؟

داستان از جایی شروع می شود که در مراجعه به سوپرمارکت ها اجناسی را خریداری می کنیم و در قسمت تاریخ تولید محصول تاریخ روزهای نیامده درج شده است و عجیب نیست که در قسمت تاریخ انقضا چند روز بعد تر حک شده باشداین موضوع شایدشبیه به جوک باشد و عده ای به آن بخندند اما برای سلامت نوزادان و کودکان و خانواده ها خطری جدی به شمار می رود.

زهره حاجیان- بدون شک همه مردم به تاریخ تولید و انقضای محصولاتی که به صورت روزانه از سوپرمارکت ها خریداری می کنند دقت نمی کنند اما عده ای هم هستند که با وسواس و دقت فراوان به تاریخ هایی که به صورت بسیار ریز در گوشه ای از محصول حک شده نگاه می کنند و تصمیم می گیرند که آن را خریداری کنند و یا از خرید آن صرف نظر کنند.

به گفته کارشناسان تغذیه و مواد غذایی تاریخ انقضای محصولات غذایی که بر اساس قانون باید روی همه محصولات درج شود موضوع اطمینان بخشی است که شهروندان را مجاب به خرید یا عدم خرید آن می‌کند. در این شرایط به نظر می رسد که نباید محصولات غذایی تاریخ گذشته یا فاسد در مغازه و سوپری ها عرضه شود اما هر کدام از ما تجربه حداقل یک بار محصول تاریخ گذشته را داریم یا حتی برای عده ای از من و شما پیش آمده که محصولی را خریداری کرده ایم که یکی دو روزی به تاریخ انقضایش مانده اما وقتی استفاده می کنیم می بینیم که طعم و مزه اش فرق کرده و فاسد شده است حال از این نکته بگذریم گه مسئولان فروشگاه تا چه اندازه انعطاف نشان داده و محصول فاسد را پس بگیرند و به کارخانه مرجوع کنند.

حواس تان درست می گوید به آن اعتماد کنید
آمارها نشان می دهد که مسمومیت‌های غذایی همچنان وجود دارد و مردم را به بیمارستان‌ها می کشاند همچنین تحقیقات نشان می‌دهد؛ گاهی خوراکی هایی خریداری‌ می شود که از نظر ظاهری کیفیت خوبی دارند دارد اما ممکن است سالم نباشد مانند لواشک ها و آلوچه هایی که در دربند و فرحزاد فروخته می شود و چندی پیش ناسالم بودن آنها در اخبار و شبکه های اجتماعی منعکس شد در همین زمینه پزشکان توصیه می‌کنند که به تاریخ انقضا تا حدودی اعتماد کنید اما آنچه باید به آن صد درصد اعتماد کنید حواس پنج‌گانه خودتان است. محصولی که به نظرتان غیرعادی است، مصرف نکنید. بو و طعم مواد غذایی به‌ویژه محصولات کنسروی را بسیار اهمیت دهید و قبل از مصرف آنها را به مدت نیم ساعت بجوشانید. شیر، تخم‌مرغ، ماهی، گوشت و کنسروها از بیشترین محصولاتی هستند که سبب مسمومیت و مرگ‌ومیر می‌شوند.

چه کسی مسئول است ؟

به نظر می رسد که وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو باید در مورد عرضه محصولاتی با تاریخ تولید اشتباهی پاسخگو باشند. بدون شک موضوع درج تاریخ تولید روزهای نیامده غیرقانونی است و باید هر چه سریع‌تر با دستگاه‌های متخلف برخورد شود و وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو باید در خصوص عرضه چنین محصولاتی با تاریخ تولید جعلی پاسخگو باشند.

کسانی که مسموم می شوند می توانند شکایت کنند؟


رئیس انجمن متخصصان داخلی ایران می گوید: فروشگاه‌هایی که محصولات غذایی می‌فروشند تحت نظارت وزارت بهداشت هستند و همیشه بازرسی می‌شوند اما اگر کسی از این مواد غذایی استفاده کند و بیمار شود می‌تواند به دادگستری شکایت کند و براساس این شکایت فروشنده و پخش‌کننده محصول باید جوابگو باشند.

دکتر ایرج خسرو نیا می گوید: هر محصول غذایی تاریخ گذشته نباید مصرف شود و معمولا مسئولان وزارت بهداشت و از کارخانه‌ها و ماموران دامپزشکی به صورت مستمر به مراکزی که گوشت و محصولات گوشتی را به فروش می‌رسانند بازدید می‌کنند و اجازه فروش محصولات فاسد شده را نمی‌دهند.

او با اشاره به اینکه ممکن است در برخی از رستوران‌ها یا آشپزخانه‌هایی که کمتر مورد بازرسی قرار می‌گیرند از گوشت‌ها و محصولات تاریخ گذشته استفاده شود، می‌گوید: دلایل عرضه محصولات غذایی تاریخ گذشته سودجویی برخی افراد است و این محصولات توسط برخی افراد سودجو در مغازه‌ها توزیع و فروخته می‌شود یا شرکت‌های توزیع کننده برای مدت زیادی در انبارهای خود نگهداری می‌کنند که منجر به فاسد شدن، محصول می‌شود.

خسرونیا می‌گوید: برخی از افراد اصلا به تاریخ تولید و انقضای محصول نگاه نمی‌کنند و محصول را خریداری و زمان مصرف متوجه می‌شوند که رنگ با طعم و بوی محصول تغییر کرده است اما برخی دیگر به تاریخ تولید و انقضای محصول دقت دارند.

او تاکید می‌کند: روی بسته‌بندی برخی از این محصولات تاریخ روزهای آینده برای تولید درج شده که نشان از تخلف دارد و با شکایت به دادسراها و وزارت بهداشت قابل پیگیری است.

خسرونیا تاکید می‌کند: برخی از سودجویان در این کار دخیل هستند که حتی به سلامت انسان‌ها هم توجه نمی‌کنند کما اینکه در گذشته شاهد مسمومیت و از بین رفتن اعضای یک خانواده بر اثر استفاده از تن ماهی فاسد مسموم شدند و از بین رفتند.

تاریخ تولید محصولات غذایی مهم‌تر از انقضا است
گفتنی است : مواد غذایی را به‌طور کلی به دو دسته فسادپذیر و غیرفسادپذیر تقسیم‌بندی می‌کنند. برخی مواد غذایی مثل لبنیات، گوشت، ماهی و مرغ محصولات پرخطر محسوب می‌شوند و فسادپذیری نزدیک‌تری دارند اما برخی محصولات مثل برنج، حبوبات، کیک و بیسکویت فسادپذیری دیرتری داشته یا غیرفسادپذیرند. از این نظر، نوع تاریخی که روی محصولات قید می‌شود که در کشور ما باعنوان تاریخ انقضا شناخته می‌شود یعنی مصرف‌کننده پس از خرید باید تا همان مهلت درج‌شده آنها را مصرف کند اما در برخی کشورها این تاریخ انقضا به دو گونه روی محصولات درج می‌شود: یکی بهترین تاریخ برای مصرف و دیگری تاریخ انقضای فروش است.

105105

کد خبر: 660094

وب گردی

وب گردی