دلالی صلح؛ نقش تازه روسیه در مناقشه اسرائیل ـ فلسطین

طی هفته‌های گذشته از سر گرفته شدن احتمالی گفتگوهای صلح میان طرف های فلسطینی و اسرائیلی با میانجیگیری روسیه مطرح شده است.

به گزارش ایسکانیوز، طی هفته‌های گذشته از سر گرفته شدن احتمالی گفتگوهای صلح میان طرف های فلسطینی و اسرائیلی با میانجیگیری روسیه مطرح شده است.

میخاییل بوگدانوف نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در امور خاورمیانه و آفریقا و معاون وزیر امور خارجه روسیه در حاشیه همایش ماه ژوئن خاورمیانه در پاریس اعلام نمود مسکو می‌تواند به محیط جدیدی برای تماس طرفین تبدیل شود.

ماریا زاخارووا نماینده رسمی وزارت خارجه روسیه هم در اوایل سپتامبر گذشته گفت سران فلسطین و اسرائیل بطور کلی با چنین ملاقاتی موافقت کرده‌اند. مسئله در مکالمه تلفنی 16 سپتامبر ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل نیز مطرح شد.

کارشناسان باشگاه مباحثه والدای معتقدند لحظه مناسبی برای ابتکار روسیه انتخاب شده است. عملیات سوریه نشان می‌دهد روسیه قصد دارد نقش خود در خاورمیانه را حفظ و تقویت کند و بازیگران منطقه‌ای این نقش را قبول می‌کنند. علاوه بر این، مسکو همراه با روابط سنتی با فلسطینیان برگه برنده جدیدی چون روابط نزدیک و اعتمادی با اسرائیل بدست آورده است.


واشنگتن به ابتکار روسیه واکنش خوددار نشان داد. هرچند دیپلماتهای غربی در گفتگوی محرمانه با صراحت بیشتر اظهار نظر و این پیشنهاد را مردود تلقی می‌کنند. علاوه بر اشکال تراشی احتمالی نیروهای خارجی، مانع دیگری هم سر راه اجرای ابتکار مسکو قرار دارد. واقعیت این است که طرفین اسرائیلی و فلسطینی هم به توافق محسوس علاقه‌مند نیستند.

دولت کنونی اسرائیل راستگراترین دولت در تاریخ آن محسوب می‌شود اما عملیات تروریستی فلسطینیان چون "انتفاضه چاقوها" باعث می‌شود موقعیت راستگرایان تقویت شود. فلسطینیان هم سبب چندانی برای تن دادن به سازش ندارند.
در فلسطین دوگانگی قدرت برقرار شده و ضمناً سن محمود عباس از 80 فراتر رفته و فلسطین آشکارا به تغییر رهبر نیاز دارد اما چنین توافقی هنوز در کار نیست.


در عین حال طرفداران این روند از جمله اروپایی ها و تشکیلات خودگردان براین باورند که ملاقات احتمالی نتانیاهو و محمود عباس با میانجیگری روس ها درصورت برگزار شدن، به نفع همه طرفین خواهد بود. مهم تر از اینکه آیا گفتگوهای تازه میان اسرائیلی ها و فلسطینی ها از سرگرفته می شود یا خیر؟ موفقیت ابتکار روسیه خواهد بود چرا که مسکو با این اقدام موقعیت خود را به عنوان طرف مهم سیاست خاورمیانه را تقویت خواهد کرد. ولی با همه این احوال در شرایط کنونی و بطور اخص با وجود امکان آغاز انتفاضه جدید خیلی دشوار است که بتوان از برداشتن قدمی به سوی صلح بادوام سخن گفت.

201/304

منبع: خبر آنلاین

کد خبر: 681041

وب گردی

وب گردی