آیت الله هاشمی: جوانان دانشگاه آزاد اسلامی مسایل اسلامی را آزادانه مطرح کنید

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، با یادآوری اهداف اولیه تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی، ما این دانشگاه را اسلامی و آزاد می‌خوانیم. یعنی جوانان دانشجو مسایل اسلامی را آزادانه مطرح کنید.

به گزارش ایسکانیوز، آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، صبح امروز در مراسم اختتامیه بیست و یکمین دوره مسابقات قرآن و عترت و نخستین جشنواره شیخ طبرسی، با تأکید بر اهمیت همه جانبه قرآن در زندگی فردی و اجتماعی انسانها، گفت: انسان به هر شکل از قرآن استفاده کند، ثواب دارد. چون هر خدمتی به قرآن، انسان را به خدا نزدیک می‌کند.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، در این مراسم که به همت معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی و با مشارکت و همکاری واحدهای تهران مرکزی و قم در سالن اجتماعات شهید مطهری سازمان مرکزی دانشگاه برگزار شده بود، با تشریح فلسفه نزول قرآن، گفت: قرآن معجزه خالده قرآن است.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، با بیان تفسیری و علمی معجزه حضرت موسی برای اژدها شدن عصا و تشریح جلسه مربوط به آن در قرآن و تفاسیر گوناگون، گفت: اتفاق عجیبی بود و مردمی که داشتند آن صحنه را می‌دیدند، نه سحر را می‌شناختند و نه معجزه را. اما ساحرانی که برای شکست موسی آمده بودند، به حضرت موسی ایمان آوردند و به فرعون عصبانی گفتند که نمی‌توانیم حرف تو را بر حرف خالقی ترجیح بدهیم.

وی با یادآوری «ید بیضاء» به عنوان دومین معجزه حضرت موسی، گفت: در مرحله‌ای دیگر وقتی می‌خواست بنی اسرائیل را از دست فرعون نجات دهد، به رود یا دریای نیل رسیدند که آب در دو طرف یک شاهراه برای عبور یاران موسی باز می‌کند، اما سربازان فرعون در آب غرق شدند.

رئیس هیأت مؤسس و هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی، با تعبیر «معجزه حسی» به ماجرای سؤال ابراهیم از خداوند در خصوص زندگی مردگان در جهانی دیگر و داستان تاریخی مرغان تکه تکه و معالجه بیماری برص و زنده کردن مردگان اشاره کرد و گفت: پیامبر اسلام هم معجزاتی از این نوع داشت، اما معجزه اصلی قرآن است که تا قیامت برنامه زندگی انسان‌‌هاست.

مفسر تفسیر راهنما و مؤلف فرهنگ قرآن که المنجدی بزرگ برای لفظ، معنا و محتوای کلمات، اصطلاحات، اشارات و عبارات قرآن است، با تأکید بر «بطون قرآن» خطاب به استادان و دانشجویان فعال در مباحث قرآن و عترت، گفت: دنبال موضوعات قرآنی بروید که باعث روشنی دل‌ها می‌شود.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، با یادآوری اهداف اولیه تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی، ما این دانشگاه را اسلامی و آزاد می‌خوانیم. یعنی جوانان دانشجو مسایل اسلامی را آزادانه مطرح کنید.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با برشمردن ویژگی‌های دو کتاب تفسیر راهنما و فرهنگ قرآن، گفت: تمام آیات مربوط به یک موضوع مثل «آب» و «ابر» را یکجا آوردم.

وی در خصوص انس خویش با قرآن، گفت: از کودکی صبح‌ها با صدای قرآن مرحوم پدرم بیدار می‌شدم و با عشق به قرآن به قم آمدم که شروع به حفظ قرآن کردم.

رئیس هیأت مؤسس و هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی، تمام افکارم همان است که از قرآن گرفتم و هر چه دارم، از قرآن گرفتم. با عشق به قرآن، زندان برایم شیرین بود.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، با بیان این جمله که «در مقطعی محکوم به اعدام شده بودم»، زمانی که در زندان بودم، شروع به تفسیر قرآن کردم. در ملاقات‌ها، دفترها را از زیر عبا به همسرم می‌دادم و او هم با شجاعت زیر چادر می‌گرفت و می‌برد.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، من اسم کار قرآنی ام را «کلید قرآن» گذاشته بودم تا هرکس هر موضوعی را می‌خواهد، با مراجعه به آن پیدا کند که دفتر تبلیغات قم، اسم آن را «فرهنگ قرآن» گذاشت.

وی با بیان این جمله که «کم کم در جهان شناخته می شود»، گفت: همین الان 10 جلد آن در لبنان به زبان عربی ترجمه و منتشر شد و به زبان اردو هم در حال ترجمه است.

وی «این الملوک و ابن الملوک» را جمله آرام بخش زمانی دانست که موضوع جدیدی از قرآن می‌یافت و گفت: هر بار که مطلب جدیدی را می‌فهمیدم، در همان زندان سجده شکر می‌کردم و همین جمله را می‌خواندم.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی با یادآوری شکنجه‌های وحشیانه ساواک در زندان، گفت: یک شب سرد زمستانی تا صبح مرا به قصد کشتن شکنجه می‌کردند، آنها می‌زدند که من بمیرم، ولی من در زیر شکنجه قرآن را زمزمه می‌کردم که زنده شوم.

رئیس هیأت مؤسس و هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی، درباره‌ی سؤال آقای میرزاده در خصوص اعتراض فرشتگان به خدا در خصوص «خلق خلیفه»، گفت: نکته اساسی در این بحث، تعبیر قرآن در خصوص «علّم الاسما» است که فرشتگان دیدند «آدم» علمی دارد که آنها ندارند، پس از آن بود که به احترام خدا به آدم سجده کردند.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، انسان به تعبیر قرآن مثل و مانند خداست که پس از خلق، روح الهی در او دمیده شد که در ادامه به «ربوبیت» رسید.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با تشریح راز و رمز سجده، گفت: من حتی درباره دست‌بوسی، حداقل درباره خودم حرف دارم و دیگران خودشان می‌دانند. انسان فقط باید به خدا سجده کند.

وی با تشریح تکلیف و اختیار انسان، به همانندی جن با انسان اشاره کرد و گفت: شیطان که از اجنه بود و جزو فرشتگان شده بود، تکلیف داشت که از دستور خدا در سجده به انسان سرپیچی کرد و مطرود شد.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی افزود: اجنه خوب و بد دارند، فرشتگان خوبند و انسان، کلمه بزرگ خداست که پس از خلقت، آیه «فتبارک الله احسن الخالقین» در آفرینش پیچیده شد.

وی درباره سؤال دوم درخصوص انتقال جسم که مربوط به حضرت سلیمان است، به ترجمه و تشریح آیات مربوطه در سوره نمل و علم عاصف ابن برخیا و کتابی که می گویند 73 بخش دارد، پرداخت و گفت: از طرف دیگر ائمه معصوم و به خصوص حضرت علی(ع) چون بندگان خالص خداوند هستند، بسیاری از رازهای آفرینش را می دانند.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، دربخش دیگری از سخنان خویش با برشمردن برخی از اخلاقیات اسلامی، گفت: انسان متخلق به اخلاق اسلامی، نماد خوبی در جامعه می شود.

آیت الله هاشمی رفسنجانی، خطاب به حاضران گفت: توصیه من به شما این است که به طرف برداشت های عمیق تر از قرآن بروید.

در آغاز این مراسم، پس از نواختن آهنگ سرود جمهوری اسلامی و تلاوت آیاتی چند از کلام الله قرآن مجید، دکتر طه هاشمی، معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی، در سخنانی ضمن ارائه گزارشی کامل از روند برگزاری بیست و یکمین دوره مسابقات قرآن و عترت و نخستین جشنواره شیخ طبرسی، از تأخیر در اجرای برنامه عذر خواست و در ادامه گفت: ما که افتخار تعهد به قرآن و عترت را داریم، موظفیم اسلام را بدون پیرایه‌های قشری‌نگری بشناسیم و بشناسانیم.

وی افزود: همزمان با برگزاری شیخ طبرسی، جایزه علامه طباطبایی نیز به نویسندگان آثار قرآنی تعلق می‌گیرد که امسال با رأی اکثریت هیأت داوران این جایزه، به آیت‌الله هاشمی رفسنجانی به خاطر تألیف دو کتاب ارزشمند تفسیر راهنما و فرهنگ قرآن تعلق گرفت.

معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی، درباره مسابقات قرآن و عترت نیز گفت: این مسابقات از سال 1372 به دو شیوه شفاهی و کتبی در سه رده ی دانشجویان، استادان و کارکنان دانشگاه برگزار می‌شود.

دکتر حمید میرزاده، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، نیز در این مراسم با تأکید بر اهمیت جایگاه قرآن و عترت در این دانشگاه، گفت: بیش از 500 کانون قرآن و عترت در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد که دانشجویان و همکاران اقبال خوبی برای استفاده از این کانونها نشان می دهند.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، قرآن را کتاب تدبّر و تفکر در آفرینش خواند و گفت: سال گذشته که به اتفاق دکتر طه هاشمی برای شرکت در جلسه‌ای مربوط به قرآن و عترت در بروجرد شرکت کرده بودیم، گفتم که برخورد ما با قرآن باید علمی باشد که آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در سال 92 از ما خواسته بودند.

دکتر میرزاده، با یادآوری آیاتی 30 و 31 سوره بقره در خصوص خلقت انسان و اعتراض فرشتگان به خداوند، خطاب به آیت الله هاشمی رفسنجانی گفت: سؤالی که اینجا مطرح می‌شود این است که فرشتگان از کجا نسبت به روحیات خونریزی انسان خبر داشتند؟ آیا انسان قبل از آفرینش این آدم بود که اگر بود چه ویژگی‌هایی داشت؟

وی با طرح مباحث علمی مانند «انتقال جرم» و تلاوت برخی آیات مربوط به مسایل پیچیده علمی به خصوص آیاتی از سوره «نمل»، گفت: هر یک از آیات قرآن سرشار از راز و رمز است و می‌دانیم روزی انسان به تدریج به این مباحث می‌رسد. اما سؤال دوم این است که آیا این انتقال جرم، معجزه است یا یک اتفاق علمی؟

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، با تأکید بر آیه 23 سوره کهف و اشاره به خواب اصحاب کهف و همچنین مباحث مربوط به ستون‌های نامرئی در انطباق آن با بحث الکترو مغناطیسی و دیگر مباحث علمی، پیشنهاد داده است که آیت‌الله هاشمی رفسنجانی یک کرسی برای تفسیر قرآن کریم در دانشگاه آزاد اسلامی داشته باشد تا علاقه‌مندان بیشمار مباحث تفسیری از نگاه علمی و تازه ای ایشان به قرآن استفاده کنند.

در ادامه مراسم، حجت‌الاسلام والمسلمین ایازی، یکی از محققان و پژوهشگران حوزه علمیه قم یک بحث علمی با عنوان «سبک شناسی تفسیر راهنما» را مطرح کرد و گفت: تاکنون ده‌ها تحقیق و پژوهش درباره روش شناسی تفسیر راهنما نوشته شده که حتی یک رساله‌ی کارشناسی ارشد دفاع شد و یک پایان نامه دکتری در حال نگارش است.

وی با بیان این جمله که «در تاریخ اسلام تفسیرهای متعددی داریم که محصول زندان هستند»، به ذکر چند نمونه مانند تفسیر سید قطب، اساس فی التفسیر و پرتوی از قرآن علامه طباطبایی پرداخت و گفت: تازه ترین نمونه ی آن تفسیر راهنماست که نویسنده نگاه به قرآن را در 22 دفتر در زندان نوشت که براساس آن فرهنگ قرآن، تفسیر موضوعی قرآن و تفسیر راهنما نوشته شد.

حجت الاسلام والمسلمین ایازی، با تشریح ویژگی های تفسیر راهنما، گفت: مطالب قرآنی در این تفسیر دسته بندی است که در تاریخ تفسیر بی سابقه است.

وی با بیان اینکه مشابه تفسیر راهنما را در تفاسیر معاصر ندیده ام، افزود: تفسیر راهنما ناظر به نیازها و تحولات امروز و ماندگار است و آن چه که باید حق این تفسیر باشد، ادا نشده است و امیدوارم بتواند منشأ گسترش ارتباط ما با فرهنگ قرآن شود.

در ادامه مراسم اولین جایزه ویژه علامه طباطبایی به آیت الله هاشمی رفسنجانی اهدا شد.

لازم به یادآوری است که در گوشه‌ای از جایگاه مراسم 21 جلد تفسیر راهنما و 33 جلد فرهنگ قرآن به شکل هنری چیده شده بود که آیت‌الله هاشمی رفسنجانی با اشاره به این آثار ارزشمند، گفت: هدیه‌ی امروز و این مراسم من به دانشجویان و استادان دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور، اهدا یک دوره کامل از این هر دو اثر به همه‌ی واحدهای دانشگاهی در جای جای ایران است تا با نگه‌داری در کتابخانه‌ها، مورد استفاده محققان، پژوهشگران و علاقه‌مندان به قرآن و عترت قرار گیرد.

خاطرات آیت الله هاشمی رفسنجانی از شکنجه های زندان تا تفسیر قرآن

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، صبح امروز در مراسم اختتامیه بیست و یکمین دوره مسابقات قرآن و عترت و نخستین جشنواره شیخ طبرسی، با تأکید بر اهمیت همه جانبه قرآن در زندگی فردی و اجتماعی انسانها، گفت: انسان به هر شکل از قرآن استفاده کند، ثواب دارد. چون هر خدمتی به قرآن، انسان را به خدا نزدیک می‌کند.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، در این مراسم که به همت معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی و با مشارکت و همکاری واحدهای تهران مرکزی و قم در سالن اجتماعات شهید مطهری سازمان مرکزی دانشگاه برگزار شده بود، با تشریح فلسفه نزول قرآن، گفت: قرآن معجزه خالده قرآن است.

به گزارش روابط عمومی مجمع تشخیص مصلحت نظام، آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، با بیان تفسیری و علمی معجزه حضرت موسی برای اژدها شدن عصا و تشریح جلسه مربوط به آن در قرآن و تفاسیر گوناگون، گفت: اتفاق عجیبی بود و مردمی که داشتند آن صحنه را می‌دیدند، نه سحر را می‌شناختند و نه معجزه را. اما ساحرانی که برای شکست موسی آمده بودند، به حضرت موسی ایمان آوردند و به فرعون عصبانی گفتند که نمی‌توانیم حرف تو را بر حرف خالقی ترجیح بدهیم.

ایشان با یادآوری «ید بیضاء» به عنوان دومین معجزه حضرت موسی، گفت: در مرحله‌ای دیگر وقتی می‌خواست بنی اسرائیل را از دست فرعون نجات دهد، به رود یا دریای نیل رسیدند که آب در دو طرف یک شاهراه برای عبور یاران موسی باز می‌کند، اما سربازان فرعون در آب غرق شدند.

رئیس هیأت مؤسس و هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی، با تعبیر «معجزه حسی» به ماجرای سؤال ابراهیم از خداوند در خصوص زندگی مردگان در جهانی دیگر و داستان تاریخی مرغان تکه تکه و معالجه بیماری برص و زنده کردن مردگان اشاره کرد و گفت: پیامبر اسلام هم معجزاتی از این نوع داشت، اما معجزه اصلی قرآن است که تا قیامت برنامه زندگی انسان‌‌هاست.

مفسر تفسیر راهنما و مؤلف فرهنگ قرآن که المنجدی بزرگ برای لفظ، معنا و محتوای کلمات، اصطلاحات، اشارات و عبارات قرآن است، با تأکید بر «بطون قرآن» خطاب به استادان و دانشجویان فعال در مباحث قرآن و عترت، گفت: دنبال موضوعات قرآنی بروید که باعث روشنی دل‌ها می‌شود.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، با یادآوری اهداف اولیه تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی، ما این دانشگاه را اسلامی و آزاد می‌خوانیم. یعنی جوانان دانشجو مسایل اسلامی را آزادانه مطرح کنید.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با برشمردن ویژگی‌های دو کتاب تفسیر راهنما و فرهنگ قرآن، گفت: تمام آیات مربوط به یک موضوع مثل «آب» و «ابر» را یکجا آوردم.

ایشان در خصوص انس خویش با قرآن، گفت: از کودکی صبح‌ها با صدای قرآن مرحوم پدرم بیدار می‌شدم و با عشق به قرآن به قم آمدم که شروع به حفظ قرآن کردم.

رئیس هیأت مؤسس و هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی، تمام افکارم همان است که از قرآن گرفتم و هر چه دارم، از قرآن گرفتم. با عشق به قرآن، زندان برایم شیرین بود.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، با بیان این جمله که «در مقطعی محکوم به اعدام شده بودم»، زمانی که در زندان بودم، شروع به تفسیر قرآن کردم. در ملاقات‌ها، دفترها را از زیر عبا به همسرم می‌دادم و او هم با شجاعت زیر چادر می‌گرفت و می‌برد.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، من اسم کار قرآنی ام را «کلید قرآن» گذاشته بودم تا هرکس هر موضوعی را می‌خواهد، با مراجعه به آن پیدا کند که دفتر تبلیغات قم، اسم آن را «فرهنگ قرآن» گذاشت.

ایشان با بیان این جمله که «کم کم در جهان شناخته می شود»، گفت: همین الان 10 جلد آن در لبنان به زبان عربی ترجمه و منتشر شد و به زبان اردو هم در حال ترجمه است.

ایشان «این الملوک و ابن الملوک» را جمله آرام بخش زمانی دانست که موضوع جدیدی از قرآن می‌یافت و گفت: هر بار که مطلب جدیدی را می‌فهمیدم، در همان زندان سجده شکر می‌کردم و همین جمله را می‌خواندم.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی با یادآوری شکنجه‌های وحشیانه ساواک در زندان، گفت: یک شب سرد زمستانی تا صبح مرا به قصد کشتن شکنجه می‌کردند، آنها می‌زدند که من بمیرم، ولی من در زیر شکنجه قرآن را زمزمه می‌کردم که زنده شوم.

رئیس هیأت مؤسس و هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی، درباره‌ی سؤال آقای میرزاده در خصوص اعتراض فرشتگان به خدا در خصوص «خلق خلیفه»، گفت: نکته اساسی در این بحث، تعبیر قرآن در خصوص «علّم الاسما» است که فرشتگان دیدند «آدم» علمی دارد که آنها ندارند، پس از آن بود که به احترام خدا به آدم سجده کردند.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، انسان به تعبیر قرآن مثل و مانند خداست که پس از خلق، روح الهی در او دمیده شد که در ادامه به «ربوبیت» رسید.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با تشریح راز و رمز سجده، گفت: من حتی درباره دست‌بوسی، حداقل درباره خودم حرف دارم و دیگران خودشان می‌دانند. انسان فقط باید به خدا سجده کند.

ایشان با تشریح تکلیف و اختیار انسان، به همانندی جن با انسان اشاره کرد و گفت: شیطان که از اجنه بود و جزو فرشتگان شده بود، تکلیف داشت که از دستور خدا در سجده به انسان سرپیچی کرد و مطرود شد.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی افزود: اجنه خوب و بد دارند، فرشتگان خوبند و انسان، کلمه بزرگ خداست که پس از خلقت، آیه «فتبارک الله احسن الخالقین» در آفرینش پیچیده شد.

ایشان درباره سؤال دوم درخصوص انتقال جسم که مربوط به حضرت سلیمان است، به ترجمه و تشریح آیات مربوطه در سوره نمل و علم عاصف ابن برخیا و کتابی که می گویند 73 بخش دارد، پرداخت و گفت: از طرف دیگر ائمه معصوم و به خصوص حضرت علی(ع) چون بندگان خالص خداوند هستند، بسیاری از رازهای آفرینش را می دانند.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، دربخش دیگری از سخنان خویش با برشمردن برخی از اخلاقیات اسلامی، گفت: انسان متخلق به اخلاق اسلامی، نماد خوبی در جامعه می شود.

آیت الله هاشمی رفسنجانی، خطاب به حاضران گفت: توصیه من به شما این است که به طرف برداشت های عمیق تر از قرآن بروید.

در آغاز این مراسم، پس از نواختن آهنگ سرود جمهوری اسلامی و تلاوت آیاتی چند از کلام الله قرآن مجید، دکتر طه هاشمی، معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی، در سخنانی ضمن ارائه گزارشی کامل از روند برگزاری بیست و یکمین دوره مسابقات قرآن و عترت و نخستین جشنواره شیخ طبرسی، از تأخیر در اجرای برنامه عذر خواست و در ادامه گفت: ما که افتخار تعهد به قرآن و عترت را داریم، موظفیم اسلام را بدون پیرایه‌های قشری‌نگری بشناسیم و بشناسانیم.

وی افزود: همزمان با برگزاری شیخ طبرسی، جایزه علامه طباطبایی نیز به نویسندگان آثار قرآنی تعلق می‌گیرد که امسال با رأی اکثریت هیأت داوران این جایزه، به آیت‌الله هاشمی رفسنجانی به خاطر تألیف دو کتاب ارزشمند تفسیر راهنما و فرهنگ قرآن تعلق گرفت.

معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی، درباره مسابقات قرآن و عترت نیز گفت: این مسابقات از سال 1372 به دو شیوه شفاهی و کتبی در سه رده ی دانشجویان، استادان و کارکنان دانشگاه برگزار می‌شود.

دکتر حمید میرزاده، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، نیز در این مراسم با تأکید بر اهمیت جایگاه قرآن و عترت در این دانشگاه، گفت: بیش از 500 کانون قرآن و عترت در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد که دانشجویان و همکاران اقبال خوبی برای استفاده از این کانونها نشان می دهند.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، قرآن را کتاب تدبّر و تفکر در آفرینش خواند و گفت: سال گذشته که به اتفاق دکتر طه هاشمی برای شرکت در جلسه‌ای مربوط به قرآن و عترت در بروجرد شرکت کرده بودیم، گفتم که برخورد ما با قرآن باید علمی باشد که آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در سال 92 از ما خواسته بودند.

دکتر میرزاده، با یادآوری آیاتی 30 و 31 سوره بقره در خصوص خلقت انسان و اعتراض فرشتگان به خداوند، خطاب به آیت الله هاشمی رفسنجانی گفت: سؤالی که اینجا مطرح می‌شود این است که فرشتگان از کجا نسبت به روحیات خونریزی انسان خبر داشتند؟ آیا انسان قبل از آفرینش این آدم بود که اگر بود چه ویژگی‌هایی داشت؟

وی با طرح مباحث علمی مانند «انتقال جرم» و تلاوت برخی آیات مربوط به مسایل پیچیده علمی به خصوص آیاتی از سوره «نمل»، گفت: هر یک از آیات قرآن سرشار از راز و رمز است و می‌دانیم روزی انسان به تدریج به این مباحث می‌رسد. اما سؤال دوم این است که آیا این انتقال جرم، معجزه است یا یک اتفاق علمی؟

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، با تأکید بر آیه 23 سوره کهف و اشاره به خواب اصحاب کهف و همچنین مباحث مربوط به ستون‌های نامرئی در انطباق آن با بحث الکترو مغناطیسی و دیگر مباحث علمی، پیشنهاد داده است که آیت‌الله هاشمی رفسنجانی یک کرسی برای تفسیر قرآن کریم در دانشگاه آزاد اسلامی داشته باشد تا علاقه‌مندان بیشمار مباحث تفسیری از نگاه علمی و تازه ای ایشان به قرآن استفاده کنند.

در ادامه مراسم، حجت‌الاسلام والمسلمین ایازی، یکی از محققان و پژوهشگران حوزه علمیه قم یک بحث علمی با عنوان «سبک شناسی تفسیر راهنما» را مطرح کرد و گفت: تاکنون ده‌ها تحقیق و پژوهش درباره روش شناسی تفسیر راهنما نوشته شده که حتی یک رساله‌ی کارشناسی ارشد دفاع شد و یک پایان نامه دکتری در حال نگارش است.

وی با بیان این جمله که «در تاریخ اسلام تفسیرهای متعددی داریم که محصول زندان هستند»، به ذکر چند نمونه مانند تفسیر سید قطب، اساس فی التفسیر و پرتوی از قرآن علامه طباطبایی پرداخت و گفت: تازه ترین نمونه ی آن تفسیر راهنماست که نویسنده نگاه به قرآن را در 22 دفتر در زندان نوشت که براساس آن فرهنگ قرآن، تفسیر موضوعی قرآن و تفسیر راهنما نوشته شد.

حجت الاسلام والمسلمین ایازی، با تشریح ویژگی های تفسیر راهنما، گفت: مطالب قرآنی در این تفسیر دسته بندی است که در تاریخ تفسیر بی سابقه است.

وی با بیان اینکه مشابه تفسیر راهنما را در تفاسیر معاصر ندیده ام، افزود: تفسیر راهنما ناظر به نیازها و تحولات امروز و ماندگار است و آن چه که باید حق این تفسیر باشد، ادا نشده است و امیدوارم بتواند منشأ گسترش ارتباط ما با فرهنگ قرآن شود.

در ادامه مراسم اولین جایزه ویژه علامه طباطبایی به آیت الله هاشمی رفسنجانی اهدا شد.

لازم به یادآوری است که در گوشه‌ای از جایگاه مراسم 21 جلد تفسیر راهنما و 33 جلد فرهنگ قرآن به شکل هنری چیده شده بود که آیت‌الله هاشمی رفسنجانی با اشاره به این آثار ارزشمند، گفت: هدیه‌ی امروز و این مراسم من به دانشجویان و استادان دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور، اهدا یک دوره کامل از این هر دو اثر به همه‌ی واحدهای دانشگاهی در جای جای ایران است تا با نگه‌داری در کتابخانه‌ها، مورد استفاده محققان، پژوهشگران و علاقه‌مندان به قرآن و عترت قرار گیرد.

کد خبر: 691394

وب گردی

وب گردی