صندوق پژوهش و فناوری ایجاد می‌شود/ تعداد انتشار مقالات این دانشگاه از مرز 8000 گذشت

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه تعداد انتشار مقالات این دانشگاه از مرز 8000 گذشت، از راه اندازی صندوق پژوهش و فناوری در سال آینده و تاسیس نخستین پارک علم و فناوری غیردولتی توسط دانشگاه خبر داد.

به گزارش ایسکانیوز، دکتر واشقانی فراهانی،درخصوص نحوه حمایت دانشگاه از طرح‌ها و پایان‌نامه‌های کاربردی که قابلیت اجرایی‌شدن دارند، اظهار داشت: در دانشگاه آزاد اسلامی همواره تاکید بر این بوده که این دانشگاه باید به عنوان یک دانشگاه پاسخگو درپی یافتن مسائل و مشکلات صنعت و جامعه باشد و در قالب طرح‌های پژوهشی و موضوع پایان‌نامه و رساله‌های دکتری به این نیازها پاسخ دهد؛ به این ترتیب اگر موضوع پایان‌نامه و رساله‌ها به موضوعات مرتبط با حل مشکلات جامعه مربوط باشد، حمایت لازم از آن‌ها صورت می‌گیرد.
وی با اشاره به حمایت دانشگاه آزاد اسلامی از طرح‌های پژوهشی برای حل مشکلات جامعه، گفت: یکی از سیاست‌های پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی این است که اعضای هیات علمی باید در کنار طرح‌های پژوهشیِ درون دانشگاهی که با رویکرد تولید علم است، به طرح‌های برون دانشگاهی نیز توجه داشته باشند؛ در واقع طرح‌های درون دانشگاهی باید محصول محور و ماموریت‌گرا بوده و به دنبال حل مشکلی از صنعت و جامعه باشد.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی تاکید کرد که بدون شک از این طرح‌های پژوهشی حمایت‌های لازم صورت خواهد گرفت.
وی افزود: در حال حاضر بر اساس فراخوان دانشگاه آزاد اسلامی مقرر شده تا واحدهای دانشگاهی، طرح‌های پژوهشی‌، پایان‌نامه‌ها و رساله‌هایی که امکان ثبت اختراع و تجاری‌شدن دارند را به سازمان مرکزی معرفی کرده تا برای ثبت اختراع اقدام شود.

واشقانی فراهانی با اشاره به سهم دانشگاه آزاد اسلامی در تولید مقالات علمی و پژوهشی کشور و تاثیر آن بر رتبه ایران در تولید جهانی علم، گفت: در حال حاضر سهم دانشگاه آزاد اسلامی در تولید مقالات علمی کشور 20 درصد است و رقابت بسیار نزدیکی با کشورهای منطقه مانند ترکیه وجود دارد. بطور قطع اگر سهم دانشگاه آزاد اسلامی از انتشار مقالات علمی بین‌المللی کشور کنار گذاشته شود، رتبه جهانی ایران چند پله سقوط خواهد کرد.
توسعه فعالیت‌های دانش‌بنیان از برنامه‌های اصلی حوزه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی است
وی در ادامه درخصوص برنامه‌های پژوهشی سال آینده دانشگاه، گفت: برنامه مهم ما تاکید بر توسعه فعالیت‌های دانش بنیان، یعنی تاسیس مراکز رشد، واحد‌های فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان جدید است، همچنین افزایش شرکت‌های دانش‌بنیان نوع یک و دو در این مراکز از دیگر برنامه‌های اصلی معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی است.
واشقانی فراهانی با تاکید بر اینکه یکی از چالش‌های اصلی حوزه پژوهشی در چارچوب سیاست‌های کلان دانشگاه، ثبت اختراع در تراز ملی و بین‌المللی است، اظهار داشت: در این زمینه نیز برنامه‌ریزی‌های لازم صورت گرفته است و با تعیین اولویت‌های پژوهشی و ابلاغ آن به واحدها در این زمینه، سیاست‌ها و تدابیر لازم اتخاذ خواهد شد.
برنامه‌های پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی باید ماموریت‌گرا و مساله محور باشد
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه گفت: در حال حاضر فرم‌های ویژه‌ای در دانشگاه طراحی شده که در آن‌ها اعضای هیات علمی، برنامه کوتاه‌مدت سه ساله و میان مدت پنج ساله خود را براساس اولویت‌های پژوهشی و تا اندازه‌ای زمینه‌های تخصصی و علایق شخصی خود تنظیم می‌کنند؛ به عبارت دیگر هدف ما این است که برنامه‌های پژوهشی اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی در چارچوب اولویت‌های پژوهشی دانشگاه و به تبع آن اهداف کلان کشور بوده و این برنامه‌ها باید ماموریت‌گرا و مساله محور باشد.
وی افزود: راه‌اندازی صندوق پژوهش و فناوری و آغاز فعالیت عملیاتی دو شرکت مهم دانشگاه به نام‌های «آماد تجهیز ساها» برای ارائه خدمات کالیبراسیون، تعمیر دستگاه‌ها و آموزش نیروها برای کار با دستگاه‌های مدرن و «شرکت تجاری سازی نتایج پژوهشی» از دیگر برنامه‌های حوزه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی است.
نقش موثر دانش آموختگان دوره‌های پژوهش محور برای حل مشکلات صنعت و جامعه
واشقانی فراهانی با اشاره به تاثیر مثبت دوره‌های دکتری پژوهش محور در جامعه، گفت: فلسفه دوره‌های دکتری پژوهش محور، حل مشکلات صنعت و جامعه است؛ به این ترتیب که دستگاه‌های اجرایی، صنایع و نهادهای خدماتی مشکلات مورد نظر خود را اعلام کرده و از دانشجویان دوره‌های پژوهش محور کمک می‌خواهند و برای حل آن حمایت‌های لازم را نیز انجام می دهند.

وی اضافه کرد: بدون شک اگر دستگاه‌ها در این مسیر حمایت لازم را انجام دهند با کمترین هزینه بیشترین دستاورد برای کشور به بار خواهد آمد.
واشقانی فراهانی تصریح کرد: در واقع برگزاری دوره‌های دکتری پژوهش محور از دو نظر حائز اهمیت است؛ یکی اینکه مشکل دستگاه اجرایی یا نهاد خدماتی حل شده و در کنار آن یک نیروی کارآمد که دانش‌آموخته دکتری پژوهش محور است، تربیت می‌شود و معمولا این دانش آموختگان با تجربه‌ای که در این دوره بدست می‌آورند، می‌توانند برای حل مشکلات صنعت، جامعه و دولت در مقایسه با سایر دانش‌آموختگان دوره‌های دکتری آموزش محور مفید‌تر و موثرتر واقع شوند.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به افزایش علاقمندی متقاضیان به تحصیل در دوره های تحصیلات تکمیلی و به ویژه دکتری، گفت: اگر ورود متقاضیان برای دوره‌های تحصیلات تکمیلی از جمله دوره دکتری با نگاه مدرک‌گرایی باشد، برای جامعه، آسیب‌پذیر است، اما اگر با این نگاه باشد که با کسب دانش جدید، توانمندی بیشتر از نظر نیروی انسانی فرهیخته ایجاد شود، کاملا مفید است.
فرهنگ کارآفرینی در دوره‌های تحصیلات تکمیلی نهادینه شود
واشقانی فراهانی در خصوص استاندارهای لازم برای دوره‌های تحصیلات تکمیلی، اظهار کرد: داوطلبان، حداقل باید از نظر علمی دارای توانایی‌ها و کیفیت حداقلی برای این دوره‌ها باشند و استادان راهنما باید متناسب با تعداد دانشجویان ورودی باشند تا بتوانند با زمان کافی و کیفیت بالا موضوع راهنمایی رساله‌های دکتری و پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد را بر عهده بگیرند.
وی گفت: در نهایت باید زیرساخت‌های آزمایشگاهی و تجهیزاتی برای اجرای این دوره‌ها فراهم باشد، اگر این سه مولفه برقرار شد و از سوی دیگر فرهنگ کارآفرینی در دوره‌های تحصیلات تکمیلی در دانش‌آموختگان نهادینه ‌شود و در کنار آن فضای کسب و کار کشور هم آماده پذیرش این دانش‌آموختگان باشد، قطعا دوره‌های تحصیلات تکمیلی در رشد علمی کشور و شکوفایی اقتصاد دانش‌بنیان کشور که مورد تاکید مقام معظم رهبری است، موثر است.
اجلاس دانشگاه آزاد اسلامی یک رخداد بسیار مهم برای مدیران دانشگاه آزاد اسلامی است
وی در ادامه با تاکید بر اهمیت برگزاری اجلاس شورای مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه پژوهش دانشگاه، گفت: اصولا اجلاس دانشگاه یک رخداد بسیار مهم و حائز اهمیت برای مدیران دانشگاه در سازمان مرکزی و مدیران دانشگاه در واحدها است تا با تبادل اندیشه و رایزنی بتوانند به تفاهم بیشتری در اجرای سیاست‌های دانشگاه برسند.
وی افزود: این اجلاس باعث می‌شود مدیران سازمان از مشکلات مدیران اجرایی در سطح واحدها آگاهی بیشتر داشته باشند و با رایزنی مشترک به راه‌حل‌هایی که طرفین به آن اعتقاد دارند، برسند؛ به عبارت دیگر یک تفاهم دوسویه، همواره اجرای سیاست‌ها و برنامه‌های راهبردی را آسان می‌کند و برای دستیابی به اهداف کلان دانشگاه بسیار مفید خواهد بود.
شیب رشد مقالات دانشگاه آزاد اسلامی بالاتر از متوسط کشور است
واشقانی فراهانی در ادامه با اشاره به تحولات اخیر پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی، گفت: کسب رتبه 158 در تولید جهانی علم توسط دانشگاه بر اساس آمار پایگاه علمی ESI از تحولات اخیر دانشگاه است، بر این اساس دانشگاه از نظر کمیت و کیفیت در وضعیت مطلوبی قرار دارد و خوشبختانه در سال 2016 تا امروز انتشار مقالات دانشگاه از مرز 8000 گذشت که یک رکورد جدید است.
وی افزود: یکی از نکات مهم در دستاوردهای پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی این است که در حال حاضر شیب رشد انتشار مقالات دانشگاه آزاد اسلامی از شیب متوسط کشوری بالاتر است؛ یعنی نه تنها شیب منفی رشد مقالات دانشگاه آزاد اسلامی مثبت شده، بلکه از شیب متوسط کشوری نیز پیشی گرفته است.
تاسیس اولین پارک علم و فناوری غیردولتی توسط دانشگاه آزاد اسلامی
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی تاکید کرد: تاسیس اولین پارک علم و فناوری غیر دولتی توسط دانشگاه آزاد اسلامی از دیگر برنامه‌های دانشگاه است که اساسنامه آن توسط وزارت علوم ابلاغ شده و کارهای عملیاتی آن در حال اجرا است.

منبع: ایسنا

خبرنگار و منتشر کنند: محمدجواد آخوندی

200

کد خبر: 736166

وب گردی

وب گردی