متن کامل سخنان نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی

نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درج اطلاعات پادمانی محرمانه در گزارش آژانس به بهانه شفافیت را قویا رد کرد و گفت: طرح چنین درخواستی وجود بی‌اعتمادی نسبت به آژانس و این که ارزیابی‌های آژانس باید دوباره به صورت مستقل مورد ارزیابی قرار گیرد را به ذهن متبادر می‌سازد.

به گزارش ایسکانیوز، متن کامل سخنرانی رضا نجفی سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص اجرای برجام در نشست مارس شورای حکام به شرح زیر است:

بسم الله الرّحمن الرّحیم
آقای رییس، مدیرکل و همکاران گرامی،
در ابتدا مایلم مراتب تقدیر خود از دبیرخانه آژانس را بابت کوشش‌های آن در زمینه نظارت و راستی‌آزمایی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در جمهوری اسلامی ایران ابراز کنم.
آقای رییس،
ایران از همان روز اجرایی شدن برجام تعهدات خویش تحت مفاد آن را محترم شمرده و گزارش‌های آژانس در باره راستی‌آزمایی و نظارت برجام در ایران گواهی روشن بر وجود چنین تعهدی است. اکنون بیش از یک سال از اجرای برجام سپری می‌شود و در حالی که ایران به اجرای کامل سهم خویش از این توافق که مورد نظارت و راستی‌آزمایی آژانس قرار داشته ادامه داده‌، اجرای تعهدات سایر طرف‌های برجام همچنان رضایت‌بخش نیست.
همان‌گونه که از ابتدای مذاکرات برجام و اجرای آن تاکید نموده‌ایم اجرای متقابل و کامل تعهدات از سوی همه طرف‌ها، شامل کشورهای پنج به اضافه یک، اساس اصلی برجام و بخش بنیادین توافق برای ماندگاری آن به شمار می‌رود.
برجام رفع کامل همه تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد و کلیه تحریم‌های مرتبط هسته‌ای یکجانبه و چندجانبه را تضمین کرده‌است و کشورهای پنج به اضافه یک برای اجرای برجام «با حسن‌نیت و در فضایی سازنده، بر اساس احترام متقابل و با پرهیز از هرگونه اقدام ناسازگار با متن، روح و قصد برجام که اجرای موفق آن را تضعیف کند» از مسئولیتی مشخص و روشن برخوردارند. هر چیزی بجز اجرای توام با حسن نیت، با متن و روح برجام در تعارض قرار دارد.
هیات نمایندگی آمریکا می تواند از اجرای سفت و سخت برجام صحبت کند اگر و تنها اگر به تعهدات خود ذیل برجام بطور کامل عمل کند. ما همزمان با ادامه عمل به تعهدات خود، با هوشیاری اجرای تعهدات سایر طرف‌ها در چارچوب برجام را به منظور کسب اطمینان از پایداری توافق تحت نظر داریم.
آقای رییس،
بر این نکته تأکید می‌کنیم که گزارش روزآمد اخیر آژانس به شماره GOV/2017/10، طبق دستورالعمل محوله به مدیرکل توسط برجام و قطعنامه دسامبر 2015 شورای حکام، بار دیگر نشان می‌دهد که اقدامات مرتبط هسته‌ای برجام توسط ایران به طور کامل اجرا شده اند.
با این حال، مایل هستم موارد مشروحه زیر را برای ثبت در سوابق مطرح نمایم:
1- متن دقیق برجام در باره آب سنگین به صراحت عنوان می‌کند که تمامی آب سنگین اضافی که فراتر از نیازهای ایران باشد به مدت پانزده سال برای صادرات طبق قیمت های بین‌المللی به بازارهای بین‌المللی عرضه شده و به خریداران بین‌المللی تحویل می‌گردد. هیچ یک از مفاد برجام ایران را به خارج ساختن آب سنگین اضافی‌ای که به بازار بین‌المللی عرضه شده ولی هنوز خریداری واقعی که آب سنگین باید به او تحویل شود یافت نشده است، ملزم نمی‌سازد.
2- اطلاعات مندرج در پانوشت شماره 9 گزارش دقیق نیست. ایران قبلاً ظرفیت کارخانه تولید آب سنگین اراک (HWPP) را در اعلامیه پروتکل الحاقی خود اعلام کرده‌است.
3- بار دیگر تاکید می‌کنیم که گزارش باید تا حد امکان مختصر بوده و از بیان اطلاعات تفصیلی غیرضروری به ویژه اطلاعات پادمانی محرمانه اجتناب به عمل آورد. چنین اطلاعات تفصیلی مانند برخی از مواردی که در گزارش مشاهده می‌گردد در زمره اطلاعات غیر ضروری‌ای هستند که بدون هیچ اثری بر کیفیت محتوایی گزارش، قابل حذف می‌باشند.
4- ما پیش از این مراتب نگرانی خود در باره تعریف ارائه شده از اصطلاح «ذخیره» (stockpile) در گزارش و تفاوت آن با اصطلاح «موجودی» (inventory) را ابراز کرده‌ایم و یادآوری می‌کنیم که این نگرانی یکی از موضوعات مورد بحث ما با کشورهای پنج به اضافه یک است. بنا بر این ما این حق را برای خود محفوظ می‌داریم که در آینده بحث روی این موضوع را باز کنیم.
قبل از خاتمه صحبت‌هایم مایل هستم به اقدام برخی هیات‌های نمایندگی که در مغایرت با دستورالعمل مصوب از سوی شورای حکام، درخواست افشای اطلاعات پادمانی محرمانه خام و تفصیلی را مطرح کردند بپردازم. طرح چنین درخواستی وجود بی‌اعتمادی نسبت به آژانس و این که ارزیابی‌های آژانس باید دوباره به صورت مستقل مورد ارزیابی قرار گیرد را به ذهن متبادر می‌سازد. هیات ما بار دیگر یادآوری می‌کند که علاوه بر مفاد موافقتنامه پادمان جامع و ماده 5 پروتکل الحاقی در باره حفاظت از اطلاعات محرمانه، برجام نیز به روشنی از آژانس می‌خواهد تا «کلیه تدابیر مراقبتی را برای حفاظت از اسرار تجاری، فن‌آوری و صنعتی و همچنین سایر اطلاعات محرمانه‌ای که به آگاهی (آژانس) می‌رسد اتخاذ نماید». ما قویا مخالف درج اطلاعات پادمانی محرمانه در گزارش به بهانه شفافیت هستیم.
در مورد آخرین سخنران قبل از اینجانب، طبق روال معمول بیانیه‌ای نامربوط را شنیدید. ابراز نگرانی رژیم صهیونیستی اسرائیل، رژیمی که بر ده‌ها کلاهک هسته‌ای جاخوش کرده و تاسیسات هسته‌ای مخفی خارج از پادمان آن در حال فعالیت هستند، رژیمی که بشدت از هیچ کوششی برای جلوگیری از تحقق برجام دریغ نورزید، در مورد اجرای برجام اقدامی مضحک است.
این رژیم نمی تواند روی برنامه سلاح های هسته ای غیرقانونی خود که تهدیدی واقعی علیه صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی بشمار می روند سرپوش بگذارد.

302/300

کد خبر: 739675

وب گردی

وب گردی