تاریخچه جوایز سینمای ایران در جشنواره «کن»/ امسال جایزه «سینه فونداسیون» هم به دست آمد

سینمای ایران در هفتادمین دوره از جشنواره «کن» دو جایزه بخش های «سینه فونداسیون» و «نوعی نگاه» را به دست آورد.

به گزارش ایسکانیوز، از زمانی که ایران در جشنواره کن موفق شد جایزه ای را به دست آورد 25 سال می گذرد و در طول این 25 سال، سینمای ایران موفق شده است تا کنون 16 بار از بخش های مختلف جشنواره کن جوایزی را از آن خود کند. امسال و در هفتادمین دوره این جشنواره هم سینمای ایران از جوایز فستیوال «کن» بی بهره نبوده است.

در هفتادمین دوره از جشنواره فیلم «کن»، فیلم «لرد» به کارگردانی محمد رسول اف و «حیوان» ساخته برادران ارک موفق به دریافت جایزه شدند. در ابتدا بهرام و بهمن ارک توانستند جایزه دوم بخش سینه فونداسیون را به دست آورند. این جایزه به فیلم های دانشجویی تعلق می گیرد و سینمای ایران برای اولین بار موفق به دریافت جایزه ای از این بخش شده است.فیلم «لرد» هم که در بخش «نوعی نگاه» حضور داشت، توانست جایزه بهترین فیلم را در این بخش از آن خود کند.

اما در هفتادمین جشنواره بین المللی فیلم «کن» پنج اثر از فیلمسازان ایرانی حضور دارند که چهار فیلم از کشور ایران در این فستیوال شرکت کرده اند؛ فیلم های «لرد»، «24 فریم»، «حیوان» و «وقت نهار» از ایران در این رویداد معتبر سینمایی حضور دارند.

فیلم «لرد» ساخته محمد رسول اف، در بخش نوعی نگاه جشنواره «کن» پذیرفته شده است. هر چند مسوولان سازمان سینمایی اعلام کردند که این فیلم بدون مجوز نمایش از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این جشنواره شرکت کرده است اما «لرد» به جشنواره «کن» راه یافت. نکته قابل توجه درباره «لرد» این است که این فیلم برای حضور درسی و پنجمین جشنواره فیلم فجر پذیرفته نشد.

در هفتادمین دوره جشنواره «کن» دو فیلم کوتاه هم از ایران حضور دارند؛ «وقت نهار» به کارگردانی علیرضا قاسمی و «حیوان» ساخته بهرام و بهمن حاج‌ابول‌لو (ارک)، که برادران ارک برای اولین بار از تاریخ حضور سینمای ایران در جشنواره «کن» موفق شدند جایزه سینه فونداسیون را به دست آورند، این فیلم از تولیدات مدرسه ملی سینمای ایران است.
سینه فونداسیون بنیادی است که تحت پوشش جشنواره فیلم کن برای حمایت از نسل بعدی فیلم سازان بین‌المللی و الهام بخشیدن به آنان ایجاد شده است. این بنیاد از سال ۱۹۹۸ توسط ژیل ژاکوب پایه‌گذاری شده است، با توسعه برنامه‌های مکمل در حال زمینه سازی برای دستیابی به هدف خود است.

بخش گزینش سینه فونداسیون، از همان سال ۱۹۹۸ به منظور استعدادیابی راه‌اندازی شده و هر سال به موازات گزینش بخش اصلی جشنواره فیلم کن، پانزده تا بیست فیلم کوتاه و نیمه بلند را، از میان آثار ارائه شده توسط مدارس فیلم سازی از سراسر جهان، برمی گزیند. فیلمهای برگزیده در جشنواره فیلم کن به نمایش در می‌آیند و به هیآت داوران سینه فونداسیون و فیلم‌های کوتاه ارائه می‌شوند و نهایتاً جوایزی در یک مراسم رسمی به سه فیلم برتر اهدا می‌شود. هر سال بیش از ۱۶۰۰ فیلم دانشجویی در این بخش شرکت می‌کنند که گویای تنوع و پویایی جامعه فیلمسازان جوان بین‌المللی است. از سال ۱۹۹۸ در مجموع بیش از ۲۵۰ فیلم از ۹۰ مدرسه در جهان انتخاب شده است.

در جشنواره امسال «کن»، فیلمی از ایران در بخش اصلی مسابقه پذیرفته نشده است اما در بخش خارج از مسابقه، فیلمی که عباس کیارستمی در حال ساخت آن بود، به نمایش درآمد. کیارستمی مراحل پایانی این فیلم با نام اصلی «۲۴ فریم قبل و بعد از لومیر» را در دوره‌ درمانش در بیمارستان و منزل خود به پایان رساند. این مجموعه بر مبنای ۲۴ فیلم چهار‌ونیم دقیقه‌ای که کیارستمی در چند سال گذشته کارگردانی کرده، گردآوری شده است. هر فیلم از یک صحنه ثابت بر مبنای پنج نقاشی و ۱۹ عکس تشکیل شده است. برای جان بخشیدن به صحنه از تکنیک‌های پرده آبی استفاده شده است.

بجز این چهار فیلم، آناهیتا قزوینی‌زاده که هم‌اکنون در آمریکا ساکن است با فیلم «آن ها»در بخش ویژه حضور دارد، هر چند این فیلمساز نماینده سینمای ایران نیست اما یکی از 5 سینماگر ایرانی است که در هفتادومین جشنواره «کن» حضور دارد.

تاکنون 16 بار سینمای ایران موفق به کسب جایزه از این رویداد بزرگ سینمایی شده است، اما تنها یک بار نخل طلای کن به فیلمسازان ایرانی رسیده است و آن هم در سال 1997، عباس کیارستمی با فیلم «طعم گیلاس» این افتخار را به سینمای ایران تقدیم کرد.
اما با جایزه ای که امسال برادران ارک برای ایران از جشنواره «کن» به دست آوردند، سینمای ایران توانسته است از بیشتر بخش های معتبرترین رویداد سینمایی جهان جوایزی را کسب کند.

اما سینمای ایران در کدام دوره ها و چه جوایزی را از فستیوال معتبر کن تا به امروز به دست آورده است؟

سال فیلم گارگردان جایزه
1992 زندگی و دیگر هیچ عباس کیارستمی جایزه بخش نوعی نگاه
1995 بادکنک سفید جعفر پناهی دوربین طلایی
1997 طعم گیلاس عباس کیارستمی نخل طلا
2000 تخته سیاه سمیرا مخملباف جایزه ویژه هیات داوران
2000 جمعه حسین یکتاپناه دوربین طلا
2000 زمانی برای مستی اسب ها بهمن قبادی دوربین طلا
2003 ساعت پنج بعد از ظهر سمیرا مخملباف جایزه ویژه هیات داوران
2003 طلای سرخ جعفر پناهی جایزه ویژه هیات داوران
2009 کسی از گربه های ایرانی خبر نداره بهمن قبادی جایزه بخش نوعی نگاه
2011 این فیلم نیست جعفر پناهی جایزه مربی طلایی
2014 گذشته اصغر فرهادی جایزه کلیسای جهانی
2015 ناهید آیدا پناهنده جایزه نوعی نگاه
2016 فروشنده اصغر قرهادی نشان نخل طلای بهترین فیلمنامه
2016 فروشنده اصغر فرهادی نشان نخل طلای بهترین بازیگر مرد، شهاب حسینی
2017 حیوان بهمن و بهرام ارک جایزه دوم بخش سینه فونداسیون
2017 لرد محمد رسول اف جایزه بهترین فیلم در بخش نوعی نگاه

خبرنگار: رضایی/ انتشار: سلیمی
501500

کد خبر: 781677

وب گردی

وب گردی