تابوشکنی و آموختن مهارت «نه‌گفتن» به کودکان/جزئیات طرح «پیشگیری از آزارهای جنسی کودکان»

یک کارشناس روانشناسی تربیتی گفت: آزار جنسی کودکان پدیده ای است که در تمام دنیا روی می دهد و قربانیان خود را به کام آسیب های جدی می کشاند وحتی زندگی این افراد را در آینده تباه می سازد. افراد آزار دیده حتی اگر زنده بمانند با خشم و تنفر بزرگ می شوند، عقده های به وجود آمده در نهاد این افراد ممکن است باعث افزایش نزاع خیابانی، اعتیاد، قتل، خودکشی، افسردگی و آسیب های اجتماعی بسیار زیادی در جامعه شود.

ایسکانیوز- سولماز ظریفی-" زهرا نیر" کارشناس روانشناسی تربیتی با بیان این مطلب گفت: آزار جنسی کودکان پدیده ای است که نه تنها در ایران ، بلکه در تمام دنیا روی می دهد و قربانیان خود را به کام آسیب های جدی می کشاند و حتی زندگی این افراد را در آینده تباه می کند. افراد آزار دیده با خشم و تنفر بزرگ می شوند، عقده های به وجود آمده در نهاد این افراد ممکن است باعث افزایش نزاع خیابانی،اعتیاد،قتل،خودکشی،افسردگی و آسیب های اجتماعی بسیار زیادی در جامعه شود.

وی گفت:کسانی که آزار جنسی می دهند معمولا کسانی هستند که نسبت به کودک یا نوجوان بزرگ‌تر هستند و از این قدرت خود استفاده می کنند تا فرد را مجبور به این فعالیت آزاردهنده کنند. قانون تلاش می کند از امنیت و حقوق کودکان و نوجوانان حمایت کند، آزار و اذیت جنسی کودک یا نوجوان خلاف قانون است و سرپیچی از آن جرم محسوب می شود.

کارشناس روانشناسی تربیتی افزود: متاسفانه آزار دهندگان معمولا غریبه نیستند، اغلب اوقات آن ها یکی از وابستگان،دوستان خانوادگی، همسایه ها، کارکنان مدرسه، راننده سرویس مدارس و گاهی هم آن ها خودشان نوجوان هستند. این افراد اغلب به طور پنهانی این کار را انجام می دهند ولی از آنجا که اطمینان دارند کسی متوجه عمل زشتشان نمی شود و یا شخص آزار دیده این مسئله را جایی عنوان نمی کند باز هم این کار را تکرار کرده و تعداد بیشتری را آزار می دهد. آزار جنسی معمولا توسط مردان انجام می شود اما گاهی هم زنها این کار را می کنند.

این روانشناس در ادامه گفت:اشخاصی که مورد آزار قرار می گیرند با احساس های گیج کننده ی زیادی روبه رو می شوند، مثلا فکر می کنند اگر به آزار دهنده نه گفته بودند این کار را انجام نمی داد یا اگر به هیچ کس موضوع رانمی گفتند دیگر مورد سرزنش قرار نمی گرفتند. خیلی از آزار دهنده ها روی سن و سال، بی تجربگی و ترس آدم هایی که برای آزار دادن انتخاب می کنند حساب می کنند تا بتوانند این کار را ادامه دهند.باید بدانیم ما والدین وبزرگترها مسوول حمایت از کودکان ونوجوانان هستیم وباید این امر را به بهترین شکل انجام دهیم.

اخیرا در اقدامی ارزشمند از سوی استانداری تهران طرحی برای پیشگیری از آزارهای جنسی کودکان در دستور کار قرار گرفته که اجرای آن می‌تواند تا حد زیادی کودکان را از دوران مهدکودک و پیش‌دبستانی‌ نسبت به خطر آزارهای جنسی آگاه ‌کند. طرح «پیشگیری از آزارهای جنسی کودکان» یک رخداد نو در جامعه ایرانی بوده که توسط اداره کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران با همکاری برخی دیگر از ارگان‌ها در دست اجرا است.

طرح «پیشگیری از آزارهای جنسی کودکان» رخدادی نو در جامعه ایرانی بوده که توسط اداره کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران با همکاری برخی دیگر از ارگان‌ها در دست اجرا است


اهمیت پیشگیری از آزارهای جنسی کودکان


چندی پیش مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران در این خصوص به ایرنا گفت: با توجه به رسالتی که دفتر اجتماعی و فرهنگی استانداری برای پرداختن به مسائل اجتماعی و فرهنگی دارد، در ذیل نگاه آسیب‌های اجتماعی اقدامی کارساز، علمی و دانش‌محور را در دستور کار قرار دادیم چون اساس کار این دفتر بر مبنای تحلیل و تدوین آسیب‌های اجتماعی با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری برای برخورد و کاهش آسیب‌های اجتماعی است.
سیاوش شهریور گفت: بر مبنای فایده - هزینه مسائل به این نتیجه رسیدیم که هزینه‌های پیشگیری در حوزه آسیب‌های اجتماعی بسیار کمتر از مداخله و درمان است و اجرای طرح پیشگیری از آزارهای جنسی کودکان در استان تهران نیز بر همین مبنا آغاز شد. او اظهار کرد: با توجه به اینکه هم اسلام و هم علم، دوران کودکی را اساس جامعه‌پذیری و تربیت می‌دانند، ازاین‌رو، بر آن شدیم که در ذیل نگاه اسلامی و سنت‌های ایرانی برای سلامت کودکان برنامه پیشگیری از آزارهای جنسی را در دستور کار قرار دهیم.


شاخصه‌های این طرح


مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران این طرح را دارای شاخص‌ها و ویژگی‌هایی متمایز عنوان کرد. به گفته او، انطباق با سنت‌های اسلامی نخستین ویژگی طرح پیشگیری از آزارهای جنسی کودکان بوده و طراحی این برنامه نیز به گونه‌ای است که استنباط نگاه غیردینی از آن نشود. شهریور، همچنین همخوانی طرح مذکور با معیارهای ملی، سنتی و ایرانی را ویژگی دوم آن عنوان کرد و گفت: منویات این طرح در قاموس سنت‌های ایرانی مسبوق به سابقه است. وی همچنین دانش‌محوری، داشتن مبنای علمی، نیز قابلیت انتشار و اشاعه طرح در قالب کتاب یا جزوه را ویژگی دیگر آن برشمرد.


طرح در مهدهای کودک و پیش‌دبستانی‌ها با کتابی ویژه اجرا می شود


شهریور با بیان اینکه این طرح حکم یک ماده درسی را ندارد، اظهار کرد: ما به‌عنوان یک نهاد حاکمیتی و سیاست‌گذار در پی آن هستیم که همگام با آموزش‌های حوزه ابتدایی و مهدهای کودک، طرح پیشگیری از آزارهای جنسی را در کنار سایر مسائل درسی هم داشته باشیم. به گفته او، کارشناسان زیادی روی انجام علمی و با‌ظرافت این طرح و اجرای آن در مهدهای کودک و پیش‌دبستانی‌ها کار کرده‌اند و در حوزه اجرا نیز توسط یک مرجع دولتی و با کسب رضایت شرکای اجتماعی همراه است، به‌طوری‌که در کارگروه اجتماعی و فرهنگی استان تهران نیز مورد تأیید همه مدیران کل حوزه آموزش قرار گرفت.
به گفته مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران، برای اجرای این طرح، کتابی با عنوان «من همه را دوست دارم، اما...» توسط یکی از استادان دانشگاه علامه طباطبایی (شهین علیایی‌زند) تهیه شده که منبع اصلی آموزش در مهدهای کودک و پیش‌دبستانی‌ها‌ست. او ادامه داد: همچنین انیمیشنی (پویانمایی) در همین زمینه به مدت‌زمان کمتر از یک دقیقه تهیه شده که جذابیت و اثرگذاری زیادی برای جامعه هدف این آموزش‌ها دارد. شهریور گفت: این طرح ویژه استان تهران بوده و در نخستین گام در این شهر اجرا می‌شود.

آموختن مهارت «نه‌گفتن» در این طرح به کودکان یکی از اهداف است زیرا یکی از دغدغه‌های خانواده‌ها همواره این بوده که چگونه به فرزندانشان بیاموزند که «نه» بگویند


تابوشکنی و آموختن مهارت «نه‌گفتن» به کودکان


شهریور با بیان اینکه باید این تابو را شکست و کودکان را با واقعیت‌های جامعه از همان سنین کودکی آگاه کرد، گفت که بر‌اساس بررسی‌های انجام‌شده 35 درصد از روسپی‌ها اعم از زن و مرد در دوران کودکی مورد آزارهای جنسی واقع شده‌اند. او اظهار کرد: آموختن مهارت «نه‌گفتن» در این طرح به کودکان یکی از اهداف است زیرا یکی از دغدغه‌های خانواده‌ها همواره این بوده که چگونه به فرزندانشان بیاموزند که «نه» بگویند و برای پیشگیری از آزارهای جنسی بر‌اساس آموزه‌های دین اسلام از خود مراقبت کنند. وی فضاهای مجازی و شبکه‌های اجتماعی را با وجود همه محاسن و فوایدی که دارند، نوعی تهدید جدی و آسیب برای کودکان دانست و بر لزوم ارائه آموزش‌های لازم برای کودکان و آگاه‌کردن آن ها نسبت به برخی مسائلی که تاکنون در جامعه ما نوعی تابو محسوب می‌شده‌اند و از همین محل نیز اغلب آزارهای جنسی متوجه آنان شده، تأکید کرد. دکتر شهریور با اشاره به کتاب «من همه را دوست دارم، اما...» که مبنای آموزش در طرح پیشگیری از آزارهای جنسی محسوب می‌شود، گفت: خانواده‌ها استقبال خیلی مناسبی از این کتاب داشته‌اند. وی گفت: در این کتاب به صورتی بسیار ماهرانه و زیرکانه به کودکان آموخته می‌شود که همان‌طوری که مثلا حوله یا مسواک از وسایل شخصی است و نباید آن ها را به دیگران بدهیم برخی از اعضای بدن ما هم متعلق به خودمان است. به گفته این مسوول، اجرای طرح پیشگیری از آزارهای جنسی در شهر تهران اقدامی بی‌نظیر و ملی بوده که نه‌تنها در کشور بلکه در سطح خاورمیانه هم تاکنون چنین طرحی اجرا نشده است.
او با بیان اینکه طرح مذکور با نیت جلوگیری از آسیب‌های اجتماعی و در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری درباره لزوم برخورد با آسیب‌های اجتماعی اجرا شده، از آنچه سوءاستفاده‌های سیاسی از آن خواند، اظهار گلایه کرد. قطعا اجرای موفق طرح پیشگیری از آزارهای جنسی کودکان که نخستین‌بار در شهر تهران انجام می‌شود، می‌تواند الگویی برای سایر شهرها و استان‌های کشورمان باشد که با رخداد آزارهای جنسی کودکان مواجه هستند اما تاکنون کسی از آن به خاطر «پاره‌ای مصلحت‌ها» دم نزده است.
704

کد خبر: 789059

وب گردی

وب گردی