اسماعیل نجار: مقابله با بحرا ها در کشور نیازمند آمادگی بیشتری است

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: با وجود برگزاری دوره های آموزشی و استقبال مردم و مسئولان از این دوره ها، اما بیشتر از 10 درصد آمادگی برای مقابله با بحران های مختلف در کشور وجود ندارد.

به گزارش ایسکانیوز و به نقل از ایرنا، اسماعیل نجار در «کارگاه آموزشی و تمرینی اعضای شورای هماهنگی مدیریت بحران استان قم» در تالار شهید بهشتی دانشگاه قم، با اشاره به حادثه خیز بودن ایران، افزود: در حالی که در سال های گذشته شاهد زلزله های مهیب، سیل های مخرب، طوفان های سهمگین، صاعقه، خشکسالی، برف و بهمن، گرد و غبار و فرونشست زمین در کشور بودیم، هنوز هم عده ای وقوع ناگهانی حوادث طبیعی را باور ندارند.
وی با بیان این که آمادگی شرط مقابله با بحران هاست، اضافه کرد: زمانی می توانیم در مقابل بحران های غیرمترقبه آمادگی لازم را داشته باشیم که باور کنیم «حادثه خبر نمی دهد» و برنامه ریزی و ابزار لازم را داشته باشیم.
وی بر استفاده از ظرفیت قشرهای مختلف در پیشگیری از خسارت حوادث اشاره و بیان کرد: مشارکت مردم در پیشگیری از حوادث و ارائه آموزش های مناسب و مفید منجربه کاهش بسیاری از مشکلات در زمان بروز بحران های مختلف می شود.
نجار تاکید کرد: باید با فراهم آوردن زمینه مشارکت مردم در کمپین های مختلف و گروه های اجتماعی، سعی کنیم تا آنها در مواقع بحران بازوی دستگاه های اجرایی باشند.
وی خاطرنشان کرد: امکانات کشور محدود است، ولی دستگاه های اجرایی ذیربط تمام تلاش خود را برای کاهش خسارت های احتمالی ناشی از حوادث و بلایای طبیعی به کار بسته اند.
وی ادامه داد: به طور مثال بر اساس استاندارد باید در هر 50 کیلومتر یک لرزه نگار مستقر شود، ولی در هر 500 کیلومتر هم در کشور یک لرزه نگار نداریم.
معاون وزیر کشور با اشاره به این که امروز بسیاری از کشورها با به کارگیری علم، خرد و اندیشه، خود را مقابل حوادث ایمن کرده اند، تاکید کرد: حوادث رخ داده در سال های گذشته لزوم ارتقاء سطح آمادگی و وحدت فرماندهی را در حوادث دوچندان می کند تا درست و مناسب برنامه ریزی کنیم.
نجار به استفاده از ظرفیت رسانه ها تاکید و اشاره کرد: در حادثه های مختلف رسانه ها فقط از تعداد کشته ها و خسارت وارد شده سوال می پرسند و در مورد وظیفه مردم در چنین مواقعی و بسیاری موارد دیگر سوالی نمی پرسند.
وی تاکید کرد: اگر رسانه ها به خوبی رسالت خود را در مواقع بحران انجام دهند و به درستی اطلاع رسانی کنند، مسئولان با آرامش تصمیم می گیرند و مردم نیز آستانه تحمل خود را افزایش می دهند.
وی ادامه داد: آموزش های لازم برای مدیریت در بحران باید برای اصحاب رسانه ارائه شود تا با اطلاع رسانی به شیوه های مناسب آرامش جامعه را در مواقع بحرانی حفظ کنند.

هشدارهای کافی قبل از وقوع سیل در استان های شمالی داده شده بود
نجار گفت: در روزهای گذشته سیل های مخربی در استان های شمالی کشور به ویژه خراسان شمالی شاهد بودیم که جان 12 تن را گرفت و تعدادی نیز مفقود شده اند.
وی تصریح کرد: با وجود این که از روز سه شنبه هفته گذشته اطلاعیه ها و اخطاریه های جدی برای وقوع سیل در استان خراسان شمالی به روش های مختلف محلی، استانی و ملی داده شده بود، ولی عده ای بی توجه به این هشدارها، راهی مناطق پرخطر شدند.
بر اثر بارندگی روز جمعه و جاری شدن سیلاب، به 6 شهرستان خراسان شمالی خسارت وارد شد که بیشترین خسارت سیل مربوط به شهرستان مرزی رازو جرگلان بود.
به گفته وی، 147 هزار کیلومتر رودخانه در کشور وجود دارد که 12 هزار کیلومتر آن مسیرهای پرخطر است.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور به خطر فرونشست زمین در تهران نیز اشاره و اضافه کرد: به علت تغییر اقلیم، خشکسالی و برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی هر سال 47 سانتی متر فرونشست زمین در مناطق مختلف تهران به ویژه جنوب غربی رخ می دهد.
وی ادامه داد: با توجه به این که تاسیسات زیرزمینی بسیاری از جمله مترو در تهران وجود دارد، اگر این روند ادامه یابد، با حادثه تلخی روبرو می شویم.
وی بیان کرد: خسارت های جانی که در حادثه های پلاسکو، برخورد 2 قطار در محدوده استان سمنان، ریزش معدن زمستان یورت و آتش سوزی کلاس درس مدرسه شین آباد و زلزله بم ایجاد شد، به دلیل آگاهی نداشتن و نگذراندن دوره های آموزشی بود.
ساختمان پلاسکو واقع در خیابان جمهوری تقاطع خیابان فردوسی تهران ساعت 8 صبح روز پنجشنبه (30 دی ماه سال 95) دچار حریق شد و ساعت 11 و 30 دقیقه این ساختمان به طور کامل فروریخت. در این حادثه 16 آتش نشانان که در حال اطفای حریق بودند، زیر آوار گرفتار و به شهادت رسیدند. همچنین پنج تن از کسبه این بازار نیز جان خود را از دست دادند.
حادثه انفجار و ریزش معدن ذغال سنگ یورت چهاردهم اردیبهشت ماه امسال در آزادشهر استان گلستان رخ داد؛ در این حادثه 43 تن جان خود را از دست دادند و تعداد زیادی مجروح و مصدوم شدند.
نجار تصریح کرد: خسارت این حادثه ها که با تدبیر و آگاهی قابل پیشگیری است، کشور و مسئولان را تا مدت ها درگیر کرده بود.
وی با بیان این که به طور متوسط سالانه 160 هزار آتش سوزی در کشور رخ می دهد، به حادثه آتش سوزی مدرسه شین آباد اشاره کرد و گفت: اگر معلم دلسوز مدرسه شین آباد آموزش های لازم را دریافت کرده بود، هنگام آتش سوزی دانش آموزان را از کلاس خارج می کرد و خسارتی به جان آن ها وارد نمی شد.
وی گفت: با گذشت پنج سال از این حادثه دلخراش و پرداخت 160 میلیارد ریال برای درمان و دیه دانش آموزان شین آبادی، هنوز هم گاهی دیده می شود افرادی، طلب باقی دیه و هزینه خود را دارند که به حق است.
ساعت هشت صبح چهارشنبه، 15 آذر 1391، یک کلاس درس مدرسه ابتدایی روستای شین آباد از توابع شهرستان مرزی پیرانشهر دچار آتش سوزی شد و از 37تن دانش آموزان آن، 29 تن دچار سوختگی شدند.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور به خطرساز بودن مسیر رودخانه قمرود نیز اشاره و بیان کرد: این مسیر در حالی که پرخطر است، تبدیل به محل اسکان زائران و پارکینگ خودرو شده که باید تدبیری جدی برای آن اندیشیده شود.
وی سیل سال 1388 رودخانه قمرود را مورد اشاره قرار داد و افزود: در یک روز تابستان که همه در خواب باشند، پیش بینی هواشناسی درست نباشد و فرصتی برای اطلاع رسانی نباشد، اگر فاجعه ای رخ داد، ابعاد آن بسیار وسیع خواهد بود.
وقوع سیل 11 فروردین سال 1388 در بستر رودخانه قمرود که جان چهار تن را گرفت، باعث شد از آن زمان مسئولان شهری قم نسبت به بارش های شدید باران در منطقه بالادست این شهر و جلوگیری از خطر احتمالی در مسیر رودخانه قمرود حساسیت بیشتری داشته باشند و با پیش بینی وقوع سیلاب، فورا اقدام به تخلیه رودخانه از مسافر و خودرو نمایند.
مسیر رودخانه قمرود قم از اوایل دهه هشتاد شمسی برای آمد و شد خودروها و کاهش ترافیک هسته مرکزی قم مهیا شد و در سال های گذشته به صورت بلوار در 2 مسیر در حدود هشت کیلومتر به صورت رفت و برگشت در آمده است.
کارگاه آموزشی و تمرینی اعضای شورای هماهنگی مدیریت بحران استان قم با حضور مهدی صادقی استاندار، محسن بهشتی معاون عمرانی استاندار و مدیران دستگاه های اجرایی استان قم در تالار شهید بهشتی دانشگاه قم برگزار شد.
هدف از برگزاری این کارگاه آموزشی 2 روزه برای مدیران استانی و بخش های قم، تلاش برای ایجاد ادبیات و فرهنگ مشترک، فراهم کردن شرایط تبادل نظر و انتقال تجربیات در کارگاه ها، ارزیابی توانمدی برای تشخیص توانایی شرکت کنندگان در ایفای مسئولیت های خود و افرایش سطح دانش مدیران در حوزه مدیریت بحران های طبیعی است.

705

کد خبر: 825982

وب گردی

وب گردی