نقد و بررسی "مسالک ‌و ممالک" جغرافی دان ایرانی در دانشگاه هامبورگ

دانشگاه هامبورگ در ابتدای سال میلادی آینده سخنرانی درباره کتاب"مسالک ‌و ممالک" یکی از آثار اصطخری، جغرافی‌دان ایرانی برگزار می‌کند.

به گزارش ایسکانیوز از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، این سخنرانی با عنوان " چگونه اصطخری نقشه دنیای اسلام را در قرن دهم میلادی کشید؟ " در تاریخ هجدهم ژانویه سال 2018 در دانشگاه هامبورگ برگزار می‌شود.

به گزارش سایت دانشگاه هامبورگ، کتاب اصطخری در قرن دهم میلادی حاوی نخستین مواد نقشه‌کشی از دنیای اسلام است. او نوشته‌های خود را درباره کل جهان و قلمرو اسلامی با مجموعه‌ای از نقشه‌ها ترکیب کرد و کار باکیفیت جدیدی را در زمینه جغرافیای توصیفی ارائه داد.

« مسالک ‌و ممالک» از نفیس‌ترین نُسخ خطی، اثر اصطخری در زمینه تاریخی و جغرافیا است که در قرن چهارم هجری قمری (۱۰ میلادی) نوشته شده است. به منظور درک مفهوم فضایی که اصطخری ایجاد می‌کند، این سخنرانی بر روی استراتژی تجسم‌سازی او متمرکز است: اینکه چگونه او توانست فضا را به صورت متنی و بصری سازماندهی کند؟ کدام جنبه را برجسته کرد و کدام را نادیده گرفت؟ یا اینکه او چه نوع تصوری از جهان اسلام را به نمایش گذاشت؟

سخنران این برنامه، نادیا دانیلنکو، دانشجوی دکترا در دانشکده تحصیلات تکمیلی فرهنگ و جوامع مسلمان (دانشگاه آزاد برلین) است که تحقیقاتی در مورد فضاها و مفاهیم کتاب مسالک ‌و ممالک و پذیرش آن را انجام می‌دهد.

او درباره هدفش از انتخاب چنین موضوعی نوشته است:« در قرن دهم، جغرافی‌دانان زیادی مانند البلخی، اصطخری، ابن حوقل، و مقدسی حضور داشتند که هر کدام بخشی از مواد نقشه‌کشی را ایجاد کردند، آثار آنان شامل یک توصیف متنی از جهان اسلام، نقشه جهان و 20 نقشه منطقه‌ای است.

در این میان، کتاب مسالک ‌و ممالک اصطخری قدیمی‌ترین کار حفظ این مکتب است و من قصد دارم با رویکردی میان رشته‌ای برای اولین بار، با استفاده از دیدگاه‌های علوم جغرافیا و تاریخ هنر به آن بپردازم. هدف از این رویکرد، به دست آوردن درک جدیدی از فضای و مفاهیم مورد استفاده او است.»

502

کد خبر: 890109

وب گردی

وب گردی