نکته های طلایی برای شب امتحان / چگونه برای امتحان بخوانیم؟

بیشتر ما به اشتباه فکر می کنیم رمز موفقیت در فصل امتحانات به یک جا نشستن و خواندن مکرر درس ها محدود می شود، اما اشتباه نکنید این، تنها بخشی از رمز موفقیت است.

دکتر هادی بهرامی در گفتگو با خبرنگار سرویس دانشگاه ایسکانیوز، درباره نحوه مطالعه دانشجویان در فصل امتحانات گفت: وقتی دانشجو مطلبی را می خواند باید پردازش کند و ارتباط ذهنی با مطالبی که می خواند بگیرد و اطلاعات قبلی را وقتی پردازش کرد این مطالب در ذهنش جایگزین می شود و حالت حفظی نخواهد داشت.

وی افزود: چون امتحانات در سطح کارشناسی ارشد و و دکترا انشایی هست، دانشجو باید مطالب را بهم ربط دهد و پردازش کند و برای پردازش باید در مطالب تعمق کند و استنباط های خودش را یادداشت کند به عبارت دیگر یادداشت کردن اطلاعاتی که از مطالعه بدست می آورد با سبک و انشای خود فرد به یادگیری مطلب کمک می کند و وقتی دانشجو در جلسه امتحان قرار می گیرد به خوبی از عهده پاسخگویی سوالات برمی اید.

مدیر گروه روانشناسی دانشگاه ازاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تصریح کرد: مطالب نباید حالت حفظی داشته باشد و باید پردازش شود، دانشجویان باید استنباط خودشان را ا ز متن مطالعه شده روی کاغذ بنویسند و اگر این کار را انجام دهند در زمان امتحانات چون حجم یادگیری زیاد است و ممکن است نتوانند همه مطالب کتابها را بخوانند با مرور این یادداشت های خلاصه نویسی شده می توانند مطالب امتحانی را مرور کنند.

هادی بهرامی خاطر نشان کرد: بعضی دانشجویان گله دارند که اگر یک مطلبی را بخوانم برای یادگیری مطالب جدید اضطراب بهشان دست می دهد که در موقع امتحان مطالب یادشان می رود و این ترس بزرگ خیلی از دانشجوهاست اما باید توجه داشته باشند وقتی مطلب جدید می خوانند، مغز روی مطلب جدید متمرکز است، این مسئله که "اضطراب امتحان" نامیده می شود بی نهایت فلج کننده است و دانشجو باید روی مطلب جدید متمرکز شود.

وی در پایان گفت: در شرایطی که دانشجو دچار اضطراب می شود روشی که من پیشنهاد کرده ام به یکی از دانشجوها فرض قرارگیری در جلسه امتحان بود که ورقه امتحان را سفید داده و امتحان تمام شده است دانشجویی که دچار اضطراب امتحان شده بود با به بکار گیری این روش توانسته بود به خوبی از عهده سوالات امتحان بربیایید آنچه که مهم است تمرین مهارت غلبه بر استرس امتحان است و روش صحیح مطالعه و پردازش اطلاعات و خصوصا خلاصه نویس مطالب در ایام امتحانات است.

گفتنی است، بیشتر ما به اشتباه فکر می کنیم رمز موفقیت در فصل امتحانات به یک جا نشستن و خواندن مکرر درس ها محدود می شود. اما اشتباه نکنید این، تنها بخشی از رمز موفقیت است و بخش دیگر مربوط به عوامل جانبی نظیر تغذیه می شود.

به گزارش ایسکانیوز،دکتر هاشمی دبیر انجمن پیشگیری از چاقی،در توصیه های تغذیه ای به دانشجویان در فصل امتحانات گفت:

در ایام امتحانات از خوردن این مواد غذایی پرهیز کنید

پرهیز در استفاده از قندهای ساده نظیر قند، شکر، مربا، نوشابه، شکلات نیز در حفظ آرامش و تمرکز افراد تأثیر دارد. مصرف این گونه مواد، سبب بالا رفتن ناگهانی قند خون می شود که با بالا رفتن سطح انسولین، متعاقب آن افت قند خون و خستگی و بی حوصلگی و سردرد را در پی خواهد داشت که برای دانش آموزان و دانشجویان در ایام امتحانات مصرف آن ها توصیه نمی شود و به جای آن مواد حاوی فیبر مانند خرما به عنوان منبعی مناسب تأمین قند خون ،توصیه می شود.

البته ممکن است در مورد شکلات تلخ برای افراد سوالاتی ایجاد شود. توضیح لازم در این مورد این است که خوردن شکلات تلخ در صورتی که شخص در خوردن آن زیادی روی نکند به اندازه مصرف سایر انواع شکلات مشکل ساز نیست. نکته حائز اهمیت در این مورد این است که اولا این نوع شکلات، عاری از مواد قندی نیست و در ثانی مانند سایر انواع شکلات در تهیه آن از کره و انواع چربی ها استفاده شده است .

پس این تفکر غلط را از ذهن خود دور کنید که شکلات تلخ فاقد کالری است یا حتی کالری کم تری دارد زیرا اگر نگاهی به جدول کالری ها بیاندازید ،متوجه می شوید این شکلات ها نسبت به شکلات های دیگر کالری چندان کم تری ندارند .بنابراین هنگامی که مصرف شکلات تلخ زیاد شود ،شخص را با مشکل چاقی و اضافه وزن روبرو می کند.

با این حال خوردن متعادل این شکلات نسبت به شکلات های دیگر بهتر است و تا حدی می تواند انرژی، شادابی و قدرت تمرکز را در افراد بالا ببرد. اما بازهم تاکید می شود این امر به شرطی است که خوردن آن متعادل و به اندازه باشد و از افراط در مصرف آن پرهیزشود.

خواب خوب تاثیر زیادی در کاهش استرس دارد

خواب خوب و مناسب تأثیر قابل ملاحظه ای در کاهش اضطراب، افزایش تمرکز و بهبود فراگیری دارد. نکته خیلی مهم شب قبل از امتحان است. برای اینکه فرد در روز امتحان از تمرکز، شادابی و انرژی بیشتری بهره مند شود، لازم است شب قبل از امتحان خواب کافی داشته باشد. به همین خاطر برای داشتن خواب خوب به همراه آرامش، بهتر است قبل از خواب یک لیوان شیر بنوشید؛ زیرا نوشیدن شیر تا حد قابل توجهی آرامش فرد را تامین می کند.

به طور کلی، لحاظ کردن مصرف شیر و لبنیات در برنامه روزانه افراد توصیه می شود چرا که این مواد به دلیل دار بودن کلسیم، اثر مطلوبی روی کارکرد سلول های عصبی دارد. بدین ترتیب که باعث ایجاد آرامش در افراد می شود و واضح است که وجود آرامش در بالا بردن قدرت تمرکز تاثیر بسزایی دارد.

برای این منظور خوردن شیر در میان وعده قبل از خواب توصیه می شود. به علاوه برخی از خوراکی ها در کاهش اضطراب مؤثرند که در این میان می توان از تخم مرغ، ماهی، خشکبار، حبوبات، سویا و مشتقات آن نام برد و مناسب است تا مقادیری متناسب از آن ها در رژیم غذایی روزانه فرد گنجانده شود.

این خوراکی ها به تقویت حافظه شما در فصل امتحانات کمک می کند

پیروی از یک الگوی صحیح تغذیه ای بر بهبود عملکرد تمام ارگان های بدن تأثیر به سزایی دارد. با نزدیک شدن به فصل امتحانات عملکرد سیستم مغزی و تقویت حافظه از یک سو و کاهش اضطراب از سوی دیگر اهمیت مضاعفی پیدا می کند.

صبحانه خوردن، همانند تمام روزهای سال، اثر قابل ملاحظه ای بر روی حافظه و فراگیری دارد. گنجاندن کربوهیدارت های پیچیده نظیر نان و غلات به ویژه انواع سبوس دار آنها در وعده صبحانه موجب آزادسازی تدریجی قند خون و ثبات نسبی آن در طول روز می شود و کارایی سامانه حافظه ای را ارتقاء می دهد.

همچنین وجود پروتیین در این وعده مانند شیر و پنیر می تواند فراگیری فرد را در فصل امتحانات افزایش دهد. مصرف مغزها (مانند مغز گردو) و آب میوه نیز در وعده صبحانه می تواند در این امر مؤثر باشد.

اساسا فرد باید در همه زمان ها تغذیه مناسب داشته باشد تا در زمان های خاص نیازی نباشد که عادات غذای خود را تغییر دهد.

رعایت هرم غذایی استاندارد و استفاده از همه گروه های غذایی متنوع و متناسب به شکل متعادل، می تواند تمام نیازهای بدن را تامین کند. یعنی با استفاده از گروه نان، غلات، گوشت و جانشین های آن، لبنیات، میوه جات و سبزیجات به میزان کافی ،تمام نیازهای فیزیولوژیک افراد برآورده می شود.

اما یک روش بسیار رایج و در عین حال اشتباهی که در بین افراد وجود دارد استفاده از مکمل ها است. اغلب این مکمل ها نه تنها سودی برای افراد در پی ندارد که در برخی موارد مواد نگه دارنده بکار رفته در این مواد می تواند اثرات سوء مستقیم و غیرمستقیم در فرآیند یادگیری و تمرکز افراد داشته باشد.

برای داشتن تمرکز بالا نیازی به خوردن بیشتر نیست

مبحث دیگری که باید به آن پرداخت باور غلطی است که در ذهن بیشتر افراد وجود دارد و آن اینکه برای داشتن تمرکز بالا به خوردن بیشتر نیاز است. این، یک باور غلط و رایج است زیرا برای فراگیری در فصل امتحانات نیازی به دریافت کالری بیشتر نیست. حتی بالعکس، دریافت غذاهای سنگین و پر چرب می تواند اختلالات گوارشی و سوء هاضمه را در فرد ایجاد کند که بروز این مشکل،تمرکز فرد را نه تنها بیشتر که کمتر می کند.


خبرنگار: ندافراهانی

کد خبر: 893918

وب گردی

وب گردی