نیکنام حسینی پور: نباید متکی به بودجه های دولتی باشیم

مدیرعامل خانه کتاب در نشست خبری طرح عیدانه کتاب 97 گفت: برای طرح یارانه کتاب تنها نباید متکی به بودجه های معاونت فرهنگی باشیم و در حال رایزنی برای مشارکت با سایر نهادها برای طرح تابستانه خرید کتاب، هستیم.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایسکانیوز، پیش از ظهر امروز نشست خبری مدیرعامل خانه کتاب برای طرح عیدانه کتاب 97 در سرای اهل قلم با حضور خبرنگاران و اصحاب رسانه برگزار شد.

نیکنام حسینی‌پور مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب در این نشست با اشاره به اینکه برای این دوره 2 میلیارد تومان یارانه از سوی معاونت فرهنگی پیش‌بینی شده بود، گفت: در این طرح که با هدف رساندن یارانه به دست مخاطب برگزار شد این میزان مبلغ در نظر گرفته شده بود که به صورت تدریجی در اختیار کتابفروشی‌ها قرار می‌گرفت.

وی افزود: در این طرح برخی کتاب‌فروشی‌ها می‌خواستند که تمام یارانه‌شان را از ابتدا به آنها اعلام کنیم اما با این کار ممکن بود یارانه‌شان زودتر از پایان طرح تمام شود اما ما می‌خواستیم که شور و نشاطی که به واسطه این یارانه در کتاب‌فروشی‌ها به وجود می‌آید تا پایان طرح حفظ شود و از آنجا که مدیریت منابع یکی از اصول مدیریت است سعی کردیم به صورت تزریقی کتاب‌فروشی‌ها را شارژ کنیم.

مدیرعامل خانه کتاب ادامه داد: در این طرح رایزنی خوبی با معاونت امور فرهنگی صورت گرفت که 793 کتاب‌فروشی در این طرح فعال شدند و توانستیم 500 میلیون تومان نیز به سقف یارانه اضافه کنیم تا به بهانه میلاد حضرت علی (ع) و روز 12 فروردین در اختیار کتاب‌فروشی‌ها قرار گیرد و همین سبب شد در 2 روز پایانی سقف تخفیف به 30 درصد ارتقاء پیدا کند.

وی افزود: ترجیح خانه کتاب این بود که به سقف تخفیف اضافه نشود اما این اتفاق صورت گرفت. همچنین در نظر داریم که در دوره‌های بعدی از کتب تألیفی حمایت ویژه‌ای در این قبیل طرح‌ها صورت بگیرد و مشغول پیدا کردن راهکارهای اصولی این مسئله هستیم.

حسینی پور اظهار کرد: حدود 12 میلیارد و 700 میلیون تومان با مشارکت بیش از 200 هزار شهروند ایرانی خریداری شد و این میزان مشارکت در حالی بوده که طرح با تأخیر شروع شد و حضور شهروندان در کتاب‌فروشی‌های بزرگ نکته مهمی بود که می‌طلبد کار مطالعاتی روی آن صورت گیرد.

وی افزود: هرچند در برخی استان‌ها آمار فروش بسیار کم بود و البته گزارش تحلیلی طرح نیز در دست آماده‌سازی است تا از طریق آن و به واسطه آمار فروش کتاب‌ها ذائقه کتاب استان‌ها استخراج شود و از این منظر این گزارش‌ها برای تصمیم‌گیران فرهنگی گزارش‌های مناسبی است و به طور کلی با این طرح‌ها می‌توان ذائقه ایرانیان در حوزه کتاب را با درصدی از خطا استخراج کرد.

مدیرعامل خانه کتاب گفت: برای دوره‌های آتی در نظر داریم تا طرح‌ها را به سمت تخصصی شدن پیش ببریم و از برخی کتب در مناسبت‌ها حمایت کنیم همچنین ما باید مشارکت نهادهای دیگر مانند بخش‌های صنعتی را جذب کنیم و تنها نباید به بودجه معاونت فرهنگی اکتفا کرد.

وی اضافه کرد: در سیاست این طرح رتبه‌بندی کتاب فروشی‌ها وجود نداشته و اگر کتاب‌فروشی‌ها اطلاعاتی مبنی بر اول شدن در این طرح ارائه می‌کنند ارتباطی با خانه کتاب ندارد و من برخی از این فضاسازی‌ها را دیده‌ام.

حسینی‌پور با اشاره به میزان یارانه‌ای که به کتاب‌فروشی‌ها تخصیص داده شد گفت: در خصوص میزان یارانه کتاب‌فروشی‌ها ضوابطی طراحی شده که بی‌اشکال نبوده و تلاش می‌کنیم در طرح‌های بعدی میزان یارانه هر کتاب‌فروشی را اعلام کنیم.

وی درباره شاخص‌های مؤثر در شارژ کتاب‌فروشی‌ها گفت: این شاخص ها عبارت از فضای فیزیکی، تعداد کتاب‌ها و سابقه قبلی که بر این اساس همه کتاب‌فروشی‌ها 2 میلیون تومان شارژ شدند اما برخی از این میزان بالاتر نرفتند اما برخی نیز تا سقف 30 میلیون تومان نیز از یارانه‌ها استفاده کردند. در این دوره دغدغه‌ای داشتیم مبنی بر اینکه آیا به کتاب‌فروشی‌های دولتی یارانه تعلق بگیرد یا خیر که به جمع‌بندی نرسیدیم زیرا هدف از این طرح رساندن یارانه به دست مردم است و خب نتیجه دقیقی به دست نیاوردیم.

مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب در پاسخ به سوالی مبنی بر بدهی خانه کتاب به کتاب‌فروشی‌ها در طرح پاییزه کتاب و کاهش مشارکت کتاب‌فروشی‌ها نسبت به دوره قبل به خاطر همین بدهی‌ها گفت: بدهی‌های ما بابت طرح پاییزه پرداخت نشده بود که به خاطر عدم تخصیص اعتبار به معاونت فرهنگی بود اما در نهایت توانستیم مبلغی فراهم کنیم و بدهی تعدادی از کتاب‌فروشی‌ها را پیش از عید پرداخت کردیم و برخی نیز باقی ماند. کُندی این مسئله برطرف می‌شود و بدهی‌های طرح پاییزه تا پایان فروردین و امیدوارم طرح عیدانه را نیز به سرعت پرداخت کنیم.

وی یادآور شد: میزان یارانه اختصاص داده شده به حوزه کتاب محدود است و این هزینه در بخش‌های مختلف معاونت فرهنگی اعم از نمایشگاه کتاب، نمایشگاه‌های استانی، طرح خرید کتاب و ... هزینه می‌شود که طرح‌های عیدانه یا پاییزه یکی از آنهاست.

مدیرعامل خانه کتاب با اشاره به استان هرمزگان به عنوان استانی که کمترین کتاب‌فروشی مشارکت کننده در این طرح را داشته، گفت: این استان کمترین میزان استفاده از یارانه را نیز به خود اختصاص داد و استان اصفهان بیشترین میزان مصرف یارانه را در این طرح از آن خود کرد.

حسینی‌پور در پاسخ به سوالی مبنی بر برنامه خانه کتاب برای حضور فروشگاه‌های دیجیتال در این طرح گفت: کتاب‌فروشی‌های اینترنتی در دستور کار ما نیستند اما در نظر داریم از آنها نیز در این طرح کمک بگیریم اما در طرح تابستانی کتاب در نظر است که کتاب‌های دیجیتال و صوتی را نیز وارد چرخه فروش کنیم زیرا آنها نیز نوعی از کتاب به شمار می‌روند اما برای سایت‌های فروش هنوز به جمع‌بندی نرسیده‌ایم.

وی در رابطه با برنامه خانه کتاب برای حمایت از کتاب‌خوانی بدون استفاده از یارانه‌ها گفت: در حوزه فرهنگ فعلاً یارانه نیاز است همانطور که در مورد آب و برق دولت یارانه می‌دهد اما ما سعی می‌کنیم مصرف یارانه را در مخاطب کاهش دهیم و با برنامه‌ریزی این کار را می‌کنیم. از این رو تخصصی شدن یکی از راه‌های این کار است یا برای قشر مشخصی این طرح را در نظر می‌گیریم.

حسینی پور گفت: در طرح‌های بعدی یارانه کتاب در تخصیص یارانه بازبینی می‌کنیم تا مثلاً براساس سرانه جمعیت استان یارانه تخصیص داده شود و در صورت عدم استفاده آن مبلغ محفوظ بماند تا بتوانیم آن را در فعالیت‌های بعدی استان در حوزه کتاب به مصرف برسانیم تا به این واسطه سطح فرهنگی استان‌ها رشد کند البته راه‌اندازی کتاب فروشی کار دولت‌ها نیست و نیازمند فروش بخش خصوصی است و این مسئله نیازمند تحریک بخش خصوصی دارد که ما با این طرح‌ها چنین کاری انجام می‌دهیم.

502

کد خبر: 920220

وب گردی

وب گردی