طراحی و پیاده‌سازی دستگاهی جهت درمان بیماری پارکینسون

طراحی و پیاده‌سازی یک نمونه آزمایشگاهی دستگاه IPG، شارژ باتری بی‌سیم و برنامه‌ریز بیرونی جهت تحریک عمقی مغز عنوان پروژه‌ای است که توسط محققان دانشگاه تهران انجام شد.

به گزارش گروه دانشگاه ایسکانیوز؛ به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، بیماری پارکینسون نوعی اختلال حرکتی است که می تواند بر عملکرد معمولی و فعالیت های روزمره بیمار تاثیر بگذارد. این بیماری بر اثر از بین رفتن سلول های ترشح کننده ماده ای به نام دوپامین که یک انتقال دهنده عصبی است رخ می دهد. تحریک عمقی مغز، یکی از موثرترین روش های اعصاب شناختی برای کاهش سندروم های ناشی از این بیماری است. این روش برای درمان بیمارانی که نمی توانند از روش داروپزشکی استفاده کنند بسیار موثر است. طی این روش الکترودهای مخصوصی در بخش معینی از عمق مغز که کنترل حرکات ارادی و غیر ارادی را بر عهده دارد کاشته می شود.

سپس پالس های الکتریکی با دامنه و فرکانس مشخصی توسط دستگاه تولید کننده پالس قابل کاشت در بدن، به این الکترودها اعمال می شود که موجب کاهش یا توقف سندروم ناشی از بیماری پارکینسون می شود. سیستم تولید کننده پالس تشکیل شده از مدارهایی الکترونیکی است که نیاز به منبع تغذیه قابل اتکایی دارد. برای تامین این توان از باتری های قابل شارژ همچون باتری لیتیوم-یون استفاده می شود. استفاده از این باتری های قابل شارژ این امکان را فراهم می کند که با انتقال توان بی سیم از جراحی های مکرر جلوگیری شود از این رو انتقال توان بی سیم در کاشتینه های پزشکی همچون این سیستم بسیار سودمند است.

همچنین پزشک باید بتواند پالس ها را به نحوی تنظیم کند تا بهبودی بیمار در بهترین وضعیت ممکن قرار گیرد بنابراین سیستم انتقال توان باید بتواند داده های مدنظر را نیز به دستگاه تولید کننده پالس بفرستد. دستگاه تولید کننده پالس قادر به تولید سیگنال هایی از نوع ولتاژ یا جریان الکتریکی است که برای تحریک عمقی مغز استفاده می شوند. تحریک های تولید شده توسط الکترودهایی خاص که از جنس پلاتینیوم-ایریدیوم است به بخش مربوط اعمال می شوند.

بنابراین با این توضیحات اهمیت و نحوه تحریک عمقی مغز مشخص شد. پژوهشگران کشور در دانشگاه تهران با حمایت ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی معاونت علمی طرحی با عنوان "طراحی و پیاده سازی یک نمونه آزمایشگاهی دستگاه IPG، شارژ باتری بی سیم و برنامه ریز بیرونی جهت تحریک عمقی مغز" را انجام داده اند. در این پروژه یک دستگاه محرک عمقی مغز پیاده سازی شده و راستی آزمایی آن نیز بر روی موش انجام گرفته است. در واقع IPG دستگاه مولد پالس‌های الکتریکی است که توسط دو الکترود داخل لب سمت چپ و راست بیمار قرار داده می‌شود که با استفاده از این دستگاه و تحریک الکتریکی عمقی مغز می‌توان اختلالات بیماران را از بین برد.

کد خبر: 935716

وب گردی

وب گردی