رسیدن به الگوی زن اسلامی نیازمند الزامات قانونی است/لزوم جوانگرایی در شورای عالی انقلاب فرهنگی

دبیر اتحادیه دفتر تحکیم وحدت از عملکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی و صداوسیما به عنوان دونهاد تاثیرگذار فرهنگی در کشور انتقاد کرد.

به گزارش گروه دانشگاه ایسکانیوز، دیدار مقام معظم رهبری با تشکل‌های دانشجویی که هر سال در ماه رمضان با ضیافت افطار و سخنرانی نمایندگان تشکل‌های دانشجویی همراه است امروز دوشنبه 7 خردادماه در حسینیه امام خمینی(ره) برگزار شد.

اسماعیل کوهی مقدم دبیر اتحادیه دفتر تحکیم وحدت به نمایندگی از این اتحادیه در این مراسم به سخنرانی پرداخت. متن سخنرانی کوهی مقدم به شرح زیر است:

وَلَقَدْ کَرَّمْنَا بَنِی آدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِی الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَاهُمْ مِنَ الطَّیِّبَاتِ وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلَى کَثِیرٍ مِمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِیلًا

حرف نوی انقلاب اسلامی در بسیاری از مسائل کرامت انسانی و تجلی آن در مسائل سیاسی چیزی نیست جز مردم سالاری دینی، چرا که رای مردم بر اساس کرامت انسان در پیشگاه خدای متعال معتبر است. مردم سالاری دینی دارای دو مرحله است، نخست آنکه تشکل نظام به وسیله اراده و رای مردم اتفاق بیافتد دوم مسئولان نظام نسبت به مردم وظایف خود را انجام دهند.

اما این وظائف اول، دخیل کردن نظرات و مطالبات مردم در امور (در یک کلام مشارکت دادن آنها) و دوم، اقناع مردم و تبیین مسائل. نظام اسلامی در مرحله اول مردم سالاری دینی یکی از بی‌سابقه‌ترین عملکردها را به نمایش گذاشته است، یعنی مشارکت پر شور در انتخابات.

اما همه مسئولین باید بدانند! برای نظامی که سرمایه اجتماعی را یکی از مولفه‌های قدرت می‌داند حفظ این سرمایه عظیم و قدردانی از این مشارکت مردم تنها در گرو عملی شدن مرحله دوم یعنی انجام وظائف مسئولین نسبت به مردم است. که در قالب شعار مسئول مردمی، نظارت همگانی به بررسی آن می‌پردازیم:

استفاده از ظرفیت‌های نظارتی مردم

در خصوص بعد مشارکتِ نظرات و مطالبات مردم، باید از ظرفیت‌های نظارتی مردم استفاده شود. به نظر می‌رسد سطح ارتباط مسئولین با نخبگان علمی و تشکل‌های مرتبط مطلوب نیست. شما تاکید فراوانی به حفظ امید در جامعه دارید، اما این امیدواری الزاماتی دارد و یکی از این الزامات جوان‌گرایی و شنیدن نظرات آنها است. به عنوان یک پیشنهاد، در سال حمایت از کالای ایرانی، یکی از دیدارهای خودتان را به کارآفرینان جوان اختصاص دهید.

اما در سطح مطالبات عموم مردم! اخیرا اجتماعاتی توسط اقشار مستضعف و مظلوم جامعه، عموما با مطالبات اقتصادی شکل گرفت. این تجمعات یا مورد بی‌توجهی مسئولین قرار گرفت و یا با بی‌تدبیری کامل با برچسب "امنیت" به شکل بدی با آن مقابله شد. مثل تجمعات کارگران و برخی مالباختگان. اگر این تجمعات اعتراضی مسالمت‌آمیز و کوچک، توجه و پیگیری یک نماینده مجلس یا حتی امام جمعه شهر را در پی داشته باشد، فضا برای میدان داری دشمنان ملت فراهم نمی‌شود تا اتفاقاتی مثل دی ماه سال گذشته را رقم زنند. بعد از 4 دهه حیات انقلاب اسلامی هنوز نتوانستیم یک ساز و کار برای طرح اعتراضات مردمی به وجود بیاوریم.

اما در باب اقناع و تبیین، اگر نظام اسلامی در پی کسب اعتماد مردم است باید قدرت تبیین مسائل را در خود ایجاد کند. ما معتقدیم این ضعف در تبلیغات، بخشی از ضعف در حوزه عدالت را موجب شده است. چرا که بدون ابزار رسانه، تبیین عدالت و تبدیل آن به گفتمان غالب در جامعه امکان‌پذیر نیست. در میان انبوهی از دستگاه‌های فرهنگی و تبلیغاتی که در چارچوب نظام فعال هستند، اگر تنها صدا و سیما به فهم درستی از روش‌های تبلیغاتی و رسانه‌ای برسد گام بزرگی پیش رفته‌ایم.

صدا وسیما عرصه را برای میدان‌داری دشمن بازگذاشته است

ما سیره حضرت امام و شما را در مورد مستضعفین می‌شناسیم، رسانه‌ای که برای مردم و به نام ملت ایجاد شده است امروز تا چه حد صدای مطالبات عدالت‌طلبانه مستضعفین است؟ سهم جریان لیبرال را با سهم مستضعفین مقایسه کنید. نظارت همگانی بدون رسانه مستضعفین چگونه تحقق می‌یابد؟ رویکرد‌های محافظه کارانه در پوشش وقایع و حتی بازتاب ندادن گله‌مندی‌های مردم از دستگاه‌های مختلف، در شرایطی که گردش اطلاعات توسط حجم وسیعی از ارتباطات اجتماعی هم صورت می‌پذیرد فقط عرصه را بر دشمن، برای ارائه روایت دست اول باز می‌کند. در شرایطی هستیم که دشمن پا را از اقناع فراتر گذاشته و با ابزار مدیریت ادراک وقایع را کاملا وارونه نشان می‌دهد، در این شرایط آقایان هنوز راهبردشان بایکوت خبری است!

خود مسئولین هم به عنوان رسانه‌های نظام در باب اقناع، بسیار موثر هستند. حضرت امیر خطاب به مالک می‌فرمایند: "مگو که مرا بر شما امیر ساخته‏‌اند و باید فرمان من اطاعت شود". به عبارتی مسئولین باید پاسخگویی به انتقادات و تبیین دلایل تصمیماتشان را به عنوان بخش جدا نشدنی مسئولیت بپذیرند. متاسفانه بسیاری از مسئولین کشور چنین تکلیفی را احساس نمی‌کنند و عمدتا مسائلی را که با توضیح ابعاد آن به راحتی امکان پذیرش مردمی دارند، تبدیل به مساله‌ای لاینحل می‌کنند، که مثال بارز آن را در مساله فیلترینگ پیام رسان‌های خارجی دیدیم.

باید برای خود یادآوری کنیم! در منطق اسلامی پایه اعتمادسازی تکریم است و نه تکریم از سر ریاکاری و تزویر بلکه تکریم اسلامی و انسانی. اما چرا در شرایط فعلی پاسخگویی به مردم و در مفهوم کلی‌تر احترام به کرامت انسانی در میان مسئولین کشور کم رنگ است؟

این شرایط هشدار خطر استحاله مفاهیم اصیل انقلاب را می‌دهد. مفاهیم اولیه انقلاب اسلامی، هم باید به صورت مداوم بازخوانی شده هم به صورت مداوم به روز رسانی شوند که این امر باید توسط متخصصین انقلابی حوزه اندیشه و آگاه نسبت به فضای جامعه صورت پذیرد و در قالب رسانه‌های مکتوب و نشریات به جامعه منتقل شود. البته جایی را نمیشناسیم که متخصصین با این ویژگی ها با چنین ماموریتی گرد هم آمده باشند!

شورای عالی انقلاب فرهنگی توانایی طراحی راهبرد ندارد

در بین همه نهاد های فرهنگی، با توجه به فرمایشات حضرتعالی، ستاد فرماندهی، شورای عالی انقلاب فرهنگی است.

از قضا سرکنگبین صفرا فزود *** روغن بادام خشکی می نمود

اما این شورا نه تنها شناختی از ظرفیت‌ها نداشته و توانایی طراحی راهبرد ندارد بلکه در تشکیل جلسات خود نیز معطل مانده است! ادامه این وضعیت نه تنها موجب پیشبرد اهداف فرهنگی انقلاب نمی‌شود بلکه عرصه فرهنگی را بر جریان انقلابی تنگ‌تر می‌کند. البته فرمان آتش به اختیار حضرتعالی هنوز نصب العین ماست اما برای جریان‌سازی فرهنگی، قرارگاه‌های مرکزی باید از اختلال خارج شوند. شورای عالی انقلاب فرهنگی نیاز به یک انقلاب فرهنگی در درون خود دارد. هم از طریق جوانگرایی در نفرات هم از طریق چابک‌سازی ساختارها. بررسی ‌ایی صورت پذیرفته که کتبا خدمت حضرتعالی ارائه می‌گردد.

اما مساله ای در باب حوزه زنان، که در سالهای اخیر خواهران دفتر تحکیم به عنوان یک ماموریت ویژه به آن پرداخته‌اند، تا در هجمه‌های سنگین تبلیغاتی و رسانه‌ای ابعاد شخصیت زن مسلمان انقلابی را تبیین کنند. الگوی انقلاب اسلامی برای بانوان جامعه زن نه شرقی و نه غربی است که در کنار خانواده خود به نقش آفرینی جدی و اثرگذار در جامعه می پردازد. اما مسیر لازم برای نائل آمدن به چنین الگویی مشخص نیست حرکت در این راه و رسیدن به الگوی قابل ارائه نیازمند الزامات قانونی و ساختاری متناسب با همه ابعاد زندگی زنان است.

اما از سویی معاونت امور زنان و مثلا! خانواده و فراکسیون زنانِ مجلس بر خاکستر فمنیستی کردن جامعه می‌دمند و از سوی دیگر تنها نهاد حاکمیتی سیاست‌گذار از فهم زنان و دخترانِ امروزِ جامعه درمانده است. این تخاصم گفتمانی در حوزه زنان از یک سو و سیاسی‌بازی و انحصارطلبی جریانات حاکم از سوی دیگر نوعی تضاد و تعارض در بطن زندگی زنان ایجاد کرده است که زندگی آنان را تبدیل به صحنه امتیازگیری از رقیب نموده.

تنها راه نجات از این شرایط تبیین گفتمان انقلاب اسلامی در حوزه زنان با تکیه بر اندیشه‌ورزی در بستر اسلام اجتهادی و فقاهتی و متناسب با شرایط روز جامعه است. این گفتمان باید به عنوان عامل همگرایی تمامی نهادها به کار گرفته شود.

ما به آینده انقلاب اسلامی امید داریم و یقین داریم اگر نظام اسلامی ویژگی ممتاز خود که همان احترام به کرامت انسانی است را حفظ کند روندی بسیار سریعتر برای نیل به اهداف خود خواهد داشت.

202

کد خبر: 952637

وب گردی

وب گردی