دولت هیچ برنامه‌ای برای فروش آب به کشورهای همسایه ندارد/تغییر ساعت کاری ادارات در اختیار استانداری‌هاست

وزیر نیرو با تاکید بر اینکه دولت به هیچ وجه برنامه‌ای برای انتقال و فروش آب به هیچ یک از کشورهای همسایه ندارد، گفت: مشکل کم آبی موجب شده تا برخی از دشمنان کشور در خارج از این مرزها برای ایجاد فشار به مردم به هوس بیفتند و شرایط را برای ایجاد تنش در مناطق مختلف مساعد ببینند.

به گزارش گروه اقتصادی ایسکانیوز؛ رضا اردکانیان شامگاه شنبه، 16 تیرماه با حضور در برنامه نگاه یک به تشریح آخرین وضعیت آب و برق در کشور پرداخت و افزود: روزهای گرم تابستان امسال در حالی آغاز شده که میزان بارش‌های کشور از ابتدای سال آبی 97-96 (ابتدای مهرماه) تاکنون به 167 میلیمتر رسیده که در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته 26 درصد و در مقایسه با مدت متوسط دراز مدت 30 درصد کاهش داشته است.

او با تاکید بر اینکه کم بارشی همزاد با ماست، ادامه داد: درصددیم تا با همکاری سایر وزارتخانه و دستگاه‌های کشور کمتر در خصوص مقابله با خشکسالی صحبت کنیم و سازگاری با کم آبی را در دستور کار قرار بدهیم. اجداد ما هزاران سال در یک اقلیم کم آب و خشک زندکی کرده‌اند، کوچ نکرده‌اند و طی سازگاری با کم آبی توسعه، رونق و پیشرفت داشته‌اند و پیشرفته‌ترین فناوری بهره‌برداری صحیح از منابع زیرزمینی یعنی قنات را به جهان معرفی کرده‌اند.

وزیر نیرو با اشاره به ایجاد برخی شایعات در فضای مجازی در خصوص صادرات آب ایران به سایر کشورهای منطقه، گفت: افت بی سابقه بارندگی‌های سال آبی جاری موجب شده تا برخی از دشمنان کشور در خارج از این مرزها برای ایجاد فشار به مردم به هوس بیفتند و شرایط را برای ایجاد تنش در مناطق مختلف مساعد ببینند.

اردکانیان با تاکید بر اینکه پیش از نیز دو بار مسئله صادرات آب ایران به کویت و سایر کشورهای منطقه را تکذیب کرده‌ام، ادامه داد: با وجود این باز هم پیش‌بینی شده بود که این شایعه سازی‌ها ادامه خواهد شد چرا که نان برخی افراد در پرداختن به این شایعه هاست.

او به پیشینه مسئله انتقال آب به کویت اشاره کرد و افزود: در سال 82 زمانی که بنده معاون امور آب وزارت نیرو بودم پیشنهادی در بخش خصوصی ایران مبنی بر علاقه‌مندی دولت کویت برای انتقال آب ایران به این کشور مطرح شده بود و یادداشت تفاهمی در آن زمان نیز در این زمینه آماده و بخش خصوصی هم برای تنظیم قرارداد فعال شده بود.

وزیر نیرو یادآور شد: در همان مقطع زمانی با توجه به مباحثی که در خصوص تغییر اقلیمی به وجود آمده بود و پیش‌بینی شده بود که کشور ما در آینده دچار خشکسالی خواهد شد مخالفت‌های جدی از طرف بخش‌های مختلف به ویژه از سوی بنده برای انجام این طرح مطرح شد که خوشبختانه این موضوع به قرارداد منجرنشد و در همان زمان بحث کاملا منتفی شد.

اردکانیان خاطرنشان کرد: طبق قانون وزارت نیرو مسئول تخصیص آب از یک سد به یک دشت، شیرین کردن اب دریا و انتقال آن به داخل کشور، یا صادرات و فروش آب و... است. برای چندمین بار تاکید می‌کنم که به هیچ وجه دولت هیچ برنامه‌ای برای انتقال و فروش آب به هیچ یک از کشورهای همسایه ندارد. نباید از این نکته مهم غافل شویم که برخی درصدد هستند از مشکل کم آبی برای ایجاد تنش بین مردم مناطق مختلف استفاده کنند.

دشمنان برای ایجاد تنش از شرایط کم آبی سوء استفاده می‌کنند

وزیر نیرو به وضعیت شهرهای دارای تنش آبی اشاره کرد و گفت: از میان یک هزار و 157 شهر کشور 334 شهر با جمعیتی بالغ بر 34 میلیون نفر با مشکلات کم آبی مواجه هستند. دولت دو هفته پیش حدود یک هزار و 20 میلیارد تومان به منظور اجرای هزار و 195 پروژه در 280 شهر برای کاهش تنش آبی اختصاص داده است.

او با تاکید بر اینکه در زمینه استفاده از منابع آبی جامعه بدمصرفی هستیم، اضافه کرد: ما با وجود اینکه به تمامی طرح‎‌های تامین آب همچون شیرین سازی آب دریا، مهار آب‌های سطحی، بارور سازی ابرها، مطالعه پدیده آب‌های ژرف، استفاده از پساب و بازچرخانی از آن و... بپردازیم اما نباید از شیوه مصرف خود غافل شویم چون اگر بدمصرفی خود را اصلاح نکنیم این آب‌های جدید هم مشکل ما را برطرف نخواهد کرد و گویا که به داخل یک مشک سوراخ آب ریخته شده باشد.

اردکانیان خاطرنشان کرد: شهرهای ما در مناطقی واقع شده است که منابع آب اطراف آن محدود است و جمعیت چند میلیونی اطراف آن را به راحتی نمی‌توان منتقل کرد و باید با همین منابع گذران زندگی کنند و این منابع پاسخگویی افزایش جمعیت آینده هم باشد. ما از این منبع گران بها نباید برای شستن زمین و... استفاده کنیم. تامین آب شرب برای شهرها فعالیت فوق العاده پیچیده و سنگینی دارد و این جمعیت با مصرف صحیح باید به زندگی مناسب خود ادامه بدهند.

وزیر نیرو اظهار کرد: درصددیم در برخی مناطق همچون مناطق کویری کولرهای آبی تبدیل به کولرهای گازی شود و آب صرفه جویی شده در این بخش صرف مصارف دیگر شود. همچنین درصددیم تا در همین کولرهای آبی تغییری بدهیم تا مصرف آب و برق آن ها نیز کمتر شود.

او تاکید کرد: اگر ما بتوانیم با کمک هم حدود 10 درصد بهره‌وری آب در بخش کشاورزی را افزایش بدهیم اطمینان کامل داریم حقابه های زیست محیطی به خوبی تامین خواهد شد و برای مصارف بخش آب شرب و صنعت دو برابر جمعیت فعلی کشور هم منابع آب کافی وجود خواهد داشت.

اردکانیان تصریح کرد: با تصمیم وزارت جهاد کشاورزی کشت برنج به جز دو استان در سایر مناطق ممنوع شده است، ولی امروز شاهدیم در یکی از استان‌ها بیش از دو میلیارد مترمکعب آب شیرین صرف کشت برنج می شود. بنابراین باید الگوی کشت مناسب را در استان‌های مختلف کشور مستقر کنیم.

او افزود: در حال حاضر حدود 10 میلیارد مترمکعب در بخش شرب، بهداشت و صنعت و حدود 90 میلیارد مترمکعب در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد که اگر 10 درصد بهره‌وری آب بخش کشاورزی را افزایش بدهیم منابع آب لازم برای دو برابر جمعیت فعلی کشور ایجاد خواهد شد.

در زمان پیک، هیچگونه صادرات برق نخواهیم داشت

اردکانیان با اشاره به اینکه پروژه ها با بررسی های لازم انجام می شود، اظهار داشت: پروژه ها در مرحله مطالعه اولا قرار می گیرند و بعد اجرا می شوند و بدون انجام مطالعات، سازمان برنامه و بودجه منابع مورد نیاز را تخصیص نمی دهد.

او با بیان اینکه باید از هزینه زایی در طرح‌ها عبرت بگیریم، افزود: در جانمایی صنعت بایستی به موضوع آب نگاهی عمیق داشت و فشارهای سیاسی را به این حوزه ورود ندهیم و دخیل نکنیم و تصمیم گیری‌های ما مبتنی بر آمایش آب محور باشد.

اردکانیان با عنوان این مطلب که آب یک کالای حیاتی است و باید بهینه و درست آن را مصرف کنیم، تصریح کرد: نبایستی این کالا ارزش واقعی خود را از دست بدهد و حتما قیمت واقعی آن باید مشخص شود، از این رو ما باید به سمت اصلاح تعرفه برای مصرف درست برویم.

وزیر نیرو با اشاره به اینکه در مدیریت مصرف اقداماتی را در دستور کار خود قرار دادیم، عنوان کرد: از 19 خردادماه تمامی سازمان های دولتی موظف شدند تا در مصرف آب و برق خود صرفه جویی کنند و در این خصوص نیز دو مصوبه از سوی هیات دولت به سازمان ها ابلاغ شد که یکی تغییر ساعات ادارای و دیگری تشویق دستگاه ها برای مصرف درست و بهینه بود.

او ادامه داد: با اجرای این مصوبه حدود 2 هزار مگاوات کاهش مصرف داشتیم که این رقم بسیار قابل ملاحظه‌ای در ایام پیک است.

اردکانیان افزود: اکیپ های از شرکت های توزیع بر عملکرد دستگاه ها نظارت دارند و هم اکنون 250 اکیپ در تهران سیستم های سرمایشی را رصد می کنند که در صورت عدم رعایت سازمان یا دستگاهی، حتما برق آنها قطع خواهد شد.

وزیر نیرو با بیان اینکه برای تامین 2 هزار مگاوات بایستی مبلغ 1 میلیارد و 600 میلیون یورو در نظر می گرفتیم، ادامه داد: این مقدار صرفه جویی کمک فراوانی به ایام پیک کرد و خاموشی ها را کاهش داد.

او از اهمیت درست مصرف کردن گفت و ادامه داد: از 55 هزار مگاوات برق مصرفی کشور، حدود 21 هزار مگاوات آن سهم سیستم های سرمایشی است که این رقم بسیاربزرگ است و جای تامل دارد و بدانید اگر مردم همچنان در زمینه صرفه جویی کمک کنند و مدیریت مصرف داشته باشیم، قطعاً تابستان امسال را بدون مشکل سپری خواهیم کرد و خاموشی نخواهیم داشت.

اردکانیان درباره نوسانات برق در برخی مناطق بیان داشت: ما سعی داریم که نوسانات در فرکانس شبکه نداشته باشیم و اگر مصرف پایین بیاید، ذخیره نیروگاهی نیز بیشتر خواهد شد و مردم برق مطمئن تری را دریافت خواهند کرد.

وزیر نیرو با اشاره به پیک امروز که 55 هزار و 225 مگاوات بود گفت و بیان داشت: امروز در مجموع در مناطق مختلف کشور به‌صورت پراکنده تقریباً یک هزار مگاوات خاموشی داشتیم، اما دو عامل صرفه‌جویی و کاهش دما میزان خاموشی‌ها را کاهش خواهد داد.

او از اطلاع رسانی قبلی شرکت های توزیع برای خاموشی های احتمالی به مردم گفت و افزود: دستورالعمل های لازم در این باره به شرکت های توزیع داده شده است که حتما از قبل اطلاع‌رسانی لازم را به‌عمل آورند و در اینجا باید گفت خاموشی‌های اخیر هم به‌دلیل افزایش دما و خارج شدن تجهیزات از مدار بوده است که این امری طبیعی بشمار می رود.

اردکانیان درباره صادرات و واردات برق نیز گفت و اینگونه بیان داشت که یکی از افتخارات صنعت برق ما تبادل شبکه با همسایگان خارجی خود است که در حوزه برق هم صادرات داریم و هم برق را به داخل کشور وارد می‌کنیم که در حال حاضر همکاری خوبی با کشورهای افغانستان، ارمنستان، ترکمنستان، آذربایجان، عراق و...وجود دارد.

او از تشویق سرمایه گذاران داخلی برای تولید برق گفت و بیان داشت که آنها می‌توانند برق تولیدی خود را به کشورهای همسایه بفروشند و این از سیاست های کلی و برنامه دراز مدت ما نیز است.

وزیر نیرو ادامه داد: در زمان پیک، هیچگونه صادرات برق نخواهیم داشت و نزدیک صفر است؛ باید گفت که یک هزار و 300 مگاوات ظرفیت برق کشور متعلق به بخش صادرات است و حدود 700 مگاوات نیز در بخش واردات ظرفیت داریم؛ هم‌اکنون نیز با کشورهای آذربایجان و ارمنستان در واردات همکاری داریم و با اجرای خط سوم با ترکمنستان صدور برق نیز افزایش خواهد یافت.

اردکانیان از انرژی‌های تجدیدپذیر گفت و بیان داشت: پتانسیل بسیاربالایی در این زمینه وجود دارد که ما به لحاظ فنی مشکل خاصی برای افزایش آن نداریم و کار را تقریباً شروع کرده ایم و بایستی بر اساس برنامه پنجم توسعه، ظرفیت این بخش را به 5 هزار مگاوات برسانیم.

او افزود: امسال ظرفیت نصب شده به یک هزار مگاوات خواهد رسید و ان شاالله در سال آینده این ظرفیت دو برابر خواهد شد و به‌دنبال این هستیم که با ایجاد تسهیلات برای سرمایه داران داخلی، نسبت به گسترش انرژی های تجدیدپذیر در کشور اقدام کنیم.

تغییر ساعت کاری ادارات در اختیار استانداری‌هاست

وزیر نیرو در انتهای سخنان خود به تغییر ساعات ادارات به‌ویژه در تهران بمدت دو هفته اشاره کرد و گفت: دولت اختیارات لازم را به استانداری‌ها داده است تا در صورت لزوم این تغییر ساعت ها ادامه داشته باشد که باید بعنوان نمونه به استان خوزستان اشاره ای داشته باشم که با مصرف درست و کاهش آن، توانستند یک هزار و 500 مگاوات در مصرف کاهش داشته باشند که این نشان دهنده مدیریت درست و همکاری دستگاه ها و مردم برای ایام پیک است.

402

کد خبر: 960736

وب گردی

وب گردی