خلق دنیایی نوین با گستردگی‌های دیجیتالی چگونه ممکن می‌شود؟

اقتصاد دیجیتال یکی از مفاهیمی است که به دلیل توسعه زیرساخت‌های دیجیتال در کشورهای مختلف از یک سو و افزایش قابل توجه حجم داده‌ها در عصر اطلاعات از سوی دیگر، توانسته است، توجه بسیاری از فعالین اقتصادی و سیاست‌گذاران را به خود جلب کند.

به گزارش گروه علم وفناوری ایسکانیوز، یکی از مهم‌ترین و اثرگذارترین حوزه­ هایی که هم از بعد تأثیر آن بر بخش اقتصادی و پتانسیل­ های کسب‌وکاری و هم با در نظر داشتن اثرات فرهنگی ـ اجتماعی، تغییرات قابل توجهی را با خود به همراه داشته است، توسعه فناوری­های حوزه ارتباطات و به‌تبع آن توسعه ابعادی همچون اقتصاد دیجیتال است، به همین منظور ستاد توسعه فناوری‌های حوزه اقتصاد دیجیتال و هوشمند سازی این معاونت در راستای ارائه پیش‌زمینه‌های آشنایی با اقتصاد دیجیتال و افق‌های پیش رو در این حوزه،‌ در گزارشی به بررسی ابعاد و مفاهیم اقتصاد دیجیتال پرداخته است.
اقتصاد دیجیتال را می­ توان «انجام فعالیت­های اقتصادی و اجتماعی بر بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات» تعریف کرد، که در این اقتصاد نوین شبکه­ سازی دیجیتالی و توسعه زیرساخت­های ارتباطی، بستری جهانی فراهم می­ آورد که در آن افراد و سازمان­ ها با تجهیز به راهبردها به تعامل با یکدیگر، انجام فعالیت‌های اقتصادی، همکاری و جستجوی اطلاعات می‌پردازند.
بنا بر تعریفی دیگر، اقتصاد دیجیتال اقتصادی است که قسمت اعظم آن بر پایه فناوری‌های دیجیتال شامل شبکه‌های ارتباطی، رایانه‌ها، نرم‌افزارها و سایر فناوری‌های اطلاعاتی استوار است.
اقتصاد دیجیتال به‌صورت کاملاً بنیادین شیوه‎ تولید و بازاریابی کالا و خدمات شرکت‌ها را تغییر داده و بهبود بخشیده و در واقع مدل‌های جدید از کسب‌ و کار را در حوزه‌های مختلف به ارمغان آورده است.
به طور کلی، تعریف مفهومی گسترده‌ای از اقتصاد دیجیتال وجود ندارد، اما بوخت(Bukht) و هیکس (Heeks) در سال 2017 چارچوبی مفهومی برای فهم هرچه بهتر از اقتصاد دیجیتال ارائه داده‌اند که شکل زیر به تبیین مفهومی اقتصاد دیجیتال می‌پردازد.

شکل 1: تبیین مفهومی اقتصاد دیجیتال (Bukht & Heeks, 2017)

این مدل به تبیین حوزه مرکزی محدود و وسیع از اقتصاد دیجیتال پرداخته است؛ بخش هسته مرکزی و حوزه محدود، مربوط به بخش تولیدات ICT بوده و دربرگیرنده خدمات دیجیتال مختلف همچون برون‌سپاری خدمات مرکز تماس و خدمات اقتصاد پلتفرمی همچون گوگل است. اقتصاد دیجیتال حوزه وسیع‎تری از بخش دیجیتال دارد و اغلب فعالیت‎های اقتصادی فعال در سطح دیجیتالی را پوشش می‌دهد. به عبارتی این حوزه دربرگیرنده خدمات دیجیتال، اقتصاد پلتفرمی و بخشی از اقتصاد اشتراکی و اقتصاد گیگی است.

دیجیتالی شدن حوزه‌های مختلف کسب‌ و کار صورت می‌گیرد

نکته قابل توجه آن است که اقتصاد دیجیتال در نقطه مقابل اقتصاد سنتی قرار داشته و به طور فزاینده‎ای با اقتصاد فیزیکی یا آفلاین درهم‌آمیخته شده است و این ترسیم شفاف از اقتصاد دیجیتال را مشکل‎تر می‌کند. حوزه وسیع‎تر از اقتصاد دیجیتال که تمام فعالیت‎های اقتصادی مبتنی بر فناوری‎های دیجیتالی را پوشش می‎دهد، به‌ عنوان اقتصاد دیجیتالی شده در نظر گرفته می‎شود که ناظر بر دیجیتالی شدن حوزه‌های مختلف کسب‌ و کار است. این گستره وسیع، کسب‌وکارهای الکترونیک (معاملات کسب‎وکار مبتنی بر ICT) و زیرمجموعه آن، تجارت الکترونیک (معاملات تجارت خارجی مبتنی بر ICT)، تصمیم‎گیری الگوریتمی در کسب‎وکار (که درمجموع اقتصاد الگوریتمی نامیده می‌شود)،‌ استفاده از فناوری‎های دیجیتالی خودکار در تولید شامل انقلاب صنعتی چهارم و کشاورزی دقیق، اقتصاد اشتراکی (همچون حمل‌ونقل اینترنتی) و پلتفرم‌های نیروی کار آزاد آنلاین تحت عنوان «اقتصاد گیگ» را پوشش می‎دهد. فعالیت‎های مبتنی بر اقتصاد اشتراکی و اقتصاد گیگی هر دو بخش اقتصاد دیجیتال و اقتصاد دیجیتالی شده را در برمی‎گیرد. اما همان‌گونه که در شکل ارائه‌شده است، نمی‎توان حدومرز دقیقی برای تفکیک این ابعاد از همدیگر مشخص کرد و نقاط اشتراک زیادی نیز با هم دارند.



رشد اقتصاد دیجیتال نتیجه توسعه و پذیرش فناوری‌ها است

رشد اقتصاد دیجیتال، نتیجه توسعه و پذیرش فناوری‌ها و نوآوری‌های جدید در طی چندین دهه است که ریشه‎های شکل‎گیری آن شامل ظهور گسترده بازار کامپیوترهای شخصی در اواسط دهه 1980، افزایش ابزارهای طراحی دیجیتال و تجهیزات رباتیکی به‌منظور تولید در دهه 1990، رونق برون‌سپاری بخشی از فعالیت شرکت‌ها در دهه 2000 و توانایی در حال رشد شرکت‌های چندملیتی (MNEs) برای استفاده بهتر از دستگاه‌های اطلاعاتی متفاوت و بهبود همکاری است.
امروزه، ادغام زنجیره تأمین به‌عنوان بخشی از توسعه دستگاه‌های کسب‌وکار دیجیتال در حال اتفاق است و این موضوع با سرعت نسبتاً کند در بسیاری از کشورهای در حال توسعه نیز درحال وقوع است.
دیجیتالی سازی، تمامی بخش‌های زنجیره تأمین شرکت‌های تولیدی در سطح جهانی، از تدارکات داخلی و مدیریت تأمین‌کنندگان تا فرآیندهای داخلی و مدیریت مشتری را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
تأثیر کامل اقتصاد دیجیتال تنها زمانی آشکار خواهد شد که تمام ویژگی‌های مربوط به این اقتصاد به بلوغ کامل رسیده، یکپارچه‌شده و به طور گسترده‌ای مورد استفاده قرار گیرند.
سیر صعودی پیشرفت و عرضه‌ محصولات و اختراعات جدید، فراتر رفتن سرعت دسترسی به فناوری از یک حوزه‌ی جغرافیایی یا یک طبقه اجتماعی خاص و همچنین نگاه به فناوری به‌عنوان خالق دستگاه‌های جدید، از دیگر عوامل رشد و توسعه اقتصاد دیجیتال است.
با این حال، عوامل مختلفی مانند خطرات امنیت داده، فشارهای محلی‌سازی و همچنین جمع‌آوری داده‌ها و نگرانی‌های مربوط به حفظ حریم خصوصی، ممکن است به طور قابل توجهی سرعت توسعه آن را کاهش دهند.

انتهای پیام/

کد خبر: 993536

وب گردی

وب گردی