احیای اعتبار آمریکا در گرو بازگشت به برجام

دولت بایدن که با هدف بازیابی اعتبار از دست رفته آمریکا در میان متحدان خود به دنبال حل بحران توافق هسته ای با ایران است باید از فرصت مذاکرات وین با رویکرد دیپلماسی برد-برد استفاده کند.

به گزارش گروه بین الملل ایسکانیوز، دولت بایدن پس از به قدرت رسیدن با بحران‌های زیادی دست و پنجه نرم کرده است، بحران‌هایی که اغلب آنها میراث دونالد ترامپ است. یکی از مهمترین معضلات پیش روی بایدن، اعتبار از دست رفته آمریکا در عرصه بین المللی است که جو بایدنبرای احیای آن مسیر دشواری پیش رو دارد.

تکروی‌های دولت پیشین آمریکا خصوصا در مورد خروج از توافق هسته‌ای با ایران (برجام) عاملی شد که متحدان ایالات متحده ترجیح دهند، در کنار امریکا قرار نگیرند. در همان زمان متحدان آمریکا به صراحت اعلام کردند قصد ندارند توافق هسته‌ای را لغو کنند. اکنون دولت بایدن به دنبال بازیابی اعتبار از دست رفته آمریکا نزد همپ‌یمانانش از طریق مذاکرات وین است. اما ترمیم این اتحادها به تلاش‌های گسترده و مداوم نیاز دارد.

وجهه و اعتبار یکی از مهمترین فاکتورهایی است که می‌تواند تعیین کننده میزان نفوذ و تاثیرگذاری یک کشور در عرصه‌های مختلف باشد. به همین دلیل کشورها تلاش می‌کنند از این سرمایه در راه تامین منافع ملی خود و نیز افزایش نفوذ و نقش خود در حوزه‌های مختلف استفاده کنند و از وارد شدن صدمات احتمالی به اعتبار خود جلوگیری کنند. این موضوعی است که جو بایدن به آن واقف است.

بایدن در سخنرانی تحلیف خود گفت: ما اتحاد خود با کشورهای دیگر را ترمیم خواهیم کرد و یک بار دیگر با جهان تعامل خواهیم کرد.

اخیرا پیتر وستماکوت سفیر سابق انگلیس در آمریکا در این مورد گفت: ترامپ با برجام چه کار کرد؟ اگر یک ترامپ دیگر یا کسی شبیه به ترامپ بار دیگر بیاید، چه اتفاقی می‌افتد؟ پس بی‌فایده است که در حال حاضر به توافقی برسیم که ارزش ندارد به نظر من، دولت بایدن متوجه شده به اعتبار آمریکا به عنوان یک متحد قابل اتکا چه آسیبی وارد شده است.

نزدیک ترین متحدان ایالات متحده از جمله بریتانیا، فرانسه و آلمان و اتحادیه اروپا که دیگر طرف‌های برجام هستند، می‌خواهند آمریکا به طور کامل به توافق بازگردد. این کشورها انتظار دارند که ایالات متحده به تعهدات خود در قبال اروپا و به طور کلی به همه تعهداتش عمل کند.

متحدان اروپایی آمریکا به دنبال بازگشت ایالات متحده به تعهدات برجامی و تقویت تعهدات امنیتی در قبال متحدانش هستند. این موضوع مهم که مفاد توافق با ایران در قطعنامه شورای امنیت گنجانده شده، یکی از مهمترین دلایلی است که جامعه بین الملل برای بازگشت آمریکا به توافق هسته‌ای مطرح می‌کنند. کشورهای اروپایی حامی نقش سازمان ملل در امور جهانی هستند و می‌خواهند بدانند که آیا می‌شود بار دیگر به ایالات متحده اعتماد کرد!؟

شاید اگر گزینه‌ای غیر از برجام برای توافق با ایران بر سر مسائل هسته‌ای و همزمان بازیابی اعتبار آمریکا وجود داشت، بایدن می‌توانست آن گزینه را دنبال کند. اما برجام در حال حاضر تنها گزینه مورد قبول ایران است که جامعه بین الملل نیز از آن حمایت می کند.

برجام پنجره ای برای بازگرداندن اعتبار آمریکا و علاوه بر آن استقرار ثبات بیشتر در خاورمیانه است. برآیند عملکرد دولت بایدن نشان می‌دهد که آمریکا بازگشتی به رویکرد مسالمت آمیز دوران اوباما در قبال ایران خواهد داشت که شامل رفتارهای معقول‌تر شخص رئیس جمهور، حفظ اعتبار جهانی ایالات متحده و احترام به نظام بین المللی است. برخلاف رفتارهای قلدر مآبانه دولت ترامپ، دولت بایدن پس از روی کار آمدن خود به دنبال احیای اعتبار آمریکا است.

خسارت‌هایی که ترامپ با خروج از برجام به جایگاه آمریکا وارد کرد، باعث شده که حتی رسانه‌های آمریکایی نیز به دنبال تبدیل توافق هسته ای به معاهده ای غیر قابل تغییر باشند. هیئت تحریریه خبرگزاری بلومبرگ در مطلبی نوشته است که بایدن باید به جای احیای توافق هسته‌ ای به دنبال تبدیل آن به یک معاهده باشد تا از تصمیمات روسای‌جمهور بعدی و نوسانات سیاسی آینده در امان بماند.

در این مطلب آمده است: برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در واقع آزمونی برای محدودیت‌های قدرت ریاست‌ جمهوری در توافقات بوده است. عدم موافقت کنگره با این توافق کار را برای دونالد ترامپ، جایگزین اوباما، برای خروج از آن آسان کرد. اکنون، در حالی که امضاکنندگان این توافق وارد آخرین مرحله مذاکرات برای بازگرداندن آمریکا به تعهداتش به این توافق می‌شوند، باز هم همان اشتباه را تکرار می‌کنند. جو بایدن، رئیس‌ جمهور فعلی آمریکا، برای آن که کنگره را با خود موافق کند، تلاش چندانی نمی‌کند. بدون چنین حمایتی، اعتبار یک توافق هسته‌ ای احیا شده به محاسبات سیاسی رؤسای جمهور بعدی بستگی خواهد داشت.

بایدن باید برای حفظ اعتبار آمریکا و مقام ریاست جمهوری خود کنگره را متقاعد کند که لازم است برجام به یک معاهده جامع تبدیل شود که بتواند از تغییرات زمانی و نوسانات در سیاست‌های ریاست‌جمهوری مصون باشد. این کار ارائه ضمانتی از سوی آمریکا است که دیگر از این توافق خارج نخواهند شد.

 قطعا حضور مقطعی آمریکا در توافق هسته‌ای می‌تواند به ایران لطمه بزند. اما در اولین گام ایالات متحده آمریکا برای تقویت جایگاه راهبردی و اعتبار گذشته خود در جهان و مقابله با کشمکش‌های ژئوپلتیک و تهدیدات ناشی از سایر قدرت‌های بزرگ به همکاری متحدان اروپایی خود نیاز دارد. دولت بایدن با هدف حل بحران توافق هسته ای با ایران و بازگرداندن بخشی از اعتبار آمریکا باید تلاش کند تا از فرصتی که برای گفت‌وگوهای وین با روح دیپلماسی برد- برد ایجاد شده استفاده کند.

انتهای پیام/

کد خبر: 1098513

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =