جزئیات بررسی رتبه بندی معلمان در شورای نگهبان

لایحه رتبه بندی معلمان برای بررسی به شورای نگهبان ارسال شده است. بر اساس گفته سخنگوی شورای نگهبان، در بخش‌های اضافه‌شده در مجلس به این طرح، ابهاماتی وجود دارد.

به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز؛ اوایل دهه 90 بود که طرح رتبه‌بندی معلمان مطرح شد. این لایحه در آخرین روزهای دولت دوازدهم به مجلس ارسال شد و حالا پس از اصلاح لایحه رتبه بندی معلمان و تصویب آن در مجلس دولت سیزدهم (در تاریخ ۲۴ آذر ۱۴۰۰)، و بعد از تدوین آیین نامه رتبه بندی معلمان در مرکز برنامه‌ریزی منابع انسانی و امور اداری وزارت آموزش و پرورش، اکنون برای بررسی و اعلام نظر به شورای نگهبان ارسال شده است.

مصوبه مجلس، معلمان را بر پنج رتبه «آموزشیار معلم»، «مربی معلم»، «استادیار معلم»، «دانشیار معلم» و «استاد معلم» تقسیم کرده است.

طبق مصوبه مجلس، کسب رتبه‌های بالاتر مستلزم حداقل 5 سال خدمت در هر یک از رتبه‌ها و کسب سایر شرایط لازم تعیین شده در آیین‌نامه اجرایی قانون خواهد بود. دوره خدمت در هر رتبه برای معلمان شاغل در دوره ابتدایی، مدارس استثنایی، مناطق محروم و مرزی و عشایری به ازای هر سال خدمت تمام‌وقت در این مناطق 3 ماه کاهش می‌یابد.

حداقل سابقه خدمت معلمی برای کسب رتبه‌های دانشیار معلم و استاد معلم به ترتیب 15 و 21 سال است.

فرایند رتبه‌بندی برای تمام معلمان بر مبنای امتیازات ناشی از دوره‌های ضمن خدمت، شایستگی‌های عمومی، تخصصی و حرفه‌ای، عملکرد رقابتی، دانش تخصصی ـ تربیتی و پژوهشی، خلاقیت و نوآوری، سنوات تجربه معلمی، سنوات تحصیل در دانشگاه فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی، سوابق مدیریتی در آموزش و پرورش، آخرین مدرک تحصیلی و کسب امتیازات لازم در نظام رتبه‌بندی معلمان در یکی از رتبه‌های این قانون و مطابق آیین‌نامه اجرایی قانون حداکثر تا پایان سال 1400 انجام می‌شود.

ابهامات لایحه رتبه بندی برای شورای نگهبان

امروز ۱۹ دی ۱۴۰۰، «هادی طحان‌نظیف» سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری خود درباره بررسی لایحه رتبه‌بندی معلمان گفته است: «طرح رتبه‌بندی معلمان به شورای نگهبان رسیده و در حال بررسی آن هستیم. درباره بار مالی این مصوبه با توجه به اینکه ماهیت آن لایحه است طبیعتاً بخشی از بار مالی آن توسط دولت تأمین شده، اما نسبت به بخش‌هایی که در مجلس اضافه شده است سؤالات و ابهاماتی داریم که در حال بررسی این سؤالات هستیم.»

طبق گفته او، پس از اتمام بررسی‌ها، نتیجه نهایی و رسمی اعلام خواهد شد؛ البته زمان زیادی باقی نمانده و شورای نگهبان 10 روز فرصت دارد و البته 10 روز نیز می‌تواند استمهال کند که این کار انجام شده است.

هدف از طرح رتبه بندی افزایش حقوق معلمان است یا ارتقای کیفیت آموزش؟

اعتقاد برخی از کارشناسان این است که در رتبه بندی معلمان، هدف اصلی، ارتقای کیفیت نظام آموزش و پرورش است نه افزایش حقوق معلمان.

اما باید پرسید اگر هدف ارتقای کیفیت تعلیم و تربیت است، چرا باید تمام معلمان شامل رتبه‌بندی شوند؟ تعداد 730 هزار معلم در این ارزیابی وارد می‌شوند و شاید تعداد قابل توجهی از آنها امتیاز لازم را کسب نکنند. هم‌اکنون به این علت که نگاه معیشتی به طرح رتبه بندی حاکم بوده، این توقع ایجاد شده است که همه معلمان باید شامل رتبه‌بندی شوند.

این نوع گفتار که با یک چرتکه 730 هزار نفری، بودجه را تقسیم کرده و می‌گویند به هر معلم بین 700 تا 800 هزار تومان می‌رسد، به معنی این است که در این لایحه به دنبال توزیع پول هستند و به دنبال سنجش صلاحیت نیستند.

معاون حقوقی و امور مجلس وزیر آموزش و پرورش به تازگی اعلام کرده برای اینکه در پرداخت دیون طرح رتبه بندی معلمان مشکلی پیش نیاید، قرار است قانون را بر مبنای ۳۱ شهریور اجرا کنند و می‌خواهند زودتر مصوبه نهایی را از مجلس گرفته و به صورت ضرب‌الاجلی اجرا کنند.

با پیچیدگی‌هایی که تا کنون برای این طرح پیش آمده باید دید سرانجام لایجه رتبه بندی معلمان به کجا می‌رسد و چقدر در ارتقاء کیفیت نظام آموزش پرورش و کسب رضایت معلمان و محصلان موثر واقع می‌شود.

انتهای پیام/

کد خبر: 1125078

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 1
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • IR ۱۸:۲۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۹
      0 0
      با سلام لب کلام اینه جناب شورای نگهبان حقوق معلمی کفاف زندگی و خرجی مان رو نمی کنه حقوق ما رو هم 3 برابر کنید چون هر چی جنس تو کشور خریدیم همه اش 3 برابر شده . بن یارانه کارانه سفرهای خارجی خودرو های لوکس مال شماست حمالی با ماست . اجرکم عند ا...