تقابل روسیه و ناتو سال‌ها به طول خواهد انجامید / احتمال خیزش رهبران منطقه‌ای به ویژه کشورهای موسوم به جنوب جهانی

آندره کورتونوف ضمن تاکید بر تلاش ایالات متحده برای بازگرداندن جهان تک قطبی به همان شکلی که در حدود بیست و پنج الی سی سال گذشته بوده، اظهار کرد: در آینده نزدیک شاهد خیزش رهبران منطقه‌ای به ویژه کشورهای موسوم به جنوب جهانی از جمله هند، ایران، برزیل، ترکیه، اندونزی خواهیم بود.

به گزارش خبرنگار بین‌الملل ایسکانیوز، جنگ اوکراین بسیاری از معادلات جهانی را تغییر داد و موجب تشکیل اتحادها و ائتلاف‌های جدید در بین برخی کشورهای جهان شد. علاوه بر این، جنگ مذکور موجب شد تا فرضیه تغییر نظم جهانی و شکل گیری نظم جدید تقویت شود. به اعتقاد برخی تحلیلگران مسائل بین الملل، جهان در حال گذار از نظام تک قطبی با محوریت آمریکا به نظمی چند قطبی است. از طرف دیگر، افزایش قدرت اقتصادی چین در دهه‌های اخیر و همچنین تلاش بسیاری از کشورها برای نزدیک شدن به این کشور، ذهن‌ها را برای گذار به جهانی با قطب‌های دیگر آماده کرده است. «دکتر آندره کورتونوف» -دیپلمات برجسته روسی و مدیرکل شورای امور بین المللی روسیه- به سوالاتی در مورد آینده نظم جهانی و احتمال وقوع جنگ‌های دیگر در آینده پاسخ داد.  

قطب‌های جدیدی در مقابل آمریکا شکل گرفته است

متن کامل این مصاحبه بدین شرح است:

- سیاست‌های غلط آمریکا در دهه‌های اخیر و ورود به جنگ‌های پرهزینه در خاورمیانه موجب تقویت فرضیه افول قدرت و تاثیرگذاری این کشور شد. به نظر شما جایگاه جهانی ایالات متحده آمریکا در سال‌های آتی به چه صورت خواهد بود؟

ایالات متحده تلاش می‌کند تا جهان تک قطبی را به همان شکلی که در حدود بیست و پنج الی سی سال گذشته بوده بازگرداند. ممکن است این کشور در این راستا به موفقیت‌های تاکتیکی هم دست یابد. به عنوان مثال، احتمالا برای مدتی تلاش اتحادیه اروپا برای خودمختاری استراتژیک را سرکوب کند. با این حال، از نظر استراتژیک، جهان تک قطبی آینده‌ای ندارد. زیرا توازن قوا در نظام بین الملل از آغاز قرن بیست و یکم به شدت تغییر کرده است.

- به نظر می‌رسد جنگ اوکراین موجب شکل گیری روابط و ائتلاف‌های جدید در عرصه بین المللی شد. فکر می‌کنید مختصات نظم نوین جهانی متاثر از تحولات اخیر به چه شکل است و بازیگران تاثیرگذار چه کشورهایی خواهند بود؟

احتمالا در آینده نزدیک شاهد خیزش رهبران منطقه‌ای به ویژه کشورهای موسوم به جنوب جهانی باشیم. به نظر می‌رسد کشورهایی مانند هند، ایران، برزیل، ترکیه، اندونزی بیش از هر زمان دیگری فعال خواهند شد. علاوه بر این، چین به عنوان رقیب سرسخت ایالات متحده دستاوردهای بیشتری از این شرایط کسب خواهد کرد. با این حال، من همچنان در مورد اتحادهای شکل گرفته جدید تردید دارم. به نظر می‌رسد ائتلاف‌های موقعیتی و موقتی در سیاست جهانی رواج بیشتری یافته است.

- از نظر شما احتمال وقوع جنگ در شرایط گذار از نظام تک قطبی وجود دارد و چه طرف‌هایی در چنین جنگی درگیر خواهند بود؟

وقوع یک جنگ جدید دیگر همیشه امکان پذیر است که می‌تواند در هر نقطه‌ای از جمله در شرق آسیا، خاورمیانه یا آفریقا رخ دهد. به نظر می‌رسد درگیری آمریکا و چین بر سر تایوان خطرناک باشد؛ زیرا پیامدهای جهانی متعددی خواهد داشت. علاوه بر این، همچنین ممکن است در آینده شاهد جنگ‌های داخلی بسیاری باشیم که به دلیل دخالت خارجی پیچیده‌تر شده‌اند: مانند آنچه امروز در لیبی یا سوریه وجود دارد.

- پیش بینی شما از آینده رقابت روسیه و ناتو چیست و این مسئله چطور بر رقابت چین و ایالات متحده تاثیرگذار خواهد بود؟

روسیه و ناتو برای مدت طولانی در حالت تقابل خواهند بود. ما فقط می‌توانیم امیدوار باشیم که هر دو طرف در نهایت روی قوانین خاصی برای این رویارویی به توافق برسند تا خطرات و هزینه‌های مرتبط با آن کاهش یابد. چین از روسیه در مخالفت با ناتو حمایت خواهد کرد، اما این کشور کاملا مراقب خواهد بود که ایالات متحده را تا حد ممکن تحریک نکند.

انتهای پیام/

کد خبر: 1173299

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =