مروری بر معضل اجتماعی " خودکشی " در کهگیلویه و بویراحمد

خودکشی یکی از معضلات اجتماعی در کهگیلویه و بویراحمد است که ساده گذشتن از کنار آن، تهدیدی جدی در سلامت جامعه محسوب می‌شود، گرهی که باید با دست باز شود تا نیاز به دندان نباشد.

سرزمینی که کهگیلویه و بویراحمد کنونی در آن واقع شده است، پیشینه‌ای دیرین دارد اما شکل‌گیری این استان با تقسیمات کنونی کشوری به کم‌تر از پنجاه سال پیش بازمی‌گردد. این استان حدود ۱ درصد از مساحت کل کشور را در بر می‌گیرد. با این وجود بیش از ۲۵ درصد نفت و گاز، در این استان قرار دارند. ولی با این همه، جز محروم‌ترین استان‌های ایران می‌باشد. کهگیلویه و بویراحمد در یک برهه متأسفانه رتبه نخست کشور در معضل اجتماعی خودکشی را داشت.

امروز نیز آمار خودکشی در استان جالب نیست و خودکشی‌های متعددی اتفاق می‌افتد. خودکشی دلایل متعدد دارد، از فقر و بیکاری گرفته تا اجبار به ازدواج و مسائل عاطفی و یا ترساندن والدین برای رسیدن به یک هدف. البته عوامل استرس‌زا مانند مشکلات مالی، مشکلات شغلی، مشکلات تحصیلی یا مشکلات ارتباط بین افراد (مانند طلاق )، آزار دیگران یا زورگویی نیز ممکن است در این میان نقش داشته باشند.

دنا دختر نوجوان 19ساله در شهر یاسوج چندی پیش، اقدام به خودسوزی کرد و یک هفته پس از آن در بیمارستانی در شهر شیراز از دنیا رفت. دنا برای ازدواج با پسر مورد علاقه‌اش با مخالفت جدی برخی اعضای خانواده مواجه شد، با این حال او برای رسیدن به شریک زندگی خود تلاش بسیاری کرد اما فایده‌ای نداشت و برخی اعضای خانواده برای ممانعتش از این کار با او به تندی برخورد کردند. مقاومت دنا به جایی نرسید و سرانجام دنا اقدام به خودسوزی کرد. این قصه تلخ‌تر از آن بود که شیرینی عروسی و سفره عقد به خود ببیند.

خودکشی به خودی خود تلخ و وحشتناک است، حالا اگر وسیله آن آتش باشد، به مراتب تلخ‌تر و وحشتناک‌تر می‌شود. خودسوزی در کشورهای خاورمیانه و شبه‌قاره هند یکی از شیوه‌های رایج اقدام به خودکشی به ویژه در میان زنان است. هر ساله در سوریه، ترکیه، عراق، ایران، افغانستان و هندوستان زنان زیادی برای مردن و خلاصی از دست گرفتاری‌ها، خودشان را به آتش می‌کشند. اگرچه در پاره‌ای موارد اقدام به خودسوزی برای نشان‌دادن اعتراض سیاسی نیز انجام می‌شود، اما آنگونه که بیشتر تحقیقات علمی نشان می‌دهد دلیل عمده خودسوزی‌ها به ویژه در میان زنان خشونت خانوادگی و مشکلات زناشویی است. در ایران نیز خودسوزی به ویژه در میان زنان از شیوه‌های قدیمی اقدام برای خودکشی است. این شیوه به‌خصوص در استان‌های غرب و جنوب‌غربی کشور مانند ایلام، لرستان، کردستان، بخش‌هایی از خوزستان، کرمانشاه و کهگیلویه‌وبویراحمد همه‌ساله تعدادی را به کام مرگ می‌کشاند. اگرچه آمار دقیقی از تعداد افرادی که در هر سال دست به خودسوزی می‌زنند منتشر نمی‌شود و مراکز پزشکی قانونی در استان‌های کشور هم این آمار را محرمانه و غیرقابل‌انتشار می‌خوانند، اما خبرهایی که گاه‌وبیگاه سر از رسانه‌های محلی درمی‌آورد نشان می‌دهد هنوز این شیوه تلخ و دردناک برای خلاصی از زندگی، در گوشه‌هایی از کشور رایج است.

خبرنگار: سعیده صداقت نژاد

انتهای خبر/

کد خبر: 1213739

وب گردی

وب گردی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =