امیرعبداللهیان: دیپلماسی ایران در حل بحران های منطقه فعالانه و تاثیرگذار است

دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل گفت: دستگاه دیپلماسی ایران با برنامه ریزی های فراگیر و رایزنی های گسترده بین المللی همواره فعالانه در مسیر کمک به حل بحران های منطقه ای تاثیرگذاری مثبتی داشته است.

به گزارش ایسکانیوز به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، ایران یکی از موثرترین کشورها برای مبارزه با تروریسم در سوریه می باشد. روابط دو کشور به لحاظ تاریخی به ویژه با آغاز جنگ تحمیلی عراق صدامی علیه جمهوری اسلامی بر پایه سلایق و منافع مشترک راهبردی استوار شده است.
این رسانه همچنین افزوده است: محور سوریه، ایران و حزب الله لبنان برای جلوگیری از پیشبرد نقشه های آمریکا و اسرائیل در خاورمیانه و برقرای موازنه قدرت در منطقه از مهم ترین دستاوردها در این زمینه به شمار می رود.
امیرعبداللهیان در باره بحران های منطقه به ویژه سازماندهی گروه های تروریستی از سوی گروهی از کشورهای غربی-عربی ضد سوری و دیدگاه های ایران در این زمینه، گفت: تحولات خاورمیانه بر منافع ملی و امنیت ایران تاثیر مستقیم دارد. تحرکات داعش در سوریه یا به سمت عراق نشان می دهد، هرگونه اقدام تروریست ها به دلیل مرز طولانی و مشترک، می تواند امنیت ملی جمهوری اسلامی را به مخاطره بیاندازد.
وی افزود: بنابر این، پیگیری فراگیر تحولات منطقه به ویژه موضوع های وابسته به امنیت ملی ایران مانند اوضاع در عراق و سوریه مساله ای اساسی است. از این دیدگاه مباحثی مانند مبارزه با تروریسم، مرز مشترک و طولانی و پیوند تروریست ها در این دو کشور مطرح می شود، از این رو با توجه به ضرورت های مربوط به امنیت ملی نمی توانیم از تحولات در سوریه و عراق بی تفاوت عبور کنیم.
دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل همچنین در باره همگرایی های ضد تروریستی اظهار کرد: ایران در منطقه دوستان و متحدانی دارد و این پیام محکم را به آنها اعلام کردیم که جمهوری اسلامی در سخت ترین شرایط کنار شما خواهد بود و از شما حمایت می کند.
وی گفت: ملت های منطقه برای ایران بسیار ارزشمندند، نمی توانیم به عنوان یک کشور مهم اسلامی با نقشی تاثیرگذار و زندگی در کنار دیگر کشورها، نسبت به ناامنی ها بی تفاوت باشیم. از این رو، مستشاری ایران در سوریه و عراق یک تصمیم مهم و راهبردی اتخاذ شده در سطوح عالی بود که حمایت از محور مقاومت، پشتیبانی از مردم در برابر تروریست ها و متحدین منطقه ای است و از همه مهم تر به امنیت ملی جمهوری اسلامی باز می گردد.
امیرعبداللهیان در ادامه اظهار کرد: دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی فعالیت و تحرک سیاسی را همواره در مسیر کمک به حل بحران ها در منطقه داشته است. بنابر این، نمی توانیم بگوییم سر و صدای فعالیت مستشاری نظامی بیشتر است، بلکه حساسیت های خبری موجود، این موضوع را بیشتر برجسته کرده است.
وی گفت: اما در عین حال هم در زمینه سیاسی و هم دفاعی، ایران به حمایت های خود از متحدین منطقه ای و مردم بی دفاع در برابر تروریسم ادامه خواهد داد.
امیرعبداللهیان در باره ساختار دیپلماسی و فعالیت های موفق وزارت خارجه ایران و دیگر دستگاه ها در عرصه همکاری های منطقه ای و بین المللی نیز گفت: سیاست خارجی در مراکزی ویژه مورد بررسی و مطالعه دقیق قرار می گیرد و پس از اینکه در جلسه شورای عالی امنیت ملی به ریاست رئیس جمهوری و حضور مقام های سیاسی، امنیتی، نظامی و فرهنگی بلندپایه جمع بندی شد با تایید مقام معظم رهبری برای اجرا به دستگاه ها ابلاغ می شود و به عبارتی، ایران بر تمامی عملکرد مجموعه بخش های دیپلماسی، امنیتی و نظامی آگاه است.
وی همچنین در بخش نخست این مصاحبه که روز دوشنبه انتشار یافت، با تشریح ابعاد مختلف سیاست های اصولی ایران در منطقه به موضوع کودتای شکست خورده اخیر در ترکیه و مواضع صریح جمهوری اسلامی در حمایت از دولت این کشور در مقابل کودتاچیان اشاره کرد و گفت: همکاری های تهران و آنکارا راهبردی است. در پنج سال گذشته که بحران سوریه را پیش رو داشتیم و حتی پیش از آن تلاش کردیم اختلاف نظرها در این زمینه بر این روابط راهبردی دو جانبه تاثیر (منفی) نگذارد.
امیر عبداللهیان اظهار کرد: از سوی دیگر، در این سال ها یکی از هنرمندی های دیپلماسی ایران و روسیه در عرصه سیاست خارجی این بود که هیچ کدام از طرفین اقدامی را که منجر به تخریب روابط راهبردی متاثر از اختلاف دیدگاه در مورد سوریه باشد، انجام ندادند.
«همچنین گفت وگوهایی صریح، روشن و در عین حال دوستانه ای را با مقام های ترکیه ای در سطح سیاسی و دیپلماتیک و چه امنیتی داشتیم و تمامی تلاش ما این بود که بتوانیم راهکاری برای ایفای نقش سازنده آنکارا در سوریه پیدا کنیم».
«حدود دو سال پیش گفت وگوهای بسیار جدی را با وزارت امورخارجه ترکیه آغاز کردیم و همراه فریدون سینرلی اوغلو قائم مقام کنونی وزارت امورخارجه این کشور موفق به مذاکره روی یک متن 10 بندی شدیم که مشخص شد در 9 محور دارای موضع مشترک هستیم و فقط در باره آینده سیاسی بشار اسد رئیس جمهور قانونی سوریه اختلاف داریم و در پی آن بودیم تا گفت وگوهای بیشتری را در این مورد داشته باشیم.»
دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل در مورد وقایع اخیر ترکیه نیز اظهار کرد: باید بگویم بر این باورم که آمریکایی ها به نوعی پشت کودتا قرار داشتند و پذیرفتنی نیست از پایگاه اینجرلیک که جنگنده های آمریکایی در آنجا قرار دارند، شب کودتا پرواز انجام شود و آنان از اقدام های در حال وقوع بی خبر باشند.
«به همین دلیل و دلایل متعدد دیگر، دستگاه دیپلماسی ایران زود وارد کار شد و از رئیس جمهوری قانونی ترکیه حمایت کرد. به عنوان یک نکته مهم باید اشاره کنم، همان گونه که جمهوری اسلامی از بشار اسد به عنوان رئیس جمهور قانونی سوریه که با رای مردم در حال اداره این کشور است حمایت کرد با همین اصول از اردوغان در مقابل کودتاچی ها پشتیبانی کردیم.»
«این امر یکی از مباحث روشن سیاست خارجی و منطقه ای جمهوری اسلامی است و در شرایطی که برخی کشورها در منطقه تاحدودی به دست داشتن در کودتا یا آگاهی از آن متهم بودند و اخبار متعددی از دخالت آمریکا در بخشی امنیتی از کودتا حکایت می کرد، ایران از رئیس جمهور قانونی ترکیه حمایت کرد.»
« طبیعی است در جریان آنچه به عنوان کودتا در ترکیه گذشت و با توجه به رفتاری که آمریکا پشت پرده این واقعه نمایش داده، اکنون اردوغان و دوستان ما در هیات حاکمه ترکیه هستند که نسبت به بازتعریف سیاست های خود در منطقه از جمله نسبت به آینده سیاسی سوریه رویکرد جدیدی را اتخاذ می کنند.»
امیر عبداللهیان در پایان گفت: البته فکر می کنم با وجود سفر اردوغان به مسکو و گفت وگوهای وزیران خارجه در آنکارا، استانبول و اخیرا در تهران برای اینکه شاهد تغییر رویکرد آنکارا در قبال سوریه باشیم، احتمالا هنوز راه طولانی پیش رو داریم. اما خوشبینم که مجموعه تحولات می تواند به نفع صلح و ثبات و امنیت منطقه باشد و ترکیه به عنوان یک کشور مهم با رویکرد جدید می تواند در مسیر مبارزه با تروریسم و تثبیت وضعیت امنیتی و سیاسی سوریه سازنده و کمک کننده باشد.

202

کد خبر: 672561

وب گردی

وب گردی