صدور نخستین حکم دادگاه لاهه درباره تخریب میراث فرهنگی توسط تروریست‌ها

قضات دادگاه لاهه یکی از شورشیان افراط گرای سابق را که به تخریب معابد مقدس در جریان درگیری سال 2012 میلادی کشور مالی اعتراف کرده، به 9 سال حبس محکوم کرد؛ این نخستین پرونده‌ این دادگاه است که بر تخریب میراث فرهنگی تمرکز دارد.

به گزارش ایسکانیوز به نقل از ایسنا،خبرگزاری رویترز اعلام کرد، گروه‌های حقوق بشر و کارشناسان حقوق بین‌الملل امیدوارند پرونده احمد الفاقی المهدی در داگاه کیفری بین‌الملی به عنوان بازدارنده‌ای برای نوعی از تخریب‌ها باشد که به عنوان ویژگی درگیری‌های جهانی تبدیل شده و بدون مجازات باقی مانده‌اند.

المهدی برای مشارکت در تخریب 10 آرامگاه و مکان مذهبی در تیمبوکتو که به عصر طلایی قرن 14 بازمی‌گردد، ابراز ندامت و پشیمانی کرد.

هیات قضات در لاهه گفتند: این مکان‌ها که 9 مورد آنها در لیست میراث فرهنگی جهانی یونسکو ثبت شده‌اند معنای احساسی و سمبلیکی برای ساکنین تیمبوکتو دارند.

از این 9 مورد هفت سایت کاملا با خاک یکسان شده یا خیلی بد آسیب دیده و نیازمند بازسازی کامل هستند.

قاضی رائول پانگالانگان، رئیس هیات قضات لاهه گفت: المهدی با حمله به مهمترین مکان‌های مذهبی ساکنین تیمبوکتو در یک اقدام جنگی با هدف خرد کردن روح و باور این مردم شرکت کرده است.

این قضات گفتند: المهدی در برنامه ریزی، رهبری و انجام این حملات شرکت داشته و برای آنها کلنگ و در یک مورد بولدوزر تهیه کرده است.

اگرچه طبق قوانین بین‌المللی این اقدامات غیرقانونی هستند اما چنین اقداماتی به ندرت تحت پیگرد قرار گرفته‌اند. پس از تخریب مجسمه‌های بوداییان در بامیان افغانستان در سال 2001 میلادی به دست طالبان و تخریب بناهای تاریخی پالمیرا در سوریه به دست داعش، این اقدامات خشم بین‌المللی را برانگیختند.

دادستان‌ها و وکلای مدافع با قبول حکم 9 تا 11 سال حبس برای این معلم سابق موافقت کردند.

قضات گفتند: در این حکم پشیمانی، تاسف و درد عمیق المهدی و درخواستش از دیگر مسلمانان برای اینکه مرتکب چنین اشتباهی نشوند، در نظر گرفته شده است.

پانگالانگان گفت: چنین اذعانی ممکن است تاثیر بازدارندگی بر دیگران که قصد انجام اقدامات مشابه در مالی یا دیگر کشورها را دارند،‌ بگذارد.

یونسکو در بیانیه‌ای گفت: این حکم در به رسمیت شناختن اهمیت میراث برای بشریت بسیار برجسته و مهم است.

با توجه به ندامت و همکاری المهدی، این حکم کاملا یک پیام بازدارنده دارد و می‌گوید ما این جرائم را جدی می‌گیریم. از سوی دیگر این حکم نه تنها بر قربانیان بلکه بر کل جامعه بین‌الملل تاثیر مثبت می‌گذارد.

206/201

کد خبر: 681866

وب گردی

وب گردی