ادورانت چیست؟

ادورانت ماده بودارکننده گاز طبیعی است که پژوهشگاه صنعت نفت براساس دانش و تجربیات قبلی خود که در زمینه مرکاپتان زدایی داشته است اقدام به ارائه دانش فنی و انجام طراحی پایه یک واحد تولیدی صنعتی به ظرفیت 800 تن در سال از این ماده نموده است.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی ایسکانیوز؛ گاز طبیعی ماده ای بی رنگ و بی بو است که در صورت نشت بسیار خطرآفرین است. بنابراین با افزودن مواد شیمیایی خاصی به نام ادورانت آن را بودار می کنند تا در صورت نشت به راحتی بتوان آن را تشخیص داد. قبلا این ماده به خاطر تحریم‌ها وارداتی بوده و با توجه به احتمال تشدید تحریم ها نیاز به این ماده بیش از بیش در حوزه گاز کشور و بخصوص شرکت ملی گاز ایران احساس می‌شد که بلاخره پژوهشگاه صنعت نفت ایران موفق به تولید این ماده شد.

گرانول چیست؟

پژوهشگاه صنعت نفت براساس دانش و تجربیات قبلی خود که در زمینه مرکاپتان زدایی داشته است اقدام به ارائه دانش فنی و انجام طراحی پایه یک واحد تولیدی صنعتی به ظرفیت 800 تن در سال از این ماده نموده است .همچنین پژوهشگاه صنعت نفت قرار دادی را در این خصوص با شرکت ملی گاز ایران منعقد نموده و پژوهشکده توسعه فناوری های پالایش پژوهشگاه مسولیت این پروژه را به عهده دارد.

مواد بودارکننده گاز، معمولا پایه سولفوری دارد و متعلق به یک کلاس شیمیایی خاص به نام ترکیبات اورگانو سولفور، به شرح زیر است؛

1ـ الکیل مرکاپتان ها: شامل تترا بوتیل مرکاپتان و ایزو پروپیل مرکاپتان.

2ـ الکیل سولفیدها: شامل دی متیل سولفید یا اتیل سولفید.

3ـ سیکلیک سولفیدها: شامل تترا هیدروتیوفن.

گفتنی است الکیل سولفیدها خاصیت بودارکنندگی بالایی ندارد و به همین دلیل آن را با مرکاپتان ها مخلوط می‌کنند تا از سایر خواص مطلوب آن مانند مقاومت در مقابل یخ زدگی و کنترل فشار بخار استفاده شود.

گاز طبیعی باید به گونه ای بودار شود که اگر نشت پیدا کرد حداقل به میزان 20 درصد حجم پایین انفجار خود برسد، توسط افراد عادی با حد متوسط بویایی قابل تشخیص باشد. به همین دلیل به گازی که در شرایط طبیعی فاقد بو است، مقادیر معینی مواد بودارکننده افزوده می شود.

ماده بودارکننده گاز طبیعی، کالایی استراتژیکی در صنعت گاز به شمار می رود که براساس استانداردهای موجود برای بودار کردن گاز باید در هر متر مکعب، بسته به نوع ماده بودارکننده و دستگاه تزریق 15 تا 25 میلی‌گرم از این ماده تزریق شود.

این واحد صنعتی در فاز یک پارس جنوبی (عسلویه) نصب و راه اندازی خواهد شد وخوراک این واحد میعانات گازی فاز یک خواهد بود زیرا میعانات گازی موجود در فاز یک حاوی مقادیر زیادی از انواع مرکاپتان ها است که در یک مرحله این مرکاپتان ها که مواد مضری برای میعانات گازی محسوب می شود از آن توسط فرآیند DMC جدا شده و در مرحله بعدی این مرکاپتان ها وارد ستون تقطیر شده و از آن مرکاپتان های مناسب یعنی C3_SII و C4_SH و ایزومرهای آنها بدست آمده که مخلوط بعنوان ادورانت استفاده می شود.

402

کد خبر: 885729

وب گردی

وب گردی