محسن جوادی: نمی‌توان عادت به مطالعه را به‌طور مقطعی ایجاد کرد

معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، از لحاظ امکانات، با محدودیت‌هایی روبه‌رو است، گفت: اگر نهادها با یکدیگر همگرا نباشند، شاید این برنامه‌های فرهنگی، نتیجه خوبی نداشته باشد.

به گزارش ایسکانیوز از ستاد اطلاع‌رسانی رویدادهای ترویج کتابخوانی، محسن جوادی، درباره نقش برنامه‌هایی مانند پایتخت کتاب، بر ترویج کتابخوانی به‌ویژه در حوزه استان‌ها اظهار داشت: یکی از مهم‌ترین اهدافی که برنامه‌هایی همچون پایتخت کتاب دنبال می‌کنند، هماهنگ‌کردن ظرفیت‌ها و امکانات در شهرهای مختلف است.

وی افزود: رویداد انتخاب پایتخت کتاب، رقابت بین شهرداران و مسئولان اداره‌های فرهنگ و ارشاد اسلامی در شهرستان‌ها را به وجود می آورد و باعث ارتقای ظرفیت‌ها و امکانات هر استان در مسیر هم‌افزایی و ارتقای سرانه کتابخوانی می شود.

جوادی ادامه داد: گاهی اوقات فعالیت‌های موردی در برخی شهرها صورت می‌گیرد، اما چون با بقیه اجزای نهادهای شهری هماهنگ نشده است، قطعاً نمی‌تواند آنچنان نتیجه‌بخش باشد.

معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: هدف اصلی از انتخاب پایتخت کتاب ایران استفاده از ظرفیت‌ها و امکانات بومی است. البته وقتی یک شهر به عنوان پایتخت کتاب انتخاب می‌شود، طبیعتاً برنامه‌های آن از سوی ارشاد و نهادهای فرهنگی پایتخت هم حمایت می‌شود.

جوادی با بیان این‌که هدف اصلی معاونت امور فرهنگی از برگزاری رویدادهای ترویج کتابخوانی، بسط امکانات در جهت افزایش کتابخوانی است، توضیح داد: اگر با برگزاری این نوع جشنواره‌ها، توجه مسئولان به ترویج کتابخوانی معطوف شود، می‌توان گفت که به بخشی از اهداف خود دست پیدا کرده‌ایم.

وی ادامه داد: گاهی پیش می‌آید که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، از لحاظ امکانات، با محدودیت‌هایی روبه‌رو است، بنابراین اگر همه نهادها با یکدیگر همگرا نباشند، شاید این برنامه‌های فرهنگی، نتیجه خوبی نداشته باشد. اما اگر بتوانیم آموزش و پرورش، دانشگاه، مراکز خدمات عمومی را به سوی تقویت کتابخوانی هدایت کنیم، می‌تواند بهتر نتیجه بدهد. بنابراین همگرایی نهادهای شهری و خصوصی، هدف اصلی ما از برگزاری این رویدادهای فرهنگی است.

وی ادامه داد: داوری‌های انتخاب پایتخت کتاب، بر اساس ایده‌ها و عملکردهایی که وجود داشت، انجام شد و ظرفیت‌ها و فعالیت‌های صورت‌گرفته در شهرهای راه‌یافته به مرحله نهایی، مورد ارزیابی قرار گرفت.

معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: در ارزیابی پرونده‌ها ایده‌های بسیار خوب و خلاقی وجود داشت و تأکید شهرها درباره بخش خصوصی با یکدیگر تفاوت داشت اما از آنجا‌ که یکی از اهداف اصلی ما، استفاده از ظرفیت‌های غیردولتی است، توجه به بخش خصوصی مهم‌تر است که برخی شهرها در این زمینه موفق‌تر بودند.

جوادی با بیان این‌که به طور کلی مجموعه پرونده‌ها نویدبخش بود، گفت: گرچه هنوز در مرحله تجربه‌های آغازین پایتخت کتاب هستیم، اما انشاءالله در آینده بتوانیم درباره انتخاب‌ها و آیین‌نامه‌ها، بازنگریهایی انجام دهیم کما این‌ که در جلسه نهایی داوری در این‌باره صحبت شد در این باره آنچه اهمیت زیادی دارد، تأکید بیشتر بر بازدیدهای میدانی در روند داوری است.

وی درباره برنامه‌های معاونت فرهنگی برای گسترش فرهنگ کتابخوانی در سال آینده، توضیح داد: مهم‌ترین مسأله این است که نقاط ضعف کتابخوانی کشور را شناسایی کنیم و بعد به سراغ علاج آن برویم! جهات مختلفی برای این نقاط ضعف وجود دارد که کتاب در کشور ما کم خوانده می‌شود و سرانۀ مطالعه پایین است.

جوادی افزود: آنچه در ابتدا به ذهن می‌رسد، این است که کتاب گران است و فکرها به این سمت می‌رود که حمایت‌هایی برای جلوگیری از گران‌تر شدن آن در نظر گرفته شود. سرانه مطالعه برخی کشورها مانند هند بسیار بالاتر از سرانه مطالعه در کشور ماست، در نتیجه به نظر می‌رسد مشکل فقط قیمت کتاب نباشد. اما به نظرم این‌ها نقاط ضعف دم‌دستی است و باید یک مقدار ریشه‌ای‌تر به سراغ عواملی برویم که جلوی رشد سرانه مطالعه در کشور را گرفته است.

معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: شاید لایه‌های عمیق‌تر آن به محتوای کتاب‌ها بازگردد، یعنی گویی در انتشار کتاب، کمتر به موضوعات مورد علاقه مردم پرداخته می‌شود. کم‌عمق بودن مطالب و کتاب‌سازی‌هایی که وجود دارد هم در عدم اقبال مردم به کتابخوانی مؤثر است. لایه‌های دیگری هم در این زمینه وجود دارد که آنچنان مستقیم به کار ما مربوط نمی‌شود مانند اقتصاد جامعه که آیا کتابخوانی جزء اولویت‌های اقتصادی هست یا خیر.

وی افزود: مسأله دیگر ریشه‌های ترویج کتابخوانی در آموزش و پرورش است و باید توجه ما به دوره ابتدایی معطوف شود، چون نمی‌توان عادت به مطالعه را به‌طور مقطعی ایجاد کرد در این رابطه دانش‌آموزی را که در طول 12 سال، جز کتاب درسی چیزی نخوانده است، نمی‌توان کتابخوان کرد!

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: بخشی از آنچه که برای آن برنامه داریم، مانند برگزاری جشنواره‌های ترویج کتابخوانی که در سال‌های گذشته برگزار شده‌اند توسط دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی انجام می‌شود که برگزاری آنها ادامه دارد. بخش دیگر نیز به تسهیلات در نشر کتاب، فرهنگ‌سازی و غیره برمی‌گردد که در معاونت فرهنگی در حال پیگیری است و ان‌شاءالله که به نتیجه برسد.

براساس این گزارش، مراسم پایانی انتخاب چهارمین پایتخت کتاب ایران و روستاها و عشایر دوست‌دار کتاب، سه شنبه 8 اسفندماه با حضور مسئولان کشوری و فرهیختگان حوزه فرهنگ در تالار وحدت برگزار خواهد شد.

اخبار رویدادهای ترویج کتابخوانی را در bookpromotion.ir بخوانید.

502

کد خبر: 910306

وب گردی

وب گردی