زورآزمایی روسیه و آمریکا در شورای امنیت این بار به نفع ایران

کنشگری روسیه در نشست شورای امنیت تاثیر به سزایی در بدون نتیجه بودن آن داشت و با وجود تلاش‌های فراوان فرانسه، آمریکا و انگلیس نتوانستند قطعنامه‌ای علیه جمهوری اسلامی ایران صادر کنند.

به گزارش خبرنگار بین‌الملل ایسکانیوز، نشست «وضعیت خاورمیانه» شورای امنیت سازمان ملل متحد که با هدف بررسی پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی برگزار شده بود، بدون صدور بیاینه و قطعنامه‌ای علیه ایران به پایان رسید. یکی از مهمترین و بارزترین ویژگی‌های نشست اخیر شورای امنیت تقابل قدرت‌های بزرگ و به طور خاص روسیه و آمریکا بود که متحدانشان طرفین منازعه را تشکیل می‌دادند. در حالی که آمریکا و انگلیس طبق معمول از مواضع رژیم صهیونیستی حمایت کردند، دو کشور روسیه و چین، ضمن تاکید بر خویشتنداری و پرهیز از تنش، حمایت قاطع آمریکا از اسرائیل را زمینه‌ساز تشدید تنش در خاورمیانه معرفی کردند.

بیشتر بخوانید:

مخالفت افکار عمومی داخلی و متحدان رژیم صهیونیستی با حمله به ایران

نتیجه نشست شورای امنیت و عدم اقدام آن علیه ایران به نوعی منعکس کننده شرایط به وجود آمده در عرصه جهانی بعد از جنگ اوکراین و همچنین جنگ غزه است که تقابل بین روسیه و آمریکا و یا شرق و غرب را به تصویر می‌کشد. به عبارت دیگر، در شرایط کنونی دو قطب و نیروهای وابسته آنها در منازعات بین‌المللی به تقابل و زورآزمایی با یکدیگر می‌پردازند. روسیه پس از 7 اکتبر و جنایاتی که توسط رژیم صهیونیستی در غزه رخ داد را محکوم کرد که البته بخشی از آن متاثر از مواضع رژیم صهیونیستی در جنگ اوکراین بود.

اگر چه پس از مدتی سیاست‌ها و مواضع روسیه تحت تاثیر نفوذ لابی صهیونیستی و برخی ملاحظات در این کشور تا حدی کمرنگ شد، اما به هر ترتیب حمایت مسکو از گروه‌های فلسطینی و سایر متحدانش در منطقه ادامه پیدا کرد. ایران در ماه‌های اخیر از مسکو انتظار داشت که با توجه به حضور پدافند هوایی روسیه در سوریه مانع اقدام رژیم صهیونیستی علیه منافع جمهوری اسلامی شود که متاسفانه چنین حمایتی در عمل رخ نداد و اعتراض ایران را به همراه داشت.

پس از حمله رژیم صهیونیستی به ساختمان کنسولی جمهوری اسلامی ایران در دمشق مطالبات از سوی تهران افزایش پیدا کرد و از روسیه انتظار می‌رفت که اقدامات بیشتری برای حمایت از متحد خود یعنی ایران انجام دهد. به نظر می‌رسد اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی روسیه در بر سر یک دو راهی و انتخاب یکی از طرفین -یعنی ایران یا رژیم صهیونیستی- قرار داد؛ پس از آن غربی‌ها به بهانه استفاده روسیه از تسلیحات ایرانی در جنگ اوکراین فشارهای زیادی علیه تهران اعمال کردند.

لذا با توجه به همکاری‌ها و هم‌پیمانی دو کشور ایران و روسیه انتظار می‌رفت که اقدامات موثری توسط مسکو در حمایت از تهران انجام شود و درغیر اینصورت ماهیت اتحاد دو کشور زیر سوال می‌رفت. بنابراین، اقدام خارج از عرف و قواعد بین المللی رژیم صهیونیستی و حمله به ساختمان دیپلماتیک ایران در دمشق باعث شد که روسیه دست به کنشگری در این خصوص بزند و پس از حمله اسرائیل، روسیه درخواست تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت داد که البته با توجه به حمایت متحدان نزدیک رژیم صهیونیستی از جمله آمریکا و سایر کشورهای غربی محکومیت اقدام اسرائیل در آن نشست توسط شورای امنیت حاصل نشد.

واسیلی نبنزیا نماینده روسیه در سازمان ملل، در نشست مذکور حمله اسرائیل به ساختمان کنسولی ایران و دیگر اماکن سوریه را کاملا غیرقابل قبول خواند و خواستار توقف آنها شد. نماینده روسیه با بیان اینکه «حمله اسرائیل به ساختمان کنسولی ایران در دمشق را با شدیدترین لحن محکوم می‌کنیم» گفت: عملیات‌های اسرائیل در غزه علیرغم قطعنامه شماره 2728 شورای امنیت برای برقراری آتش‌بس فوری ادامه دارند. وی افزود: «از این بی‌اعتنایی آشکار مقام‌های اسرائیل به یک قطعنامه الزام‌آور این شورا نگران هستیم. یک مصداق آشکار آن حمله اسرائیل به یک کاروان کمک‌های بشردوستانه است».

علاوه بر این، روسیه توانسته بود چین را هم در این نشست با خود همراه کند و حمایت خوبی از ایران و البته اعتراض به یک رویه خارج از عرف بین المللی در این نشست انجام شد. به نظر می‌رسد نتیجه این نشست حقانیت ایران برای اقدام علیه رژیم صهیونیستی را تثبیت کرد. دستگاه دیپلماسی ایران هم برای اجرای عملیات «وعده صادق» با هوشمندی تمام هماهنگی‌های لازم با متحدان و برخی کشورهای منطقه انجام داد. همین امر سبب شد تا سایر کشورها حق ایران برای پاسخ متقابل را به رسمیت بشناسند. ضمنا ایران اعلام کرد که در صورت اقدام علیه منافع خود از سوی هر کشور، با منشاء تهدید برخورد خواهد کرد.

از همین رو، نشست «وضعیت خاورمیانه» شورای امنیت که با هدف بررسی پاسخ ایران به اسرائیل تشکیل شد، حتی با وجود تلاش‌های فرانسه، آمریکا و انگلیس با این پیش زمینه نتوانست قطعنامه‌ای علیه ایران صادر کند. همین امر سبب تقویت محور ایران-چین و روسیه در آینده خواهد شد و تاثیر قابل توجهی در قطب‌بندی‌های جهانی یا به عبارتی ائتلاف‌های نوظهور خواهد شد. بنابراین، باید اذعان کرد که تعامل کشورهایی از جمله روسیه و چین در این موفقیت قابل توجه است و همانطور که کشورهای غربی به ویژه آمریکا از مواضع رژیم صهیونیستی به عنوان متحد خود حمایت کردند، دو کشور چین و روسیه نیز ایران را در این منازعه بین المللی تنها نگذاشتند و یک توازن در این خصوص شکل گرفت.

در نهایت باید تاکید کرد، علیرغم حرف و حدیث‌هایی که در مورد نقش روسیه، حضور یا به عبارتی تاخیر حضور و همچنین بازی دوگانه این کشور در برخی پرونده‌های بین المللی ایران از جمله برجام، جزایر سه گانه و .... وجود دارد، اما در قضایای اخیر به ویژه درخواست روسیه برای تشکیل نشست شورای امنیت برای بررسی حمله اسرائیل به ساختمان کنسولی ایران در دمشق و مواضع شدید روسیه در محکومیت رژیم صهیونیستی، نقش مثبت این کشور غیرقابل انکار است.

هر چند که با توجه به سطح روابط تهران-مسکو انتظاری غیر از این هم وجود ندارد. لذا امید می‌رود این هماهنگی و همکاری دو کشور موجب تقویت مواضع طرفین در پرونده‌های بین المللی و دستیابی به منافع بیشتر برای هر دو طرف شود.

انتهای پیام/

کد خبر: 1227261

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =