۷۰ درصد سرزمین ایران در معرض خطر زلزله

معاون آموزش، پژوهش و فناوری جمعیت هلال‌احمر تاکید کرد: باید در زمینه افزایش آگاهی مردم در برابر زلزله اقدامات منسجم‌تری را اجرا کرده و عالم‌ به عمل باشیم و برای مردم نمونه‌های عینی معرفی کنیم؛ در این زمینه سایت khadem.ir آموزش‌های مهمی را در اختیار هموطنان قرار خواهد داد و همه شعب جمعیت هلال‌احمر در کشور نیز پذیرای مردم برای ارائه آموزش‌ها است.

به گزارش ایسکانیوز، دکتر سید حمید جمال‌الدینی همزمان با سالگرد وقوع زلزله بم، با تاکید بر ضرورت افزایش دانش علمی در مواجهه با زلزله، اذعان کرد: پیام زلزله بم این است که مقدم بر توجه به هر نکته مهمی در موضوع زلزله باید به تامین سلامت افراد آسیب‌پذیر در زلزله توجه بیشتری کرده و برای آنها برنامه‌ای جامع تدوین کرد؛ اما متاسفانه در این زمینه هنوز خانوارها به این باور نرسیده‌اند که باید یک شماره مشترک یا مکانی مشخص را برای جست‌وجوی یکدیگر در هنگام وقوع زلزله احتمالی در نظر بگیرند.

وی افزود: مطالعه‌ای در سال‌های ۸۱ و ۸۹ در تهران انجام شده که نشان می‌دهد بیش از ۵۸ درصد از مردم در سال ۸۱ با مفهوم خطرزلزله آشنا نبودند، اما در سال ۸۹ بیش از ۹۵ درصد مردم حداقل شایعه‌ای را درباره زلزله شنیدند و در سال ۹۳ مشخص شد که ۴۶ درصد از مردم تهران نسبت به زلزله احساس خطر می‌کنند.

معاون آموزش، پژوهش و فناوری جمعیت هلال‌احمر با توجه به اینکه مهمترین عامل در مواجهه با خطر حفظ خونسردی است، در سال ۸۱ فقط ۲۵ درصد مردم حفظ خونسردی را مهمترین عامل در هنگام خطر می‌دانستند، اما در سال ۸۹ و ۹۳ این آمار تفاوت بسیاری داشته است و این حاکی از افزایش میزان آموزش‌ها و آگاهی مردم نسبت به زلزله است.

وی گفت: بخشی از آمادگی‌ها در مواجهه با زلزله هم مربوط به مسائلی است که به آموزش ربطی ندارد؛ چون مقاوم سازی ساختمان‌ها، بازسازی و نوسازی خانه‌های روستایی و ... که در این زمینه هم اقدامات خوبی انجام شده است.

جمال‌الدینی با اشاره به اینکه از میان ۸۰۰ کتاب موجود در کتابخانه ملی با موضوع زلزله بم، کمتر از ۶ درصد با موضوع آمادگی در برابر زلزله است، افزود: باید بر این مهم تاکید کرد که آنچه برای مردم می‌ماند علم و دانشی است که منجر به آرامش شده و برای آنها امنیت را به همراه بیاورد.

وی با اشاره به اجرای آزمایشی طرح خادم در میان بیش از ۲۵۰ هزار خانوار در سال جاری، اظهار کرد: مقرر شده است تا ۲۵ میلیون خانوار زیر پوشش آموزش‌های طرح خادم قرار گیرند.

معاون آموزش، پژوهش و فناوری جمعیت هلال‌احمر با بیان اینکه ۸۶ درصد شهرهای ایران در مسیر گسل و ۷۰ درصد سرزمین ایران در معرض خطر زلزله قرار دارد، عنوان کرد: ایران جزو ۱۰ کشور نخست حادثه‌خیز جهان قرار دارد و تنها یک درصد شهرهای کشور در معرض خطر زلزله قرار ندارند و ۸۳ درصد در معرض خطر زیاد و خیلی زیاد و ۱۶ درصد در معرض خطر متوسط قرار دارند.

وی با بیان اینکه از سال ۹۴ تا کنون ۳۰ زلزله با بزرگای ۵ تا ۶ ریشتر رخ داده است، گفت: در این مدت بیش از ۱۰۰ مورد زلزله با بزرگای بیش از ۴ ریشتر رخ داده و انتظار داریم تا هر سال یک زلزله با بزرگای بیش از ریشتر۶ رخ دهد که از مرداد ۹۳ تا کنون رخ نداده است.

جمال‌الدینی با اشاره به اینکه پس از زلزله بم تقریبا ۱۰ زلزله با بزرگای بیش از ۶ ریشتر در کشور رخ داده است، افزود: تمام کشور به یک میزان در معرض خطر زلزله قرار ندارد، بلکه فقر، رشد جمعیت، تنزل کیفیت محیطی، نبود اطلاعات و ... نیز بر آسیب‌های ناشی از زلزله تاثیر دارد.

وی با اظهار تاسف از اینکه مطالعات انسانی درباره زلزله بم و دانش زلزله بم کمتر صورت گرفته است، گفت: از میان ۴۴۰ مدرک علمی پایگاه اسکوپوس درباره بم، ۲۵۸ مورد مربوط به ایران است و متاسفانه کلمه جست‌وجو با بم بیشتر با عکس است و علت وقوع و آموزش کمترین سهم را دارد.

منبع:ایسنا

701/700

کد خبر: 716033

وب گردی

وب گردی