خطر در کمین بازار تهران / از تراشیدن دیوارها برای افزایش متراژ مغازه تا معابر باریک

تغییر کاربری‌ها، انبار کردن بیش از اندازه کالا بدون رعایت نکات ایمنی، سیم کشی‌های غیراصولی و راهروهای باریک بازار تهران را ناامن کرده و همچون یک بمب ساعتی هر لحظه امکان وقوع حادثه‌ای وجود دارد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، بازار تهران همچون هزارتویی پر از دالان و راهروهای باریکی که برخی از آن‌ها فقط برای عبور یک نفر مناسب هستند، در مرکز تهران جا خوش کرده روزانه افراد زیادی برای کار و خرید به این منطقه مراجعه می‌کنند، غافل از اینکه بنابر گفته کارشناسان بازار از ایمنی کافی برخوردار نیست.

بیشتر بخوانید

تخلفات گسترده در عرصه ساخت و ساز به واسطه فعالیت غیرمتخصص‌ها / حضور مهندس ناظر و مجری صوری است

تغییر کاربری‌ها، انبار کردن بیش از اندازه کالا بدون رعایت نکات ایمنی، سیم کشی‌های غیراصولی و راهروهای باریک باعث شده تا حریقی کوچک در یکی از مغازه‌ها به سرعت گسترش پیدا کند و خاموش کردن آن دشوار باشد. کماینکه بامداد امروز ۳۰ باب مغازه در محدوده بازار آهنگران دچار حریق شد و خسارت‌های بسیاری به بار آورد.

فرهنگ رعایت مسائل ایمنی در میان کسبه بازار وجود ندارد

جلال ملکی سخنگوی سازمان آتش‌نشانی تهران در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز درخصوص مشکلات ایمنی بازار تهران گفت: یکی از مشکلات بازار تهران فرسودگی و وجود معابر باریک متعدد است. یکی از دیگر مواردی که می‌توان به آن اشاره کرد مسقف بودن و سیم‌کشی‌های ناایمنی است که می‌توانند حادثه‌ساز شوند.

وی افزود: علاوه بر اینکه اصول ایمنی در بازار تهران رعایت نمی‌شود، فرهنگ رعایت مسائل ایمنی هم در میان کسبه بازار وجود ندارد. بسیاری از کسبه تمایلی به رعایت موارد ایمنی ندارند.

تغییر کاربری‌های غیرمجاز          

ملکی عنوان کرد: علاوه بر این موارد تغییر کاربری‌های غیرمجاز متعددی در محدوده بازار تهران وجود دارد که بخشی از آن‌ها در گذشته انجام شده است. بازار تهران ۱۲۰ سال قبل مسکونی بوده و به مرور گسترش پیدا کرده است. امروز تمام قسمت‌های بازار انباری و تجاری است. بازار در گشذته یک بیستم مساحت فعلی بوده و به مروز خانه‌های اطراف خریداری و تبدیل به انباری شده است.

بازسازی‌های خودسرانه و کاهش مقاومت بنا

فریبرز ناطق‌الهی استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله هم در گفت‌وگو با خبرنگار ایسکانیوز درباره خطراتی که بازار تهران را تهدید می‌کند، گفت: بخشی از مشکلات ایمنی در محدوده بازار تهران بازسازی‌های غیراصولی است که توسط کسبه انجام می‌شود؛ در این بازسازی‌ها لوله‌های گاز و برق آسیب دیده و مقاومت ساختمان کم می‌شود، چنین ساختمانی در یک حوادث آسیب‌پذیر خواهد بود.

وی افزود: برخی کسبه برای بزرگ‌تر کردن مغازه خود، دیوارها را می‌تراشند و این کار به رسمی معمول و جاافتاده در بازار تهران تبدیل شده و تبعات آن روشن است و باعث آسیب به مقاومت بنا می‌شود. سیستم‌های برقی که با بازسازی غیراصولی آسیب دیده‌اند، اتصالی کرده و منجر به وقوع حریق می‌شوند.

استاد دانشگاه عنوان کرد: ایمنی ابعاد مختلفی دارد و شامل ساخت و ساز اصولی، رعایت موارد آتش‌نشانی، دسترس‌پذیر بودن برای کمک‌های امدادی و فوریت‌های پزشکی می‌شود اما به دلیل گسترده شدن بی‌قواره تهران تمام این‌ها تحت شعاع قرار گرفته است. بازار تهران از داشتن این شاخص‌های ایمنی محروم است و یک آتش‌سوزی کوچک می‌تواند فاجعه درست کند.

ناطق‌الهی معتقد است که بروز حادثه‌ای بزرگ در این محدوده اعم از حریق یا زلزله خسارت‌های جانی و مالی بسیاری خواهد داشت.

پیچیدگی مسئله ایمنی بازار تهران

محمد آقامیری رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران هم در خصوص ایمنی بازار، گفت: مسئله ایمنی بازار تهران بسیار پیچیده‌تر از آن است که فکر می‌کنید و صرفا از طریق مدیریت شهری این مسئله حل نمی‌شود.

وی با بیان اینکه باید سازمان‌ها و گروه‌های دخیل و ذینفع در امر ایمن سازی بازار وارد میدان شوند، گفت: وضعیت ایمنی بازار تهران در برابر حوادث و اتفاقاتی همچون زلزله، حریق و ... جای نگرانی شدیدی دارد. چرا که بافت بازار و نوع فعالیت آنها و همچنین حجم تردد به گونه‌ای است که درصد خطرپذیری و آسیب در این محدوده بالاست.

وی با بیان اینکه شهرداری تهران در خصوص مهار حریق احتمالی از طریق سازمان آتش نشانی اقداماتی همچون نصب پمپ‌های آب فشار قوی در برخی نقاط بازار تهران را انجام داده، در خصوص مقاومت سازه‌های ساختمانی بازار گفت: شاید بتوان حریق احتمالی در بازار را با تلاش آتش نشانان مهار کرد اما از آنجایی که برای سازه بازار غیر از ایمنی سازی و بعضا مقاوم سازی مختصر، اقدامات اساسی خاصی صورت نگرفته در صورت بروز حادثه‌هایی همچون زلزله شاهد بحران‌های مختلف در محدوده بازار خواهیم بود.

جابه جایی بازار تهران به کجا رسید؟

برخی کارشناسان معتقدند که بازار تهران بیش از این توان افزایش تراکم ندارد و باید به جایی دیگر منتقل شود. علیرضا فخاری استاندار تهران در این باره گفت: بازار به عنوان یک بافت تاریخی و مرکز تجارت شهر شناخته شده است و مرکزیت آن هم همواره مورد توجه بوده است. بازار به لحاظ وسعت و پذیرش تجار با یک عدم تناسب مواجه است که این موارد از دغدغه‌های موجود در این محدوده محسوب می‌شود.

وی افزود: بازار متناسب با نظام حمل و نقل گذشته تنظیم شده است و بازار سنتی ما به لحاظ فیزیکی حفظ شده اما شکل فعالیت‌ها تغییر کرده است. حدود ۲۵۰ هزار نفر در محدوده ۱۲ هکتاری فعالیت می‌کنند که نشان از عدم تناسب این دو مجموعه با یکدیگر است علاوه بر این، ملکیت در بازار بخشی برای اوقاف و برخی به لحاظ ابنیه تاریخی قابل تبدیل به احسنت نیستند و در حقیقت مالکیت برای تجار نیست.

به گفته استاندار تهران، جلسات متعددی در راستای ایمنی بازار برگزار شده و کارگروه‌هایی شکل گرفته که بررسی‌های میدانی را انجام و در نهایت موضوع به شهرداری تهران ابلاغ خواهد شد تا به عنوان ناظر و مجری طرح اصلاح بازار وارد عمل شود. موضوعی که در ستاد بحران کشور و استان مدنظر است با پیگیری رئیس سازمان بحران و وزیر کشور نیز موضوع دنبال می‌شود.

وی تأکید کرد: از سوی دیگر در خصوص جابه‌جایی بازار تهران، محل جدید بازار پس از بررسی‌ها تعیین خواهد شد تا بتوانیم برخی بخش‌ها و مشاغل را منتقل کنیم قطعا پس از مطالعات طرح انتقال بازار در دستور کار قرار می‌گیرد.

به گزارش ایسکانیوز، در هر حال با وجود همه چالش‌هایی که جا به جایی بازار برای کسبه و مردم ایجاد خواهد کرد اما برای حفظ ایمنی و پیشگیری از حوادث این کار باید انجام شود و باید منتظر ماند و دید که آیا شهرداری و استانداری عزم جدی برای این کار دارد یا این وعده هم به مع وعده‌های عمل نشده می‌پیوندد.

انتهای پیام/

کد خبر: 1194092

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =