زندگی در میان دود و جان‌های عزیزی که قربانی می‌شوند / تنفس هوای تهران معادل ۷ نخ سیگار

۱۰ تا ۱۲ در صد از مرگ‌های سالانه در کشور ناشی از آلودگی هوا است و بنا به گفته رئیس گروه سلامت هوا وزارت بهداشت تنفس هوای آلوده در تهران برابر با استعمال ۳ تا ۷ نخ سیگار است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، زندگی در میان دود، روزگاری این عبارت، تیتر داستانی تخیلی بود اما امروزه شرح زندگی همه کسانی است که در شهرهای صنعتی به ویژه تهران زندگی می‌کنند و آسیب می‌بینند.

بیشتر بخوانید

قانونی که تنها نام هوای پاک را یدک می‌کشد / ۳۴ ماده با ۱۱ ایراد

در چنین شرایطی و با افزایش سالانه آلودگی هوا سلامت مردم تحت تاثیر قرار می‌گیرد و عباس شاهسونی رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت هم در گفت‌وگویی تنفس هوای آلوده در تهران را برابر با استعمال ۳ تا ۷ نخ سیگار دانسته است.

یک سوم مرگ‌های ناشی از سکته مغزی به دلیل آلودگی هوا است

از طرفی آسیب‌های آلودگی هوا فقط مستقیم نیستند چراکه آلودگی منجر به بروز بیماری‌های ثانویه هم می‌شود و خسارتی که وارد می‌کند، ابعاد بزرگتری دارد. محمد رضا مسجدی دبیرکل اتحادیه جهانی مبارزه با بیماری‌های ریوی گفته که تحقیقات اخیر نشان می‌دهد آلودگی هوا هر سال ۹ میلیون نفر را در دنیا به کام مرگ می‌کشد؛ با توجه به اینکه میزان مرگ‌های ناشی از سکته بیش از آلودگی هوا است اما یک سوم مرگ‌های ناشی از سکته مغزی نیز به دلیل آلودگی هوا است.

افزایش ۳۰ درصدی مرگ و میر

بنا به گفته جعفر جندقی رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت هم مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا در ایران از سال ۱۴۰۰ تا سال ۱۴۰۱ بیش از ۳۰ درصد افزایش داشته که این وضعیت بسیار نامناسب است.

خسارت ۲ و نیم میلیارد دلاری به سیستم سلامت عمومی و بهداشت

از مهدی اسماعیلی بیدهندی، عضو هیات علمی دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران درباره میزان خسارت وارده به حوزه بهداشت و درمان پرسیدیم و به ایسکانیوز گفت: براساس مطالعات ملی و بین‌المللی و گزارشات بانک جهانی آلودگی هوا بیش از ۲ و نیم میلیارد دلار خسارت را در سال به سیستم سلامت عمومی و بهداشت وارد می‌کند.

اسماعیلی بیدهندی می‌گوید: خسارت‌های ناشی از آلودگی هوا را باید در ۲ سناریوی خسارت‌های مستقیم و غیرمستقیم بررسی کرد یعنی علاوه باید بر خسارت‌هایی که متوجه خود اشخاص است، خسارت اقتصادی ناشی از بیماری و مرگ افراد که بر اطرافیان و جامعه تحمیل می‌شود، را هم بررسی کرد. خسارت‌های ناشی از آلودگی هوا زیاد و در برخی موارد جبران‌ ناپذیر هستند.

وی افزود: مرگ یک استاد، نخبه، هنرمند برجسته، ورزشکار و سیاستمدار عالی رتبه تبعاتی دارد که صرفا متوجه خانواده وی نیست و تبعات ملی دارد به همین دلیل برآورد دقیق خسارت‌های اقتصادی ناشی از آلودگی هوا غیرممکن است چراکه بسیاری از آن‌ها در این مقیاس قابل ارزشگذاری نیستند.

۱۰ درصد از مرگ‌ها ناشی از آلودگی هوا است

محمدصادق حسنوند رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوای تهران هم در گفت‌وگو با ایسکانیوز جزئیات تحقیقات انجام شده درباره اثر آلودگی هوا بر مردم ایران را اینطور شرح داد: از سال ۱۳۸۹ تا امسال داده‌ها را بررسی کرده‌ایم و این اطلاعات نشان می‌دهد که سالانه یه استثنای شرایط کرونا ۴۰۰ هزار مرگ داریم که از این بین ۴۰ تا ۴۵ هزار مرگ منتسب به آلودگی هوا است که معادل ۱۰ تا ۱۲ درصد از کل مرگ و میر در کشور است.

ارتباط مرده‌زایی و آلودگی

وی افزود: یکی از مواردی که بررسی کردیم نقش آلودگی هوا در مرده‌زایی بود. مورد دیگر ارتباط آلودگی هوا زوال عقل، ناباروری و دیابت نوع ۲ است. به ازای هر هزار تولد در کشور ۹ یا هفت مورد مرده‌زایی اتفاق می‌افتد که ۴۰ درصد مرده‌زایی در کشور و جهان ناشی از آلودگی هوا است.

رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوای تهران توضیح داد: آلاینده دی اکسید گوگرد هم به تنهایی بر دستگاه تنفس فوقانی تاثیر می‌گذارد و باعث ابتلا به آسم و تشدید حملات آسمی می‌شود. این گاز مستقیما بر کودکان و زنان باردار هم تاثیر می‌گذارد. واکنش دی‌اکسید گوگرد و دی‌اکسید نیتروژن هم ذراتی تولید می‌کند که می‌توانند وارد دستگاه تنفسی و جریان خون شوند.

در روزهای آلودگی هوا چه کنیم که کمتر آسیب ببینیم

بنابر اعلام دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، می‌توان در روزهای آلودگی هوا با راهکارهایی کمی از اثرات را کاهش داد. ۸ راهکار برای حذف سموم از بدن شامل موارد زیر است:

کاهش مصرف قند: یک راه برای سم‌زدایی بدن کاهش مصرف قند است. به جای این که به طور مرتب به دنبال شیرینی، کوکی یا کیک بروید، جایگزین سالمی مانند شکلات تیره (۷۰ درصد) را به رژیم غذایی خود بیفزایید. گزینه‌های سالم دیگر شامل تکه‌های میوه است. قندهای طبیعی نیاز شما به شیرینی‌های پرضرر را کاهش می‌دهد. دارچین را نیز می‌توانید به جای قند به غذاها اضافه کنید. مصرف دارچین به کنترل قندخون کمک می‌کند.

نوشیدن آب: تک تک سلول‌های بدن برای بقا نیاز به آب دارند. روز خود را با نوشیدن آب و اضافه کردن چند قطره لیموی تازه به آن شروع کنید. این کار نه تنها فرایند هضم غذا را افزایش می‌دهد بلکه منجر به سم زدایی از کبد نیز می‌شود.

تحرک کافی: ورزش منظم نوعی سم زدایی از بدن است و منجر به بهبود گردش خون، بهبود فرایند هضم، کاهش استرس، تقویت مفاصل و حفظ سلامت کل بدن می‌شود.

مصرف سبزیجات تیره رنگ: این سبزیجات از قبیل اسفناج، برگ چغندر، خردل و ... برای کمک به جلوگیری از برخی شرایط بهداشتی از جمله دیابت، سنگ کیسه صفرا، مشکلات کلیوی و سلامت کبد از گذشته مفید بوده‌اند. سبزیجات تیره رنگ برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش و کاهش یبوست نیز مفیدند ضمن این که خواص ضد پیری دارند. ترکیبات یافت شده در سبزیجات تیره رنگ به واسطه سطوح بالای فیبر، آب و منیزیم موجود در آنها منجر به کاهش خطر ابتلا به سرطان، تعادل هورمونی و کاهش وزن می‌شود.

اضافه کردن جعفری به رژیم غذایی: جعفری یک ضد عفونی کننده‌ عالی و ادرارآور است. این سبزی معطر و البته پرطرفدار عملکرد کلیه‌ها را تحریک می‌کند و نقش مهمی در دفع سموم بدن دارد. به غذاهایتان مثل سالادها، پاستاها، سوپ و غیره جعفری اضافه کنید. اگر یک دوره‌ سم‌زدایی جدی را شروع کرده‌اید آب جعفری فوق ‌العاده است.

نوشیدن چای سبز: برای سم‌ زدایی، چای سبز بنوشید. چای سبز سرشار از آنتی ‌اکسیدان و حاوی ریزمغذی‌هایی مثل پلی فنول است. این نوع چای متابولیسم را بالا می‌برد و سبب کاهش وزن می‌شود.

خواب کافی: در واقع وقتی به اندازه کافی نمی‌خوابید، در فرآیند طبیعی سم‌ زدایی بدن اختلال ایجاد می‌کنید. به همین دلیل باید از بیداری بیش از حد در شب بپرهیزید و شب‌ها به موقع بخوابید. هنگامی که از خواب بیدار می‌شوید، بدن شما نیاز به تخلیه سموم دارد. تاخیر دفع در هنگام صبح، سبب بازگشت سموم به بدن می‌شود.

پرهیز از غذاهای آماده: مواد غذایی صنعتی و فرآورده‌های غذایی فاقد مواد مغذی و حاوی افزودنی‌های مضر مانند مواد نگهدارنده، مواد شیمیایی، نمک و چربی‌ هستند. از مصرف آردهای تصفیه شده، قند زیاد، نوشیدنی‌های گازدار و نوشیدنی‌های شیرین بپرهیزید. مصرف میوه، سبزیجات تازه، دانه‌های کامل و گوشت‌های تازه را در اولویت برنامه‌ غذایی خود قرار دهید. سیر، لیمو، جوانه کلم بروکلی، لوبیا، ماش، سبزیجات خام دیگر و ... همگی به سم زدایی از بدن کمک می‌کنند. به این موارد می‌توان آب میوه‌های ارگانیک را نیز اضافه کرد.

به گزارش ایسکانیوز، هوای پاک حق مردم است و باید مطالبه داشتن هوای پاک از سوی مردم بیشتر شود چراکه از دست رفتن حتی یک نفر یعنی از دست دادن سرمایه‌های اجتماعی و کوتاهی هر کدام از ارگان‌ها در این حوزه به معنای بازی با جان مردم است.

انتهای پیام

کد خبر: 1214905

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =