دانشگاه چه ایده‌ای برای تمدن اسلامی دارد؟

جمعی از اساتید دانشگاه پیرامون نقش دانشگاه در نظریه‌پردازی درباره تمدن‌نوین اسلامی به تبادل نظر پرداختند.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، محمدهادی همایون معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد در جلسه هم‌اندیشی تمدن‌پژوهان که عصر امروز برگزار شد، اظهار کرد: در ابتدا به عنوان مقدمه پیشینه تشکیل این انجمن اشاره خواهم کرد. ۱۱ بهمن ۹۷ در ۴۰ سالگی انقلاب اسلامی به محضر رهبری رسیدیم و در مورد تمدن گفت‌وگو کردیم. رهبری فرمودید شما باید نظرات یکدیگر در مورد تمدن را بشنوید و به بحث بگذارید.

وی افزود: مدت اندکی پس از این جلسه، شیوع بیماری کرونا پیش آمد. سپس در گروه فرهنگ و تمدن دانشگاه امام صادق، راه‌اندازی انجمن را در دستور کار قرار دادیم. در ادامه با وزارت علوم رایزنی کرده و توانستیم انجمن تمدن نوین اسلامی را تاسیس کنیم. سپس اعضای این انجمن تعیین شدند. پروانه رسمی انجمن را دریافت کردیم و هم‌اکنون انجمن نوین اسلامی شکل گرفته است.

همایون خاطرنشان کرد: ایده‌هایی در هیئت مدیره مطرح شد. در ابتدا در پشتیبانی و تامین مالی و تامین منابع مشکلاتی داشتیم و امیدواریم از این پس موانع برطرف شده و بتوانیم کار انجمن را آغاز کنیم.

محمدرضا حسنی آهنگر رئیس دانشگاه امام حسین در ادامه این جلسه اظهار کرد: در موضوع تمدن اسلامی باید به این سوال پاسخ دهیم که مسئله اصلی چیست؟! و بدانیم که تمدن قرار نیست از الگوهای قبلی پیروی کند. چرا که در آینده با توجه به فضای مجازی با فضای پیچیده نامنظم و آشوب‌ناک مواجه هستیم.

وی افزود: هوش مصنوعی قرار است با علوم شناختی ترکیب شود و بر ذهن‌ها اثر بگذارد. رهبری سال ۷۹ درباره مسئله انقلاب اسلامی و نقش حوزه‌های علمیه سخن می‌گوید. ۱۵ سال بعد رهبری این سوال را از دانشگاه‌ها می‌پرسد که چه نقشی در مسئله انقلاب اسلامی دارند. در ۴۵ سال گذشته به ارزش‌ها توجه کرده‌ایم؛ اما به روش‌ها توجه نداشتیم. وقتی از روش‌های غربی استفاده می‌کنیم‌، به تدریج ارزش‌های غربی در جامعه تثبیت می‌شود.

آهنگر خاطرنشان کرد: اکثر سندهای راهبردی کشور از روش‌های غربی استفاده کرده‌اند. ۲ مسیر متباین و متعارض پیش روی انقلاب اسلامی لست و ما به یک سوزنبان احتیاج داریم تا مسیر درست را تعیین کند. انجمن می‌تواند این نقش را ایفا کند. باید صورت مسئله را به خوبی باز کنیم، اسناد بالادستی را مطالعه کنیم و تجربیات تمدن‌های قبلی را بررسی کنیم. همچنین تجربیات ۴۵ ساله انقلاب اسلامی را بررسی کنیم، آینده‌پژوهی هم به ادامه مسیر ما کمک خواهد کرد. ما نمی‌خواهیم تاریخ را تکرار کنیم و از تمدن‌های دیگر تقلید کنیم.

رییس دانشگاه امام حسین تصریح کرد: باید به لحاظ روش و محتوا بگوییم که چه برنامه‌ای داریم. اگر قرار است زمینه‌ساز ظهور باشیم باید بر تربیت افراد و ابزارها را در دستور کار خود قرار دهیم. مشکلی که وجود دارد، این است که وضع موجود را با شاخص‌های آینده نمی‌سنجیم. شاخص‌های تصویر مطلوب باید استخراج شود و سپس وضع موجود بررسی شود. باید انجمن نقشه‌ای تدوین کند که هر کس قصد دارد در زمینه تمدن اقدامی انجام دهد، این نقشه را سنجه کار خود قرار دهد.

انتهای پیام/

کد خبر: 1226519

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =