کسری بودجه ۱۴۰۲ قطعی است/ چاپ اسکناس راهکار دولتمردان برای جبران کسری بودجه

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران اعتقاد دارد که بودجه ۱۴۰۲ حداقل حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار میلیارد تومان کسری دارد. 

علی اکبر نیکو اقبال نیک در گفت‌وگو با خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز درباره جزئیات لایحه بودجه ۱۴۰۲ اظهار کرد: شرایط اجتماعی و اقتصادی این روزهای کشور، بسیاری از کارشناسان و نمایندگان مردم را به این نتیجه رسانده که احتمالا اولین اقدام برای حل مشکلات اقتصادی و معیشتی به ویژه حل معضل بیکاری، اصلاح ساختار بودجه است.

وی ادامه داد: معمولا حدود ۳۰ یا ۴۰ میلیارد دلار بودجه از درآمدهای نفتی و فرآورده‌های نفتی تامین می‌شود، بنابراین حدود یک سوم بودجه از منابع زیر زمینی است. با توجه به این موضوع، تهیه لایحه بودجه ۱۴۰۲ بر اساس درآمدهای غیر نفتی، نشدنی است. همچنین دو سوم دیگر بودجه نیز از منابع افزایش نقدینگی و چاپ اسکناس است. در چنین شرایطی این بیماری مزمن، اقتصادی برای کشور باقی نخواهد گذاشت. 

آخرین وضعیت لایحه بودجه ۱۴۰۲ اعلام شد

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران عنوان کرد: در حال حاضر سرمایه گذاری خالص ملی در کشور انجام نمی‌شود؛ اما من معتقدم که حتی سرمایه گذاری استهلاک نیز صورت نمی‌گیرد. دلیل آن نیز عقب ماندگی حدود ۲۰ ساله ایران از تکنولوژی روز جهان است. 

کسری بودجه ۱۴۰۲ قطعی است

این کارشناس علوم اقتصادی با انتقاد از برخی سیاست‌های اقتصادی یادآور شد: مسئولان سیاست برابری دخل و خرج را پیش گرفته‌اند. در این راستا، دولت هر مقدار بودجه کم داشته باشند از بانک مرکزی برداشت می‌کند. این موضوع در طولانی مدت باعث می‌شود که پشتوانه ارز ملی کشور دچار آسیب شود و رفته رفته ارزش آن کاهش یابد. 

وی اعتقاد دارد که بودجه سال آینده نیز با کسری مواجه خواهد بود، گفت: دولتمردان مطرح کرده‌اند که بودجه را بدون کسری تدوین کردند؛ اما با صراحت مطرح نکردند که این نبود کسری بودجه برای چه سالی است. من تصور می‌کنم بودجه سال آینده حداقل حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار میلیارد تومان کسری دارد. 

بودجه  صفر درصد حوزه عمرانی

نیکو اقبال با تصریح بر اینکه نداشتن کسری از نظر دولتمردان، به این معناست که بدون پشتوانه اسکناس چاپ کرده و در بازار توزیع کنند، گفت: برابری خرج با درآمد، سیاست اشتباه چند سال گذشته دولت‌ها بوده است. به عنوان مثال اگر ۱۰۰ تومان را هزینه طرح‌های عمرانی و ۱۰۰ تومان هم هزینه‌های امور جاری در نظر بگیریم، باید توجه داشت که ده‌ها یا صدها نهاد و سازمان و شرکت به سازمان برنامه و بودجه متصل هستند. حتی کسی نمی‌داند که فعالیت و اهداف آنها چیست. 

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه برخی از سازمان‌ها یا نهادهای دولتی یا شرکت‌های خصولتی سالهاست که بودجه دریافت می‌کنند؛ اما وظایف و کارکرد دقیق آنها مشخص نیست، گفت: با وجود این تفاسیر متاسفانه اگر به صورت کلی، نگاهی به بودجه ۱۴۰۲ بیندازیم، خواهیم دید که بخش اعظمی از بودجه، به امور جاری اختصاص یافته است و خبری از تامین منابع عمرانی، در آن دیده نمی‌شود. در واقع بودجه این حوزه صفر است. از سوی دیگر نیز حدود ۱۰ سال است که تقریبا سرمایه گذاری خارجی در این حوزه انجام نمی‌شود. 

وی رشد درآمد و رشد سرمایه گذرای را عامل بهبود اقتصاد برشمارد و گفت: هر کشوری که اقتصاد پیشرفته داشته باشد، در جهان قدرتمند است و در غیر این صورت، حرفی برای گفتن ندارد. 

انتهای پیام/

کد خبر: 1166106

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =