فراز و نشیب مالیات در سال ۱۴۰۱/ تصمیماتی که اجرایی نشد

برای مالیات در سال ۱۴۰۱ تصمیمات زیادی گرفته شد، از جمله مالیات بر عایدی سرمایه که تا به امروز هنوز تصمیم تازه‌ای برای آن نگرفته بود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایسکانیوز، تصمیمات متعددی برای  مالیات در سال  ۱۴۰۱ گرفته شد، تصمیماتی که تا به امروز هیچکدام از آن‌ها نهایی نشده است که یکی از آن‌ها مالیات بر عایدی سرمایه بود، مالیاتی که در ابتدا قرار بود از خانه‌های لوکس گرفته شود اما هنوز تصمیم نهایی و اجرایی شدن آن مشخص نیست. حالا باید منتظر ماند و دید که آیا این طرح در سال جدید به مرحله اجرا خواهد رسید یا خیر؟ 

سرمایه‌گذاری در کدام بازار سود بیشتری خواهد داشت؟

حسین راغفر اقتصاددان درباره نحوه اخذ مالیات در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایسکانیوز،‌ اظهار کرد: در کشور ما متاسفانه سهم بودجه و درآمد ملی از مالیات‌ها بسیار ناچیز است. این روند در بسیاری از کشورهای جهان ۱۰۰ درصد منابع عمومی از مالیات‌ها است. 

وی افزود: در کشور ما این رقم بسیار ناچیز است و از کسانی که مالیات گرفته می‌شود، مخاطب‌های ضرورتا مناسبی نیستند، مالیات باید در شرایط کنونی اقتصاد ایران از دارایی‌ها و ثروت گرفته شود و حجم بزرگی از سرمایه‌ها از طریق زد و بند و استفاده از فرصت‌های تحریم‌ها مالیات ندادند. 

راغفر تصریح کرد: بسیاری از نهادها مالیات نمی‌دهند و یا مالیات در حد بسیار ادک می‌دهند. باید این نظام مالیاتی به نحوی اصلاح شود که تامین کننده اصلی منابع بخش عمومی باشد، سایر کشورها نفت ندارند بفروشند که با آن منابعشان را تامین کنند.

مالیات بر عایدی سرمایه شامل چه کالاهایی می‌شود؟

املاک با انواع کاربری، انواع وسائل نقلیه، انواع سکه، طلا و جواهرات و انواع ارز دارایی‌های مشمول این طرح هستند. درواقع طبق ماده ۱۲ این طرح که قرار است به عنوان  ماده(۴) قانون مالیات‌های مستقیم الحاق ‌شود: کلیه اشخاص غیرتجاری «انتقال دهنده عین» یا «واگذارکننده حق» در خصوص انتقال دارایی‌های زیر، در کلیه مناطق کشور از جمله مناطق آزاد تجاری–صنعتی و ویژه اقتصادی، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه هستند:

۱- املاک با انواع کاربری و حق واگذاری محل

۲- انواع وسایل نقلیه‌ مشمول مقررات مربوط به شماره‌گذاری

۳- انواع طلا، نقره، پلاتین، مسکوکات طلا، نقره، پلاتین و جواهرآلات

۴- انواع ارز

همچنین نوری؛ کارشناس اقتصادی درباره تاثیر مالیات بر تولید گفت: میزان مالیاتی که در کشور ما پرداخت می‌شود در مقایسه با دیگر کشورها کمتر است چه تولید کننده و چه دیگر بخش ها. روش مالیات ستانی به نحوی است که تولیدکننده بزرگتر مالیات بیشتری پرداخت می‌کند. این همان اتفاق منفی برای تولید از حیث مالیاتی است. وگرنه ما مالیات کمتری در مقایسه با دنیا پرداخت می‌کنیم؛ بنابراین تمرکز باید بر روش محاسبه مالیات باشد و نه مقدار آن.

این کارشناس اقتصادی افزود، دوگانه‌ای که باید راجع به آن صحبت کرد، مالیات آشکار و مالیات پنهان است. مالیات پنهان در قالب تورم است. مشکل فعلی اقتصاد ما پیش بینی ناپذیر بودن فضای اقتصادی است که یکی از مهمترین عوامل آن تورم است. این همان مالیات پنهانی است که هم تولید کننده و مصرف کننده پرداخت می‌کنند و قشر درآمدی پایین بیشتر از این شرایط آسیب می‌بینند. پیش بینی ناپذیری اقتصاد بیشترین آسیب را به تولید وارد می‌کند.

نوری تاکید کرد، حرکت کشور باید به این سمت باشد که مالیات آشکار جایگزین مالیات پنهان یا همان تورم شود. مقدمه این کار روش مالیات ستانی است که باید عادلانه باشد. در شرایط فعلی فعالیت‌های اقتصادی که شفاف‌تر هستند بیشتر متضرر می‌شوند تا زمانیکه چنین سیگنالی به تولید ارسال می‌شود شرایط تولید بهتر نمی‌شود.این کارشناس اقتصادی ادامه داد، سمت و سوی سیاستگذاری‌های آینده باید به صورتی باشد که شفاف‌تر بودن و شناسنامه دار بودن صرفه بیشتری داشته باشد. یکی از حرکت‌های در این راستا بستر اجرایی مالیات بر عایدی سرمایه و نیز سامانه مودیان و پایانه‌های فروشگاهی است.

انتهای پیام/

کد خبر: 1176174

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =