طرح پویش متناسب با نیاز اقتصاد کشور به جوانان تحصیل‌کرده است

کارشناس سرای نوآوری اتاق بازرگانی و دانشگاه آزاد استان اصفهان در حاشیه رویداد «پویش اشتغال هم‌زمان با تحصیل»، طرح پویش اشتغال را متناسب با نیاز اقتصادی کشور به دانشجویان و جوانان تحصیل‌کرده عنوان کرد.

به گزارش گروه دانشگاه ایسکانیوز از اصفهان، طرح «پویش اشتغال» حدود سه سال پیش برای نخستین‌بار به ابتکار دانشگاه آزاد اسلامی و به‌منظور ایجاد فرصت اشتغال هم‌زمان با تحصیل برای دانشجویان در بازار کارِ مرتبط با رشته آن‌ها اجرا شد. دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان، با عنوان استان پایلوت در اجرای این طرح، تاکنون بهترین آمار را در جذب دانشجویان برجای گذاشته است و به‌صورت ترمی و سالانه، رویدادهایی را برای جذب دانشجویان در طرح پویش با مشارکت نهادها، مؤسسات و شرکت‌های اقتصادی برگزار می‌کند. در این راستا، برگزاری رویداد «پویش اشتغال هم‌زمان با تحصیل» در نیمه اول خرداد ۱۴۰۲ در دانشگاه آزاد اصفهان بهانه‌ای شد تا ضمن گفتگو با پدرام خدابنده -کارشناس سرای نوآوری اتاق بازرگانی و دانشگاه آزاد استان اصفهان- در رابطه با این رویداد به فعالیت‌های سرای نوآوری و هم‌چنین مشارکت دانشجویان در طرح پویش بپردازیم. این گفتگوی تفصیلی را در ادامه می‌خوانید.

آموزش در دانشگاه باید بر اساس نیاز صنعت باشد

به عنوان سوال نخست، توضیحاتی در رابطه با رویکرد سرای نوآوری اتاق بازرگانی و دانشگاه در برگزاری رویداد «پویش اشتغال هم‌زمان با تحصیل» می‌فرمایید؟

سرای نوآوری اتاق بازرگانی و دانشگاه، واحد جدیدی است که با همکاری اتاق بازرگانی استان و دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان شکل گرفته است. هدف از برگزاری رویداد «پویش اشتغال هم‌زمان با تحصیل» ایجاد ارتباط مؤثرتر میان صنعت و دانشگاه می‌باشد. هدف از طرح پویش یا همان طرح اشتغال هم‌زمان با تحصیل، ایجاد فرصتی برای کسب تجربه کار عملی در رشته تحصیلی دانشجویان در گروه‌های مختلف علمی است. از دیدگاه ما، تمام فرآیندهای آموزشی در دانشگاه، باید بر اساس نیاز صنعت باشد، نه این‌که دانشگاه پشت درهای بسته و با آموزش‌های صرفاً تئوریک دانشجویی را تربیت کند که مهارت تأمین نیازهای صنعت و اقتصادِ کشور را ندارد. بنابراین به‌طور خلاصه، این طرح شروعی‌ است برای رشد و تربیت دانشجو بر اساس نیازهای اقتصادی در کشور.

بحران نیروی انسانی در صنعت، فرصتی عالی برای دانشجویان است

چه شرکت‌هایی در این رویداد حضور دارند؟

از تمام ٢۵٠٠ شرکت عضو اتاق بازرگانی استان اصفهان برای حضور در این رویداد دعوت به عمل آمد ولی به دلیل محدودیت در فضا و امکانات موجود، ٢۴ شرکت توانستند در رویداد «پویش اشتغال هم‌زمان با تحصیل» مشارکت کنند. اگر دانشگاه در رویدادهای آتی همکاری‌ لازم را داشته باشد، شرکت‌های متنوعی می‌توانند در رویداد طرح پویش حضور به عمل آورند. اتاق بازرگانی به عنوان تشکلی با حضور فعالان بخش خصوصی، میزبان تعداد زیادی از شرکت‌های صنعتی، تولیدی و بازرگانی است. این شرکت‌ها به دلیل مواجهه با بحران نیروی انسانی، در حال حاضر علاقه‌ زیادی به تربیت و استفاده از ظرفیت جوانان تحصیل‌کرده دارند. متأسفانه بسیاری از نیروهای ماهر در حرفه‌های مختلف در حال حاضر به صورت مستقل فعالیت می‌کنند و این امر باعث شده شرکت‌ها کمبود نیروی انسانی داشته باشند. این شرایط فرصت مناسبی را برای دانشجویان علاقه‌مند و مستعد ایجاد کرده است.

طرح پویش متناسب با نیاز اقتصاد کشور به جوانان تحصیل‌کرده است

فرصت «استخدام دائمی» برای دانشجویان فنی و مهندسی

استقبال دانشجویان از این رویداد را چه‌طور ارزیابی می‌کنید؟ دانشجویان بیش‌تر از کدام شرکت‌ها استقبال کردند؟

خوش‌بختانه هم دانشجویان و هم شرکت‌ها از این رویداد استقبال خوبی کردند. ولی متأسفانه انعقاد قرارداد کاری با دانشجویان، کمی ساز و کارهای پیچیده‌ای دارد که در پی تسهیل آن هستیم. دانشجویان بیش‌تر از شرکت‌های تولیدی استقبال کردند؛ زیرا این شرکت‌ها به شدت نیازمند نیروی انسانی در حوزه فنی و مهندسی هستند. دانشجویان رشته‌های فنی نیز در این رویداد از فرصت مناسبی برخوردارند؛ زیرا اگر توانایی پر کردن خلأهای موجود در واحدهای صنعتی را داشته باشند، شرکت‌ها آن‌ها را به صورت دائمی استخدام خواهند کرد. دانشجویان مدیریت نیز -به خصوص مدیریت بازرگانی، مدیریت بازاریابی و مدیریت کسب و کار- از این رویداد استقبال مطلوبی به عمل آوردند.

نحوه انعقاد قرارداد با دانشجویان در طرح پویش چگونه است؟

در طرح پویش از ابتدای امر، به‌طور مستقیم قراردادی با خود دانشجو بسته نمی‌شود؛ بلکه طرفین قرارداد، شرکت و دانشگاه هستند. طبق قرارداد، شرکت موظف می‌شود هر ترم مبلغی را به عنوان کمک هزینه پرداخت شهریه تحصیلی دانشجو به حساب دانشگاه واریز کند. در مراحل بعدی اگر شرکت از کیفیت کار و مهارت دانشجو راضی بود، ممکن است او را طبق شرایط، حقوق و مزایای اداره کار، استخدام کند.

طرح پویش متناسب با نیاز اقتصاد کشور به جوانان تحصیل‌کرده است

در رشته‌هایی مانند حقوق، فرصت‌های طرح پویش محدودتر است

چه فرصت‌هایی در طرح پویش برای دانشجویان رشته‌های مختلف علوم انسانی -از جمله حقوق- فراهم شده است؟

جدای از نیازمندی شرکت‌ها به دانشجویان رشته‌های فنی و مهندسی و مدیریت که پیش‌تر اشاره شد، شرکت‌هایی وجود دارند که نیازمند دانشجویان و فارغ‌التحصیلان رشته‌های علوم انسانی هستند. اما در برخی از رشته‌ها مثل حقوق، به دلیل آن‌که مسائل حقوقی شرکت‌ها بسیار حساس است و نیازمند متخصصان با تجربه می‌باشد، معمولاً به دانشجویان برای تصدی در این موقعیت‌ها اعتماد نمی‌شود. البته این نکته، به معنای عدم نیاز به دانشجویان رشته‌هایی مثل حقوق در طرح پویش نیست و موقعیت‌هایی -هرچند محدودتر نسبت به دانشجویان رشته‌هایی مثل فنی و مهندسی- برای این دانشجویان نیز وجود دارد.

طرح پویش متناسب با نیاز اقتصاد کشور به جوانان تحصیل‌کرده است

به نظر شما چه تدابیری باید برای برگزاری هرچه بهتر رویداد طرح پویش در آینده اندیشیده شود؟

تلاش مسئولان اتاق بازرگانی و دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان در برگزاری رویداد طرح پویش اشتغال ستودنی است و آثار بسیار مثبتی به همراه داشته است. با این وجود از مسئولان درخواست می‌کنم که این رویدادها به دانشجویان و به شرکت‌ها و بنگاه‌های مختلف اقتصادی، بیش‌تر اطلاع‌رسانی شود. هم‌چنین برگزاری این رویداد در سایر دانشگاه‌ها نیز می‌تواند بسیار مؤثر باشد؛ خصوصاً در دانشگاه‌های دولتی. این دانشگاه‌ها تمایل زیادی به فعالیت در این زمینه دارند اما متأسفانه موانعی وجود دارد که باعث شده تا کنون چنین اتفاقی مشابه آن‌چه در دانشگاه آزاد اسلامی شاهدیم، در دانشگاه‌های دولتی رخ ندهد.

به نظرم این طرح ظرفیت گسترش در سراسر کشور را دارد و می‌تواند هم به اشتغال دانشجویان و جوانان تحصیل‌کرده بیانجامد و هم نیازهای انسانی در اقتصادِ در حال توسعه کشور -به خصوص بخش صنعت- را مرتفع کند.

طرح پویش متناسب با نیاز اقتصاد کشور به جوانان تحصیل‌کرده است

طرح پویش متناسب با نیاز اقتصاد کشور به جوانان تحصیل‌کرده است

گفتنی است  طرح پویش امکان اشتغال همزمان با تحصیل را برای دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی فراهم کرده است. در این طرح دانشجویان همزمان با تحصیل، ۲ یا ۳ روز در هفته را در یکی از کارخانه‌ها و شرکت‌های متقاضی مشغول به کار می‌شوند و دستمزد آن‌ها توسط شرکت به حساب دانشگاه واریز شده و به عنوان شهریه دانشجو لحاظ می‌شود. معمولا این دانشجویان که پس از مدتی صاحب مهارت عملی شده‌اند، در همان صنایع و کارخانجات به عنوان نیروی کار جذب می‌شوند. دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان از پیشگامان اجرای این طرح در کشور است.

خبرنگار: جواد امیریان

عکاس: امید ابراهیمی

انتهای پیام./

کد خبر: 1181875

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =