بازارچه صنایع خلاق دریچه‌ای نو به سوی اقتصاد فرهنگی برای دانشجویان واحد تهران‌غرب

جشنواره طلوع مهر با حضور ریاست و معاونت فرهنگی دانشگاه آزاد تهران غرب، با هدف ترویج خلاقیت و کارآفرینی دانشجویی در محوطه مجتمع پیامبر اعظم(ص) آغاز شد.

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از تهران، جشنواره «طلوع مهر» با محوریت خلاقیت، نوآوری و ترویج کارآفرینی در میان دانشجویان، هم‌زمان با آغاز سال تحصیلی جدید، در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب آغاز به‌کار کرد. این رویداد که از چهاردهم مهرماه به مدت سه هفته در محوطه مجتمع پیامبر اعظم(ص) برگزار می‌شود، فرصتی فراهم آورده تا دانشجویان و هنرمندان جوان دانشگاه، ایده‌ها و توانمندی‌های خود را در حوزه صنایع خلاق و فناوری‌های فرهنگی به نمایش بگذارند.

در آیین افتتاحیه این بازارچه، سیدیعقوب زراعت‌کیش، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، و اللهمرادی، معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه، از غرفه‌های متعدد این رویداد بازدید کردند و ضمن گفت‌وگو با دانشجویان غرفه‌دار، بر اهمیت پیوند میان دانشگاه و جامعه خلاق تأکید داشتند.

بازارچه صنایع خلاق با ۱۷ غرفه فعال در رشته‌ها و زمینه‌های متنوعی چون صنایع دستی، سفالگری، هنر چرم و چوب، ورزش و سرگرمی و همچنین غرفه ویژه هلال احمر برگزار شده است. هدف از برپایی این بازارچه، تقویت فرهنگ خودباوری و مهارت‌آموزی در میان دانشجویان، معرفی ظرفیت‌های خلاق آنان و بسترسازی برای تجاری‌سازی ایده‌های نو در قالب محصولات فرهنگی است.

جشنواره طلوع مهر امسال، با نگاهی تازه به «اقتصاد خلاق دانشجویی» و «نوآوری فرهنگی»، تلاش دارد نقش دانشگاه را نه‌تنها در تربیت علمی، بلکه در رشد و بالندگی فکری و اجتماعی نسل جوان بازتعریف کند. بر اساس گفته مسئولان فرهنگی دانشگاه، این رویداد در راستای سیاست‌های کلان معاونت فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی طراحی شده و مأموریت دارد زمینه حضور مؤثرتر دانشجویان در زیست‌بوم فرهنگی و اقتصادی کشور را فراهم آورد.

دانشجویان شرکت‌کننده در این بازارچه، اغلب از رشته‌های متنوع هنر، مدیریت، علوم اجتماعی و فناوری‌های نوین هستند که محصولات خود را با رویکردی ترکیبی از سنت و نوآوری عرضه کرده‌اند. غرفه‌های صنایع دستی و چرم، جلوه‌ای از هنر ایرانی را به نمایش گذاشته و در کنار آن، غرفه‌های مرتبط با سرگرمی و آموزش، وجهی مدرن و خلاق به جشنواره بخشیده‌اند.

به گفته اللهمرادی، برپایی چنین بازارچه‌هایی می‌تواند زمینه‌ساز تقویت حس تعلق دانشجویان به دانشگاه و جامعه شود و آنان را از مصرف‌کننده فرهنگی به تولیدکننده فرهنگی تبدیل کند. وی با اشاره به تجربه موفق سال‌های گذشته، ابراز امیدواری کرد که در دوره جدید، شاهد گسترش همکاری میان گروه‌های علمی، هنری و فناورانه باشیم تا صنایع خلاق به عنوان بخشی از زیست‌بوم دانشگاهی نهادینه شود.

در روز نخست برگزاری بازارچه، حضور پررنگ دانشجویان، اساتید و اعضای هیئت‌رئیسه، نشان از استقبال جدی از ایده‌ی «دانشگاه خلاق» داشت؛ ایده‌ای که در چند سال اخیر، به یکی از محورهای اصلی تحول فرهنگی در دانشگاه‌های کشور تبدیل شده است. سیدیعقوب زراعت‌کیش، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، در حاشیه بازدید از غرفه‌ها با اشاره به اهمیت پرورش مهارت‌های خلاقانه در میان دانشجویان گفت: امروز دانشگاه تنها محل آموزش نیست، بلکه باید بستر رشد ایده، تجربه و تولید باشد. دانشجوی خلاق، نه‌تنها علم می‌آموزد، بلکه می‌تواند خالق ارزش فرهنگی و اقتصادی باشد.

بازدید مسئولان دانشگاه از ۱۷ غرفه فعال، با گفت‌وگوهای صمیمی با دانشجویان همراه بود. هر غرفه، روایت کوچکی از ایده و انگیزه بود؛ از سفال‌گری‌های سنتی با طرح‌های نو گرفته تا آثار چوب و چرم که تلفیقی از هنر ایرانی و نگاه مدرن دانشجویان را بازتاب می‌داد. غرفه‌های ورزش و سرگرمی نیز با بازی‌های فکری و فعالیت‌های گروهی، حال و هوایی شاد و متفاوت به فضا بخشیده بودند. حضور غرفه هلال احمر نیز به بُعد اجتماعی و داوطلبانه جشنواره معنا بخشیده بود؛ بخشی که نشان می‌داد خلاقیت فقط در هنر و فناوری خلاصه نمی‌شود، بلکه می‌تواند در رفتارهای انسانی و اجتماعی نیز تجلی یابد.

به گفته مسئولان برگزاری، هدف اصلی جشنواره طلوع مهر، ایجاد پیوند میان دانش، هنر و اقتصاد فرهنگی است. دانشگاه در تلاش است با حمایت از ایده‌های خلاق و فراهم‌کردن بستر عرضه آن‌ها، زمینه ورود دانشجویان به عرصه کارآفرینی فرهنگی را مهیا کند. این رویکرد، در راستای سیاست‌های کلان معاونت فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی قرار دارد که بر توسعه مهارت‌های نرم و تقویت اقتصاد دانش‌بنیان فرهنگی تأکید دارد.

اللهمرادی، معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، در گفت‌وگویی کوتاه با ایسکانیوز تأکید کرد: صنایع خلاق، پلی میان دانش و بازار کار هستند. ما تلاش می‌کنیم با چنین برنامه‌هایی، مسیر کشف استعدادها را کوتاه‌تر و مسیر تجاری‌سازی ایده‌ها را هموارتر کنیم. جشنواره طلوع مهر، صرفاً یک نمایشگاه نیست، بلکه بستری برای شکل‌گیری شبکه‌ای از دانشجویان خلاق است که می‌توانند در آینده، نقش مؤثری در توسعه فرهنگی کشور ایفا کنند.

بازارچه صنایع خلاق را می‌توان الگویی عملی برای پیوند دادن سه عنصر «خلاقیت، مهارت و تجربه اجتماعی» دانست. در این فضا، دانشجویان علاوه بر نمایش آثار خود، مهارت‌های ارتباطی، بازاریابی و معرفی محصول را نیز می‌آموزند. این تجربه‌ی میدانی، به مراتب آموزنده‌تر از بسیاری از کلاس‌های نظری است؛ چرا که آنان را با واقعیت‌های دنیای کار و چالش‌های عرضه محصول فرهنگی آشنا می‌سازد.

همچنین حضور رشته‌های گوناگون در کنار یکدیگر ـ از هنر و صنایع‌دستی گرفته تا مدیریت، فناوری و علوم اجتماعی ـ به نوعی میان‌رشته‌ای بودن این جشنواره را نشان می‌دهد. در گفت‌وگو با برخی شرکت‌کنندگان مشخص شد که بسیاری از غرفه‌ها با همکاری چند دانشجو از رشته‌های مختلف شکل گرفته است. همین هم‌افزایی، جوهره‌ی اصلی «صنایع خلاق» را تشکیل می‌دهد: یعنی تلفیق دانش‌ها برای خلق ارزش جدید.

در این میان، غرفه‌های سفالگری و هنر چرم از پربازدیدترین بخش‌های جشنواره بودند. دانشجویان با استفاده از مواد طبیعی و طرح‌های الهام‌گرفته از طبیعت، آثار چشم‌نوازی خلق کرده بودند. در مقابل، غرفه‌های سرگرمی و بازی‌های فکری، فضایی برای تعامل و رقابت سالم دانشجویان فراهم کردند و پیام ضمنی‌شان این بود که خلاقیت همیشه جدی و رسمی نیست؛ گاهی از دل بازی و تعامل، نوآوری متولد می‌شود.

همیاران فرهنگی دانشگاه معتقدند که برگزاری چنین بازارچه‌هایی، تأثیر مستقیمی بر افزایش اعتمادبه‌نفس دانشجویان و ارتقای سرمایه فرهنگی دانشگاه دارد. دانشگاهی که بتواند بستر نمایش ایده‌های دانشجویان را فراهم کند، در حقیقت نقش اجتماعی خود را ایفا کرده است. از این منظر، جشنواره طلوع مهر، صرفاً یک رویداد دانشجویی نیست، بلکه بازتابی از نگاه نو دانشگاه آزاد اسلامی به آموزش خلاق و زندگی فرهنگی دانشگاهی است.

در پایان مراسم، زراعت‌کیش با تقدیر از تلاش‌های معاونت فرهنگی، مدیران اجرایی و دانشجویان شرکت‌کننده، ابراز امیدواری کرد که این بازارچه به‌صورت دوره‌ای و منظم در دانشگاه برگزار شود. وی افزود: ما باید یاد بگیریم خلاقیت را نه فقط در قالب جشنواره، بلکه در سبک زندگی دانشگاهی نهادینه کنیم. دانشجویان امروز، سازندگان آینده فرهنگی کشورند و هر ایده کوچک، می‌تواند الهام‌بخش تغییری بزرگ باشد.

با پایان نخستین روز جشنواره، پیام مشترک دانشجویان و مسئولان روشن بود: «طلوع مهر، طلوع خلاقیت است». قرار است این بازارچه تا سه هفته ادامه داشته باشد و در طول برگزاری آن، کارگاه‌های آموزشی، نشست‌های ایده‌پردازی و معرفی طرح‌های منتخب نیز برگزار شود تا دانشجویان ضمن عرضه آثار خود، تجربه‌های جدیدی از یادگیری و همکاری کسب کنند.

خبرنگار: حسام رضایی

انتهای پیام/

کد خبر: 1282888

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =