نبضِ ناآرام بازار؛ نوسان قیمت‌ها و تغییر الگوهای معیشتی زیر سایه تورم

بازار در هفته‌های اخیر با روندهای جدیدی از جمله بی‌ثباتی در قیمت‌گذاری کالاها، کاهش قدرت خرید و تغییر اولویت‌های هزینه کرد خانوارها دست‌وپنج نرم می‌کند؛ وضعیتی که حتی خدمات درمانی و حمل‌ونقل را نیز بی‌نصیب نگذاشته است.

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از اصفهان؛ بررسی‌های میدانی از سطح بازار و گفت‌وگو با شهروندان و کسبه حاکی از آن است که یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های این روزهای بازار، نبود ثبات در قیمت کالاها است. در بسیاری از موارد، یک کالا در مغازه‌های مختلف با قیمت‌های متفاوت عرضه می‌شود و این اختلاف قیمت گاهی به‌قدری محسوس است که خریداران را نسبت به قیمت واقعی کالا دچار تردید می‌کند. برخی فروشندگان نیز افزایش قیمت برخی اقلام را به شرایط ناشی از جنگ و بالا رفتن هزینه‌های تأمین کالا نسبت می‌دهند.

نمونه‌هایی از این افزایش قیمت در اقلام روزمره نیز به چشم می‌خورد؛ به‌عنوان مثال، گفته می‌شود قیمت برخی محصولات پلاستیکی طی ماه‌های اخیر از حدود ۱۷ هزار تومان در فروردین به ۵۷ هزار تومان رسیده است. حتی در برخی فروشگاه‌ها، برای ارائه پلاستیک به مشتریان هزینه دریافت می‌شود؛ در حالی که پیش‌تر این خدمات در زمان خرید رایگان ارائه می‌شد.

هم‌زمان با این نوسان‌ها، فروش در بازارها کاهش یافته و برخی مغازه‌ها خلوت‌تر از گذشته به نظر می‌رسند. اگرچه در بعضی نقاط بازار همچنان شلوغ است، اما به گفته برخی کسبه، حجم خریدها کمتر شده و مردم بیشتر به تهیه کالاهای ضروری بسنده می‌کنند. الگوی خرید نیز تغییر کرده و بسیاری از خانوارها به‌جای خریدهای ماهانه و پرحجم، خریدهای کوچک‌تر و محدودتر انجام می‌دهند.

برخی شهروندان می‌گویند در زمان شارژ شدن کالابرگ، حضور مردم در فروشگاه‌ها بیشتر می‌شود و این موضوع نشان می‌دهد که بخشی از خریدهای روزمره بیش از گذشته به حمایت‌های معیشتی وابسته شده است. در این میان، افزایش شدید قیمت برخی کالاها نیز باعث شده بعضی خریداران از تهیه برخی اقلام صرف‌نظر کنند؛ تا جایی که یک شهروند با دیدن قیمت بسیار بالای یک شیشه سس مایونز، آن را از سبد خرید خود خارج کرده است.

از سوی دیگر، افزایش هزینه‌های درمان نیز بر رفتار مردم اثر گذاشته است. روایت‌های میدانی نشان می‌دهد که برخی شهروندان برای بیماری‌های غیرحاد، به جای مراجعه به پزشک یا درمانگاه، ابتدا به داروخانه‌ها مراجعه می‌کنند و از مسئولان داروخانه درباره داروی مناسب سؤال می‌پرسند. یکی از شهروندان نیز با اشاره به هزینه‌های بالا گفته است که ترجیح می‌دهد ابتدا از داروخانه دارو تهیه کند و در صورت بهبود نیافتن، به پزشک مراجعه کند.

بر اساس مشاهدات امروز در یکی از درمانگاه‌ها، هزینه ویزیت متخصص کودکان با بیمه ۲۴۰ هزار تومان و بدون بیمه ۳۶۰ هزار تومان اعلام شده است؛ رقمی که به گفته برخی مراجعه‌کنندگان، فشار بیشتری بر خانوارها وارد می‌کند.

افزایش قیمت برخی اقلام پروتئینی نیز در این روزها محسوس بوده است. به گفته برخی فروشندگان، قیمت مرغ در هفته اخیر افزایش داشته و همین موضوع بر هزینه سبد غذایی خانوارها اثر گذاشته است. با این حال، برخی فروشندگان برای جذب مشتری راهکارهای متفاوتی در پیش گرفته‌اند؛ از جمله فروش مرغ با قیمت پایین‌تر در صورتی که خود مشتری آن را خرد کند و بخش‌هایی از آن را جدا کند. فروشنده‌ای که چنین روشی را توضیح می‌داد، می‌گفت درآمد اصلی‌اش از فروش بخش‌های جداشده به خریداران دیگر، از جمله افرادی است که برای تغذیه حیوانات خرید می‌کنند.

افزایش هزینه حمل‌ونقل عمومی نیز به سبد هزینه‌های روزمره اضافه شده است. برای نمونه، کرایه اتوبوس واحد شهرستان فلاورجان به مقصد دانشگاه آزاد این شهرستان که ابتدا ۱۰ هزار تومان اعلام شده بود، چند روز بعد به ۱۵ هزار تومان افزایش یافته است.

در مجموع، آنچه از مشاهدات میدانی برمی‌آید، بازاری است که هم‌زمان با نوسان قیمت، کاهش قدرت خرید، تغییر الگوی مصرف و افزایش هزینه خدمات روبه‌روست؛ وضعیتی که می‌تواند در صورت تداوم، بیش از پیش بر رونق کسب‌وکارها و زندگی روزمره مردم اثر بگذارد.

خبرنگار: روشنک دشتی

انتهای پیام/

کد مطلب: 1306682

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha