امسال حضور هوش مصنوعی در سینما برایم ترسناک شده است/ ۷۴ درصد آثار راه یافته به جشنواره فیلم کوتاه متعلق به شهرستان‌هاست

دبیر چهل و سومین جشنواره فیلم کوتاه تهران گفت: امسال حضور هوش مصنوعی در سینما برای خود من هم ترسناک شده است؛ بنابراین اگر به‌سرعت با آن همراه نشویم، ممکن است هزینه‌های فرهنگی برای ما به همراه داشته باشد.

به گزارش گروه فرهنگ و هنر ایسکانیوز، نشست خبری چهل و سومین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران صبح امروز با حضور بهروز شعیبی‌ دبیر جشنواره و مدیرعامل انجمن سینمای جوان برگزار شد.

شعیبی در ابتدای سخنان خود با اشاره به اینکه در این دوره از جشنواره دشواری‌هایی برای برگزاری آن وجود داشت، تاکید کرد: یک سال از دیدار قبل ما می‌گذرد و سال عجیبی را گذراندیم و پیش‌بینی روزهای بعد و آینده برای ما خیلی سخت بود اما فرهنگ و هنر بار دیگر نقش خود را به‌عنوان بستری برای بازتاب رویدادها و روایت درام ایفا کرد.

وی در ادامه با بیان اینکه تعداد آثار رسیده به جشنواره در بخش ملی، در مقایسه با سه دوره گذشته افزایش داشته، تاکید کرد: در مجموع، ۲۰۲۶ اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شده که از این تعداد، ۱۷۴ اثر در بخش داستانی، ۳۱۷ اثر در بخش مستند، ۲۶۶ اثر در بخش تجربی و ۱۶۲ اثر در بخش پویانمایی حضور داشته‌اند. همچنین در بخش ملی، ۱۲۸ اثر به مرحله نهایی راه یافته‌اند که شامل ۶۳ اثر داستانی، ۲۶ اثر مستند، ۱۴ اثر تجربی و ۲۵ اثر پویانمایی است.

دبیر چهل و سومین جشنواره فیلم کوتاه تهران تصریح کرد: یکی از ویژگی‌های قابل توجه این دوره، رشد چشمگیر آثار پویانمایی بود؛ به‌طوری‌که کیفیت آثار این بخش و تعداد فیلم‌های قابل ارائه، امکان اختصاص زمان بیشتری به نمایش پویانمایی‌ها را فراهم کرد. در بخش داستانی نیز افزایش تعداد آثار، به‌ویژه فیلم‌های نخست فیلم‌سازان، چشمگیر بود. حضور تعداد قابل توجهی از فیلم‌اولی‌ها و کیفیت آثار آن‌ها از نکات قابل توجه این دوره به شمار می‌رود.

وی در ادامه به رویکرد این دوره از جشنواره که با توجه به تجربه جنگ رمضان شکل گرفته، اشاره کرد و گفت: رویکرد این دوره از جشنواره با شعار «اندیشه ایرانی، روایت جهانی» تعریف شده است. تجربه‌ای که به بازخوانی دوباره داشته‌هایمان و توجه به جنبه‌هایی از زندگی و فرهنگ‌مان انجامید که گاهی در شرایط عادی از دیدن آن‌ها غافل می‌شویم یا کمتر به آن‌ها توجه می‌کنیم.

شعیبی یادآور شد: «اندیشه ایرانی» اشاره‌ای است به همین داشته‌های فرهنگی و هویتی؛ میراثی که گاه از آن فاصله می‌گیریم یا اهمیت و ظرفیت‌هایش را نادیده می‌گیریم. بر همین اساس، تصمیم گرفتیم عنوان و محور فراخوان بخش ملی جشنواره در این دوره، بر بازگشت به داشته‌های خودمان و بازشناسی ظرفیت‌های فرهنگ ایرانی متمرکز باشد.

وی با اشاره به حضور مهمانان بین‌المللی این دوره تصریح کرد: ۱۶ مهمان قطعی داریم که برخی از آنها داور و برخی فیلمساز هستند.

دبیر این دوره جشنواره درباره کشورهای حاضر در جشنواره گفت: مهمانانی از کشورهای هلند، مکزیک، روسیه، ترکیه و هند داریم که برخی به‌عنوان داور و برخی به‌عنوان فیلمساز در جشنواره حضور پیدا می‌کنند. همچنین امسال برنامه‌ای برای مرور جشنواره‌های مختلف در نظر گرفته‌ایم که در قالب آن به سینمای آفریقا، مصر، ترکیه و روسیه می‌پردازیم. برخی از داوران ما نیز از همین کشورها هستند.

وی درباره بازتاب اتفاقات سال گذشته در فیلم‌ها و رویکرد انجمن در انتخاب آثار این دوره توضیح داد: امسال به دلیل تنوع آثار، حجم کار ما بسیار زیاد بود. در بخش «وطن به روایت من» ۱۸ اثر حضور دارند. در جریان دو جنگ، پویش «وطن به روایت من» را داشتیم. امسال تصمیم گرفتیم جایزه بخش «نگاه ملی» را به فیلم‌هایی با موضوع جنگ اختصاص دهیم. همچنین چند باکس ویژه به فیلم‌های مرتبط با جنگ رمضان اختصاص داده‌ایم. تعداد آثار ارسالی در این زمینه زیاد بود، اما با توجه به سخت‌گیری‌هایی که داشتیم، در نهایت تصمیم گرفتیم این آثار را ذیل عنوان «جنگ رمضان» ارائه کنیم.

شعیبی افزود: تولیدات متنوعی در این زمینه داریم که لزوماً سازمانی و ارگانی نیستند و آثار مستقلی هم در میان آنها دیده می‌شود. برخی از این آثار در بخش داستانی حضور دارند و دو اثر مستند و دو فیلم از مجموعه «وطن به روایت من» نیز به بخش داستانی راه پیدا کرده‌اند. تلاش ما این بود که فضای بیشتری به موضوع جنگ اختصاص دهیم.

وی با اشاره به پرداختن فیلمسازان به موضوع میناب گفت: موضوع میناب یکی از محورهای اصلی بود که فیلمسازان به آن پرداختند. در مرحله نخست داوری، در کنار فیلمسازان بین‌المللی، آثاری از ایران و کشورهای دیگر مورد ارزیابی قرار گرفتند و حتی فیلمسازانی از هلند و مالزی نیز به موضوع میناب پرداخته بودند.

دبیر جشنواره چهل و سوم ادامه داد: در بخش پیچینگ «قصه‌های مدرسه» نیز از فیلمسازان خواستیم که فیلم‌هایشان را در تیتراژ ابتدایی و پایانی به بچه‌های میناب تقدیم کنند. پس از اتفاق میناب، دو گروه از فیلمسازان دغدغه‌مند به این منطقه رفتند و آثاری تولید کردند که قابل اعتنا بودند.

وی درباره بازتاب اتفاقات دی‌ماه در آثار این دوره نیز گفت: در بخش عمده‌ای از فرآیند انتخاب، سعی کردم در کنار هیأت انتخاب فیلم‌ها را ببینم، اما به یاد نمی‌آورم فیلمی به اتفاقات دی‌ماه پرداخته باشد. واقعیت این است که فیلمی با این موضوع نداشتیم.

شعیبی درباره معیارهای انتخاب آثار مرتبط با هوش مصنوعی گفت: امسال حضور هوش مصنوعی در سینما برای خود من هم ترسناک شده است؛ بنابراین اگر به‌سرعت با آن همراه نشویم، ممکن است هزینه‌های فرهنگی برای ما به همراه داشته باشد.

وی با اشاره به نقش تکنیک و محتوا در انتخاب آثار افزود: تکنیک و محتوا هر دو از معیارهای هیأت انتخاب بودند، چراکه آثاری داشتیم که فاقد محتوا و درام بودند. با توجه به سرعت پیشرفت این فناوری و حضور جوانان بااستعدادی که به‌خوبی از هوش مصنوعی استفاده می‌کنند، باید زمینه ورود هرچه سریع‌تر آن‌ها به جریان حرفه‌ای سینما فراهم شود؛ نه اینکه حاصل کارشان صرفاً به تصاویری تبدیل شود که مخاطب نمی‌تواند با آن‌ها ارتباط برقرار کند.

مدیرعامل انجمن سینمای جوان درباره سهم سینماگران شهرستانی در این دوره گفت: ۷۴ درصد آثار متعلق به شهرستان‌ها و ۲۶ درصد متعلق به تهران است، اما باید وظیفه انجمن در زمینه عدالت فرهنگی را از رویکرد جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران در انتخاب و داوری آثار تفکیک کرد.

وی با اشاره به کیفیت آثار استانی افزود: فیلم‌های خوبی از استان‌ها، بدون نگاه حمایتی، وارد جشنواره شده‌اند. امسال نیازی به نگاه حمایتی یا امتیاز دادن نیست؛ چراکه آثار باکیفیتی در بخش‌های داستانی، مستند و «وطن به روایت من» تولید شده‌اند. بهترین کمک این است که نگاه حمایتی را کنار بگذاریم و اجازه دهیم مسئولیت انجمن در زمینه عدالت فرهنگی از مسئولیت جشنواره جدا باشد.

انتهای پیام/

کد مطلب: 1321177

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha